Gazeteci Deniz Yücel tahliye edildi

Türkiye’de bir yıldır tutuklu bulunan Alman Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel tahliye edildi. Yücel'in hakkındaki soruşturma da tamamlandı. Savcılıkça mahkemeye gönderilen iddianame kabul edildi. Akşam saatlerinde Atatürk Havalimanı'na gelen Yücel, Almanya'ya gitti.

cumhuriyet.com.tr

<video:923460>



Türkiye'de 14 Şubat 2017'den bu yana cezaevinde tutulan Die Welt muhabiri Deniz Yücel'in serbest bırakıldığı açıklandı. Alman gazetesi Die Welt, Türkiye’de bir yıldır tutuklu bulunan muhabiri Deniz Yücel’in tahliye olduğunu, "Nihayet! Bir yılı aşkın süredir Türkiye'de alıkonulan Welt muhabiri Deniz Yücel serbest kalıyor. Avukatı Veysel ok bu bilgiyi verdi" şeklinde duyurdu.

Deniz Yücel hakkında hazırlanan iddianamenin detayları belli oldu

Merkel'den Deniz Yücel'tahliyesi hakkında açıklama

ÖZGÜRLÜĞÜN İLK KARESİ 

Deniz Yücel'i tahliyesinin ardından cezaevi önünde eşi Dilek Mayatürk Yücel çiçekle karşıladı. İkili birbirine sarılarak hasret giderdi. Deniz Yücel'in avukatı Veysel Ok, tahliyenin ardından Deniz Yücel ve eşi Dilek Yücel'in kavuşmasını #FreeDeniz & #FreeDilek etiketiyle Twitter hesabından paylaştı. 

Tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden yaklaşık 1 yıl sonra tahliye edilen Alman "Die Welt" gazetesinin Türkiye temsilcisi Deniz Yücel, Beyoğlu'ndaki evine girişte görüntülenmişti. Evinde yaklaşık 45 dakika kalan Yücel, eşiyle birlikte buradan ayrıldı.

Deniz Yücel ve eşi Dilek Mayatürk Yücel, akşam saatlerinde evlerine geldi. Yücel, gazetecilerin soruları üzerine açıklama yapmayacağını belirtti. Dilek Mayatürk Yücel'in elinde hikayesi dikkat çeken maydanozun olduğu görüldü.

EVİNDE 45 DAKİKA KALDI

Evinde yaklaşık 45 dakika kalan Deniz Yücel, eşiyle birlikte konsolosluk aracına binerek buradan ayrıldı. Yücel evinden çıkışta da açıklama yapmadı.

<video:928225>

DENİZ YÜCEL ÖZEL UÇAKLA ALMANYA'YA GİTTİ

Tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden yaklaşık 1 yıl sonra tahliye edilen Alman "Die Welt" gazetesinin Türkiye temsilcisi Deniz Yücel, eşiyle birlikte özel uçakla Almanya'ya gitti.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: PAZARLIK YAPMADIK

Almanya Dışişleri Bakanlığı da Alman gazetesi Die Welt'in muhabiri Deniz Yücel'in tahliye olduğunu doğruladı. Die Welt'in haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanlığı, Yücel'in serbest bırakılması için Türkiye ile herhangi bir “anlaşma” yapılmadığını ileri sürdü. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de Deniz Yücel'in tahliyesi için bir koşul getirilmediğini söyledi ve “Ülkeden ayrılmasına izin verileceğine inanıyoruz” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Der Spiegel dergisine bir süre önce verdiği demeçte, Yücel’in serbest kalması hâlinde, Türkiye’nin beklediği silah ihracatına yeşil ışık yakılabileceği mesajı vermişti.

DENİZ YÜCEL HAKKINDAKİ İDDİANAMENİN DETAYLARI

Deniz Yücel hakkında iddianame hazırlandı. Yücel'e "Terör örgütü propagandası yapmak" ile "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamalarıyla 4 yıldan 18 yıla kadar hapis istendi.

