Galatasaray’a ‘Baskı' mektubu

Fransız profesör Michel Wieviorka, La Figaro gazetesinde Galatasaray Rektörü Prof. Dr. Ertuğrul Karsak’a açık mektup yazdı. Barış akademisyenlerine destek verdiği mektupta Wieviorka, “Yönettiğiniz kurumu zedeleyen baskıya kefil olmayı bırakın” dedi.

Figen Atalay

Paris’te bulunan Yüksek Toplumsal Araştırmalar Okulu Direktörü Profesör Michel Wieviorka, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ertuğrul Karsak’a yazdığı açık mektupta, “Bilimsel hayata zarar verenlerin işini kolaylaştırırsanız puan kaybedersiniz ve buna sizin kişisel imajınız da dahildir. Sayın Rektör, sizin asıl görevinizi yadsıyan ve yönettiğiniz kurumun Fransız üniversiteleri ile bağlarını zedeleyen bir baskıya kefil olmayı bırakmanızı rica etmeme izin verin” dedi.

Prof. Wieviorka, Le Figaro’nun önceki günkü sayısında, Tribune sayfasında çıkan mektupta, Barış Bildirisi’ni imzalayan akademisyenlerin iktidar tarafından düşman olarak nitelendirildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“15 Temmuz 2016’da Türkiye’de bir darbe girişimi başarısız oldu. O andan itibaren, imzacı akademisyenler daha önce görülmemiş şiddette bir baskıya maruz kaldılar: Görevden alınma, çalışma ve hatta Türkiye’den çıkma yasağı, terör propagandası suçlamaları, tutuklamalar. Suçları neydi? Demokratik yaşamın sürdürülmesi için elzem olan düşünce, araştırma ve eğitim özgürlüğünün muhafaza edilmesini istemek.

1992’de İstanbul’da Türkiye ve Fransa arasında ikili bir anlaşma ile kurulan ve Fransızca eğitim veren Galatasaray Üniversitesi, baskının uygulandığı kurumlar arasındadır. Kabul edilemez bazı uygulamalarla hedef alınan araştırmacı- öğretim üyeleri ve öğrencilerinizin bazıları, başka birçok kurumdaki meslektaşları gibi, tamamen demokratik ve şiddetten azade şekilde kurucu değerlerinizden sapmadan hareket etmelerine ve kendilerini ifade etmelerine rağmen ya çoktan dışlandılar ya da dışlanma riski taşıyorlar, görevlerini yaparken zorluklar yaşıyorlar ve sürgüne itiliyorlar. İşte bu kabul edilemez.’’

Durum vahim

Prof. Wieviorka açık mektubunu, “31 Fransız üniversitesinin oluşturduğu ve başkanlığını Paris 1-Panthéon Sorbonne Üniversitesi’nin yaptığı bir konsorsiyum, üniversitenize destek vermektedir ve onunla işbirliği yapmaktadır. Durum vahimdir. Bu vahamet, genel olarak tehlikede olan Türkiye üniversite sistemi içinde sizin üniversitenizin geleceğinin, kalitesinin ve uluslararası ilişkilerinin muhafaza edilebilmesini kapsamaktadır. Üniversiteniz, Fransız ortaklarının yönelimleri ile aynı evrede ve onlarla ilişki içerisinde, geçtiğimiz çeyrek asır boyunca bu rol ile anılmış ve kendisini bu role adamıştır. Bu işbirliğinin tarihsel kazanımlarının yok olmasına izin vermeyin Sayın Rektör” diyerek tamamladı.