FT, Papandreu'nun Türkiye ziyaretini değerlendirdi

İngiliz Financial Times gazetesindeki haberde Yunan lider Papandeu'nun ilk ziyaretini Türkiye'ye yapmasının beklenmedik bir gelişme olduğu belirtilirken, "Pazar günü yapılan seçimlerde büyük zaferini izleyen dönemde Papandeu'nun ilk yurtdışı ziyaretinde Eski düşman ülke Türkiye'yi tercihi Türk ve Yunan yetkililere göre hem sembolik hem de pratik nedenler için gerçekleşti" denildi.

cumhuriyet.com.tr

Financial Times'ta Papandeu'nun Türkiye ziyaretini yansıtan bir haber yer aldı. Haberde, "Yunanistan'ın yeni başbakanı Yorgo Papandeu Cuma günü İstanbul'a Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'la ikili ilişkilerin yeniden canlandırılması için görüşmelerde bulunmak üzere beklenmedik bir ziyarette bulundu. Sosyalist partisinin geçen Pazar yapılan seçimlerde büyük zaferini izleyen dönemde Sayın Papandeu'nun ilk yurtdışı ziyaretinde Eski düşman ülke Türkiye'yi tercihi Türk ve Yunan yetkililere göre hem sembolik hem de pratik nedenler için gerçekleşti" denildi.

 

Türkiye'de tanınmış bir şahsiyet

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Burak Özügergin'in "Buzların kırılmasına hiç de ihtiyaç bulunmuyor. Papandreu burada çok tanınmış bir şahsiyet. Görev süresinde ilk ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirmesi sembolik ve büyük bir şereftir" sözlerine yer verilen haberde iki liderin, güneydoğu Avrupa Dışişleri bakanları düzenli toplantıları çerçevesinde, Kıbrıs'ın yeniden birleştirilmesine yönelik görüşmelerle ilgili yolun taşlarını döşemeyi tartışmasının beklendiği belirtildi.

 

Türkiye'yle devamlı diyalogun yeniden başlatılması Yunanistan için öncelikli

Bir Yunan yetkilinin "Türkiye'yle devamlı diyalogun yeniden başlatılması hükümet için öncelikli" sözlerine yer verilen haberde, dışişleri bakanı olarak da görev yapacak olan Papandeu'nun büyük bir olasılıkla Aralık ayında BM destekli müzakerelerde bir hamle yapılması için bastıracağı kaydedildi. Papandeu'nun bu ay sonunda Kıbrıs Rum Kesimi'ni ziyaret edip Kıbrıs'ta Rum ve Türk cemaatlerinin federal bir devlet içinde yeniden birleşmesine karşı muhalefetle karşı karşıya bulunan Dimitri Hristofyas'la görüşmelerde bulunacağını kaydeden Financial Times, Yunanistan'ın kaçak göçün önlenmesi konusunda Türkiye'yle işbirliğinin artırılmasını istediğini yazdı.

 

İsmail Cem'in mezarına zeytin dalı

On yıl önce Papandeu'nun, iki ülkenin yakınlaşmasını tetikleyen büyük deprem felaketi sonrasında Yunanistan dışişleri bakanı olarak Türkiye ve Yunanistan arasında yıllarca süren karşılıklı kuşkunun yıkılmasında yardımcı olduğunu yazan FT makalesinde, "Cuma günü arkadaşı, eski dışişleri bakanı ve 'deprem diplomasisinin' güçlü destekçisi İsmail Cem'in mezarını ziyaret ederek bir zeytin dalı bıraktı. Ancak ilişkiler bir önceki muhafazakâr Yunan hükümeti döneminde, düzenli bir şekilde artan karşılıklı ticaret ve yatırımlara karşın soğudu" denildi. Haber şöyle sona erdi:
"Gerilim Ege'de askeri manevralarla ilgili uzun süreli anlaşmazlıklarla yeniden su yüzüne çıktı ancak Türk bakanlar kesin bir çözüm bulunmamasına karşın bir başka uzun süreli konuda, Heybeliada'daki Rum Ortodoks ruhban okulunun kapanışı konusunda daha pozitif sinyaller vermişlerdi. Papandreu, Rum Ortodoks Patriği Bartolomeos'u ziyaret etti ve ruhban okulunun açılışının, Türkiye'nin AB'ye katılma başvurusu çerçevesinde yeniden ele alınması çağrısında bulundu."