G-7'den döviz piyasasına müdahale
G-7 ülkeleri, Japon yeninin güçlenmesinin önüne geçmek için döviz piyasalarına müdahale konusunda anlaştı. G-7 ülkeleri, uluslararası döviz piyasalarına ortak müdahale kararını 2000 yılından bu yana ilk kez alıyor.
cumhuriyet.com.trG-7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları toplantısından sonra yapılan ortak açıklamada, ABD, İngiltere, Kanada ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) Japonya ile beraber bugün döviz piyasalarına ''ortak müdahale'' yapacağı belirtildi.
Açıklamada, ''Bu zor günlerinde Japon halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu, gerekli işbirliği içinde olmaya hazır olduğumuzu ve Japon ekonomisi ve finansal sektörünün gücüne olan inancımızı ifade ediyoruz'' denildi.
ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, Kanada ve İtalya'dan oluşan G-7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları toplantısı telekonferans aracılığıyla yapıldı.
Japonya Maliye Bakanı Yoshihiko Noda, planlı müdahalenin ''piyasalardaki oynaklığı'' hafifletme anlamına geldiğini ve yen için özel bir döviz kuru belirlemeyi amaçlamadığını söyledi.
Japonya'da geçen hafta cuma günü meydana gelen deprem ve tsunamiden sonra yen hızla değer kazanmaya başlamış ve dün dolar karşısında 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek değerine ulaşmıştı.
Piyasalara 3 trilyon yen
Öte yandan, Japonya Merkez Bankası (BoJ), piyasalara 3 trilyon yen (37 milyar dolar) daha likidite sağladı.
BoJ'den yapılan açıklamada, 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunamiden sonra piyasaları rahatlamak amacıyla bugün de piyasalara 3 trilyon yen likidite verildiği bildirildi. Beş gündür piyasalara likidite sağlayan BoJ'nin toplam likidite miktarı böylece 37 trilyon yeni buldu.
Hafta başından bu yana merkez bankasının piyasalara sağladığı likidite tutarı, Japonya'nın 2010 yılı gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) neredeyse yüzde 8'ine yaklaşıyor.
Bu arada, BoJ Başkanı Masaaki Shirakawa, G-7 ülkelerinin, yenin aşırı değerlenmesinin önüne geçmek amacıyla döviz piyasalarına ortak müdahale kararı almasının piyasalarda istikrara yardımcı olacağını umduğunu açıkladı. Shirakawa, BoJ'nin yeterli likiditeyi sağlamaya devam edeceğini de belirtti.