"Die Welt" gazetesinin Türkiye temsilcisi Deniz Yücel'e hakkında hazırlanan iddianame ile birlikte tahliye edildi. İddianamede Yücel'e 4 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Hazırlanan iddianamede, Yücel'in yazdığı yazılarda FETÖ ve PKK terör örgütlerinin propagandası yaparak halkın bir kesimini diğer bir kesimine yönelik olarak aleni şekilde kin ve düşmanlığa tahrik ettiği iddia edildi. İddianamede Yücel hakkında, 4 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, Deniz Yücel'in Almanya'da yayın yapan, bu nedenle de Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre basın kanunu kapsamında yer almayan Alman Die Welt isimli yayın kuruluşunda Almanca dilince suç teşkil eden bir kısım yazılar yazdığı iddia edildi.

SUÇA KONU YAZILARA İDDİANAMEDE YER VERİLDİ

Şüpheli Yücel'in 19 Haziran 2016 tarihindeki yazısında PKK mensubu kişilerle ilgili olarak övücü mahiyette ibareler kullandığı kaydedildi. İddianamede, Yücel'in kullandığı bu ifadelerle, örgütün sözde ideolojisi, lideri ve sembolleri üzerinde yüceltme maksadıyla söylemlerde bulunduğu vurgulandı.

İddianamede, Yücel'in 18 Temmuz 2016 tarihindeki yazısında ise 15 Temmuz darbe girişimine ilgili FETÖ'yü aklamaya yönelik, beyanlarının bulunduğu belirtilerek, bu suretle de FETÖ'nün propagandasını yapma suçunu işlediği kaydedildi.

İddianamede, Deniz Yücel'in aynı gazetede 26 Kasım 2016 tarihinde yayınlanan bir yazısındaki ifadelerde ve yine 27 Kasım 2016 tarihinde yayınlanan başka bir yazısında da “halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçunu işlediği iddiasına yer verildi.

'GÜLEN KİTABI EVİNDE BULUNDU'

İddianamede Yücel'in evinde yapılan aramada Fetullah Gülen tarafından yazılan bir adet kitap ele geçirildiği, HTS kayıtlarında ise PKK terör örgütüyle iltisaklı olduğu tespit edilen 59 farklı kişiyle 2014 ve 2017 yılları arasında görüşme kayıtlarının bulunduğu tespitine yer verildi. İddianamede "Bu sebeplerle şüphelinin FETÖ ve PKK terör örgütlerinin söylem ideolojileri doğrultusunda yazılar yazmak suretiyle atılı suçu işlediği anlaşılmıştır" denildi.

“SUÇLAR ZİNCİRLEME İŞLENDİ"

İddianamede şüphelinin yazılarının yayınlanma tarihleri ile söylemlerin yönelik olduğu terör örgütlerinin farklılığı dikkate alınarak terör örgütü propagandası yapmak suçunu iki kez zincirleme işlediği iddia edildi.

BAZI SUÇLARA TAKİPSİZLİK VERİLDİ

İddianamede Yücel hakkında başlatılan, “Bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme ve orada kalma", “Silahlı terör örgütü üyeliği", “Bilişim sisteminin işleyişini engelleme veya bozma" suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verildiği belirtildi.

18 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ

Deniz Yücel'in 'PKK terör örgütünün ve FETÖ terör örgütünün propagandası suçlarını zincirleme olarak ika ettiği', yine halkın bir kesimini diğer bir kesimine yönelik olarak "kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçlarını işlediği anlaşıldığı belirtilen iddianamede, Yücel'in bu suçlardan 4 yıldan 18'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Tahliyi Yücel'in avukatı Veysel Ok “Ve nihayet müvekkilim Deniz Yücel hakkında tahliye kararı çıktı” mesajıyla duyurdu.

14 Şubat 2017’de kendi isteğiyle ifade vermek için gittiği emniyette gözaltına alınan Yücel, 27 Şubat'ta "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve terör propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklanmıştı. Deniz Yücel hakkında henüz iddianame hazırlanmamıştı.

Merkel, "Deniz Yücel davası bizim için önemli" demişti

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte Berlin'de düzenlediği basın toplantısında ""Deniz Yücel konusu çok büyük önem taşıyor. Kendisi için 1 yıldır iddianame hazırlanmadan tutuklu bulunmaktadır. Bugün tekrar bu davanın çok büyük önem taşıdığını ifade ettim" demişti.

