Fransız uçağıyla ilgili muamma büyüyor
Fransız uçağıyla ilgili muamma büyüyor... Brezilya deniz kuvvetlerinin dün Atlas Okyanus'undan çıkardığı ve Fransız Hava Yolları Air France'a ait Airbus uçağına ait olduğu belirtilen enkaz parçalarının, bu uçağa ait olmadığı açıklandı.
cumhuriyet.com.trBrezilya deniz kuvvetlerinin dün Atlas Okyanus'undan çıkardığı ve Fransız Hava Yolları Air France'a ait Airbus uçağına ait olduğu belirtilen enkaz parçalarının, bu uçağa ait olmadığı bildirildi.
Brezilya Hava Kuvvetleri sözcüsü General Ramon Borges Cardoso, "Şu ana kadar uçağa ait hiçbir parça çıkarılmadı" dedi. Cardoso, çıkarılan bu parçanın "ahşap" olduğunu, uçakta ahşap parçanın bulunmadığını belirterek, "bu durumda bulunan bu parçanın uçak enkazına ait olmadığının doğrulanabileceğini" belirtti.
Cardoso, deniz kuvvetlerinin, bulunan tüm enkaz parçalarını inceleme amacıyla toplayacağını kaydetti. Cardoso ayrıca, su yüzeyinde bulunan yağın bir gemiye ait olduğunu, uçak benzini olmadığını belirtti.
Bu arada Fransa Ulaştırma Bakanı Dominique Bussereau da, bu açıklamaları doğrulayarak, bunun "kötü bir haber olduğunu" kaydetti.
Pilotların iddiaları kafaları karıştırdı
Fransız uçağının kaybolduğu sırada bölgede uçmakta olan iki ayrı uçağın pilotlarından gelen bu iki iddia kafaları iyice karıştırdı.
Önce Brezilya hava yolları TAM'ın pilotu, okyanus üzerinde kaybolan Air France uçağının güzargahında, yangın olduğunu düşündüğü turuncu noktalar gördüğünü bildirmişti.
Ardından dün, İspanyol Air Comet uçağının kaptan pilotu, "Aniden uzaktan aşağı ve yatay ilerleyen, 6 yöne dağılan çok kuvvetli ve yoğun bir beyaz ışık" gördüğünü bildirdi.
Bu kez de bir terör olayı olabileceği düşüncesi oluştu. Ancak uzmanlara göre uçakta bir bombanın patlaması ihtimal dışı. Kimine göre ise uçağın tüm iletişim sistemlerinin aniden durmasının tek açıklaması "ani patlama" olabilir.
Ancak enkazın, okyanusun 3 bin metre derininde bulunması, kaza nedenini çözebilecek kara kurulara ulaşımı neredeyse imkansız hale getirdi. Havacılık yetkilileri "düşüş nedeni asla öğrenemeyebilir" dedi.
Bir başka iddiaya göre ise Fransız uçağı havada, bir casus uçakla çarpışması sonucunda düştü. Ancak bu iddia fazla ilgi görmedi. Bugün ise, Fransız uçağının enkazının bulunduğu yerden, bir başka uçağa ait parçaların çıkarılması, iddiayı yeniden gündeme getirdi.
Terörist varsayımı göz ardı edilmiyor
Fransa Savunma Bakanı Herve Morin, Fransız Havayolları Air France'a ait Airbus yolcu uçağının Rio-Paris seferini yaparken Atlas Okyanusu üzerinde kaybolmasını izah edebilmek için terörist varsayımının göz ardı edilmediğini söyledi.
Morin, bir basın kuruluşunda yaptığı açıklamada, "Terörizmi hiç göz ardı etmedim" diyerek, şu anda bunu destekleyecek hiçbir unsur veya kanıt bulunmadığını, ancak devam eden soruşturmanın bu varsayımı hiçbir zaman göz ardı etmediğini belirtti.
Uçuş konusundaki tehditler veya olası bir üstlenmeyle ilgili bilgilendirilmediğini, ancak olayların birçoğunda, uçaklar konusunda terörist olaylar olduğunda üstlenen olmadığını söyleyen Morin, Air France uçağının enkazının aranması konusunda da yeni bilgi bulunmadığının altını çizdi.
Sefer sayısı değişti
Öte yandan Air France'ın Brezilya temsilciliğinden yapılan açıklamada, 5 gün önceki trajedinin ardından havayolu şirketinin "AF 447" sayılı Rio-Paris seferinin sayısının "AF 445" olarak değiştirildiği bildirildi.
Değişikliğin, Airbus A330 uçağının kaybolmasından bir hafta sonra, pazar günü yürürlüğe gireceği belirtildi.
Kurban yakınları
Bu arada kaybolan uçaktaki kurbanların ailelerinden oluşan küçük bir grup, arama çalışmalarını daha yakından izlemek için Brezilya Hava Kuvvetlerine ait bir uçakla Rio'dan Recife kentine gitti.
Kaybolan uçağın Brezilyalı kurbanlarının yakınları bir dernek kurmuştu.