GATA'dan domuz gribi uyarısı
Tüm dünyayı etkisi altına alan "domuz gribi" paniği, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni de alarma geçirdi. Gülhane Askeri Tıp Akademisi, TSK personeline "Eskiden domuzlarda görülen virüs, insandan insana bulaşabilme yeteneği kazanmıştır. Ülkemiz de risk altındadır" uyarısı yaptı.
cumhuriyet.com.trTürk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeli, tüm dünya ülkeleri gibi Türkiye'yi de tehdit etmesinden endişe duyulan domuz gribine karşı uyarıldı. Binlerce askerin görev yaptığı birliklerde domuz gribi vakası veya salgınıyla karşılaşılmaması için, komutanların astlarını alınması gerekli önlemler hakkında bilgilendirmesi istendi.
GATA bilgi notu hazırladı
GATA Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı da domuz giribiyle ilgili bir bilgi notu hazırladı. GATA uyarısında şu bilgiler yer aldı:
"Hasta insan veya hayvanların sekresyonlarının veya bu sekresyonlara ait damlacıkların duyarlı insanların solunum yolları mukozası veya konjuktivalarına teması ile bulaşır. Bulaşma, sekresyon veya damlacıkların direk teması ile olabileceği gibi, bu sekresyon veya damlacıklar ile kirlenmiş ellerin yıkanmadan solunum yolları mukozalarına veya konjuktivalara sürülmesi ile de olabilir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre domuz eti yenmesi ile bulaşmamaktadır."
Meksika dışında ölen yok
Meksika hükümeti 18 Mart 2009'dan itibaren üç ayrı bölgede insanlarda domuz İnfluenza enfeksiyonları bildirmiştir. Vaka sayısı, insandan insana bulaşma nedeniyle çok hızlı artmış ve halen artmaya devam etmektedir. Meksika'dan bildirilen hastaların yaklaşık yüzde 5-10'u ölüm ile sonuçlanmaktadır. Meksika'dan kısa bir süre sonra ABD, Kanada, Yeni Zelanda ve Avrupa ülkelerinden de vakalar bildirilmeye başlanmış olup, Meksika dışındaki hastalarda henüz ölüm olmamıştır. Bu güne kadar İspanya, Fransa, İsrail ve Brezilya'dan şüpheli vakalar bildirilmiştir.
Bugüne kadar bilinen domuz gribi virüsü normal şartlarda insanları hastalandırmamıştır. Ancak, geçmiş yıllarda domuzlarla yakın teması bulunan çiftlik çalışanları gibi bireylerde nadir vakalar bildirilmiş olup, insandan insana yayılım olmadığından herhangi bir salgın ortaya çıkmamıştır. Oysa güncel olan virüs genetik bir değişim geçirmiş olup, insandan insana bulaşabilme yeteneği kazanmıştır ve daha önce ne domuzlarda ne de insanlarda tespit edilmemiş bir virüstür.
Grip normalde küçük çocuk-bebek ve yaşlılar gibi uç yaşlardaki popülâsyonu etkilemekte iken, bu salgındaki vakaların çoğunun sağlıklı erişkinler olması dikkat çekicidir. Vakaların hayvan kaynaklı İnfluenza virüsü ile ortaya çıkması, farklı bölgelerden baş gösteren salgın karakteri arz etmesi ve alışılmadık yaş gruplarını etkilemesi nedeni ile konu oldukça önemlidir ve izlenmesi gerekir.
Türkiye risk altında
İnsandan insana bulaşma hızının yüksekliği ve kıtalar arası seyahat kolaylıkları nedeniyle hastalığın kısa sürede tüm dünya ülkelerini etkileyeceği tahmin edilmekte olup, bu kapsamda ülkemiz de risk altındadır. Normal grip vakalarıyla benzer belirti ve bulgular ortaya çıkar. Aniden yükselen ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas-eklem ağrıları, boğaz ağrısı ve kuru öksürük ile seyreder. Ancak, bunların dışında aşırı kusma ve ishale de neden olabilir. Domuz gribinden ölümler çoğunlukla alt solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle gerçekleşmektedir.
Ne yapmalı?
-Virüs içeren (veya içermesi muhtemel) sekresyon ve/veya damlacıklardan sakınmak: Bunun için özellikle hastalığın sık görüldüğü bölgelerde toplu yaşam alanlarında maske takmak en temel önlemdir.
-Ellerin sık sık yıkanması çok önemlidir. Özellikle şüpheli materyallere temastan ve toplu yaşam alanlarından çıktıktan sonra bol sabun ve su ile ellerin yıkanması şiddetle önerilmektedir.
-Laboratuar çalışanları ve diğer sağlık personeli, kesin vakalarla veya bunlara ait materyal ile temas durumunda gözlerini de korumalıdırlar. Risk durumuna göre; maskeler, çift kat eldiven, özel giysiler ve ayakkabı örtüleri gibi aparatlar da kullanılmalıdır.
-Sağlık personelinde korunmasız şüpheli temas durumunda, temas sonrası 7 gün boyunca oseltamivir veya zanamivir profilaksisi önerilebilir.
-Çamaşır suyu ve alkol etkilidir. Cansız yüzeyler için her ikisi de kullanılabilir. Eller için yüzde 70'lik alkol tercih edilmelidir.