<video:690594>

Erdoğan "ben bu makamda olduğum sürece" demişti

Erdoğan, 16 Nisan referandumundan iki gün önce Beyaz Tv ve TGRT Haber ortak yayınında Deniz Yücel’in Almanya’ya iade edilmesine ilişkin, soruya “Hiçbir surette olmayacak, ben bu makamda olduğum sürece asla” diye yanıt vermişti.

Deniz Yücel'in eşi Dilek Yücel de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Sonunda! Deniz özgür!" dedi. 

MAYDANOZUN HİKAYESİ

Deniz Yücel, Silivri çıkışı eşini maydanoz ile karşıladı. Yücel, maydanozun hikayesini Die Welt'te hapishanedeki hayatını anlattığı yazıda aktarmıştı. İşte yazının o bölümü:

"Yine de hapishane bakkalına haftalık siparişlerimi verirken düzenli yeşil şeyler ısmarlıyorum: bana ağaçları hatırlatan dereotu ve Dilek’i hatırlatan maydanoz. (Beraber çıktığımız ilk tatilde plaj çantamızda o kadar fazla maydanoz vardı ki, Dilek onları „aşkımızın ağacı“ ilan etmişti.) Bu bitkileri, vazo yerine ikame ettiğim, kesilmiş kola şişelerinin içine koyuyorum. Bir defada çok fazla demet olmadığı zaman gardiyanlar bir şey demiyor. Bitkilerin kök salmaması koşuluyla bu yasak da değil. Dereotuyla maydanoz işi o noktaya vardıramıyorlar zaten, en azından ben onları sararıp solmaktan kurtarmayı henüz başaramadım..."

Deniz Yücel özel uçakla Almanya’ya döndü

Silivri Cezaevinde işlemleri tamamlandıktan sonra serbest bırakılan Deniz Yücel, konsolosluk tarafından tahsis edilen araçla akşam saatlerinde Atatürk Havalimanına geldi. Genel Havacılık Terminalinin bulunduğu alan gelen Yücel, araçla apron kısmına geçti. Burada Konsolosluk görevlilerinin karşıladığı Yücel, saat 21.00 sıralarında özel uçakla Almanya’ya döndü. 

<video:928196>

YÜCEL : SADECE MESLEKLERİNİ YAPTILARI İÇİN TUTUKLU OLAN ARKADAŞLARIMI GERİDE BIRAKTIM, AHMET ŞIK'I GERİDE BIRAKTIM

 

Deniz Yücel, sosyal medya hesabı üzerinden çektiği bir videoyu paylaştı. Serbest kaldıktan sonra ilk açıklaması olan Yücel, “Cezaevinden çıkarken elime ‘tutukluluğuma devam’ diye bir kağıt tutuşturuldu ama çıktım” dedi. Yücel'in açıklaması şöyle:

"Bugün cezaevinden çıkarken 3. Sulh Ceza Hakimliği 13 Şubat tarihli tutukluluğa devam yazan bir kağıt verildi. Ama yine de çıktım. Bu arada niye çıktım, 1 sene önce niye tutuklandım hala bilmiyorum. Neyse önemli değil.Sonuçta şunu biliyorum ne geçen sene benim tutuklanmam daha doğrusu rehin alınmam; ne bu sene bugün bırakılmam hukuk devletiyle hiçbir alakası yok. Bu durumu gören herkes bunu anlar. Evet, özgürlüğüme kavuştum ama koğuş arkadaşımı, meslektaşım Oğuz Uslueri, arkadaşım Ahmet Şık'ı geride bıraktım. Sadece ve sadece mesleklerini yaptıkları için, sadece muhalif oldukları için tutuklu olan arkadaşlarımı geride bıraktım. O yüzden içimde bir burukluk var. Ama bugünlerde geçer bundan eminim, bu hikaye burada bitmez."

 

Merkel'den Deniz Yücel tepkisi: Hukuk devleti ilkelerine sadık kalınmalı

Binali Yıldırım: Deniz Yücel'in kısa süre içinde serbest kalacağını umuyorum

Tutuklu gazeteci Deniz Yücel: Kirli anlaşma varsa ben yokum

Deniz Yücel: İşimi iyi yaptığım için neden pişman olayım ki?

Tutuklu gazeteci Yücel'den Bakan Çavuşoğlu'na yanıt: O da alışır