Ford Otosan'dan şiddet mağduru kadınlar için 135 araç
Ford Otosan, şiddet mağduru kadınlar ve çocuklar için kullanılmak üzere 135 aracı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlerine teslim edecek.
DHA
AY SONUNDA 135 MİNİBÜSÜN TESLİMİ YAPILACAK
Türkiye genelinde ay sonuna kadar 77 ilde 135 araç, Marmara Bölgesinde 7 ilde 25 araç teslimi yapılacak. İstanbul 12, Kocaeli 4, Sakarya 3, Bursa 3, Bolu, Düzce, Yalova illerine de 1 adet Ford Transit marka araçlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlerine teslim edilecek. Araçların tamamı ay sonunda hizmete girmiş olacak.
'21. YÜZYILIN EN ÖNEMLİ SORUNU KADINA YÖNELİK ŞİDDET'
Aile ve Sosyal Politikalar bakanı Ayşenur İslam burada yaptığı konuşmada, 21. yüzyılda en önemli sorunlardan birinin kadına şiddet olduğunu söyledi. Bakan İslam konuşmasına söyle devam etti: "Bakanlığımız kadına yönelik şiddetin kabul edilemez inancıyla çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir. Çalışmalar çok geniş bir yelpazede tüm tarafların işbirliği ve kordinasyonuyla sürdürülüyor. 21. yüzyılda en önemli sorunlardan birinin kadına şiddettir. Koruyucu hizmetler, kapsamlı politikalar çerçevesinde ancak bunlar giderilebilir. Kamu kurumları, medya, özel sektörle uzun soluklu çalışmalara ihtiyaçlar var. Son yıllarda yapılan düzenlemelerle kadın erkek eşitliği ilkesi çok daha fazla güçlendirildi. Medeni kanunda yapılan eşitlikçi reformlarla Türkiye'de kadına yönelik şiddete sıfır tölerans tanıyan bir duruma getirildi."
'AMACIMIZ KADIN SIĞINMA EVLERİNE İHTİYAÇ OLMAYAN BİR ÜLKE YARATMAK'
Kadına yönelik şiddetle ilgili tüm yurtta geniş çaplı projeler ve çalışmaların sürdürüldüğünü söyleyen İslam konuşmasını söyle sürdürdü: "Kadın konuk evleri geçici süre şiddete uğrayan kadınların kalması için hizmet veren yerlerimizdir. Ülkemizde 729 konuk evinde 3 bin 327 kişiye hizmet eriyoruz. Niyetimiz bir gün bunları tamamen kapatmaktır. Bir gün bunlara hiç ihtiyaç olmayan bir ülke yaratmaktır. Şiddet mağduru kadınların ilk gözlemlerinin yapıldığı geçici kabullerinin yapıldığı bakanlığımıza bağlı 25 ilk kabul yerlerimiz var. Şiddet önleme ve izleme merkezlerimizde de faliyetlerimize devam ediyoruz. 14 ilde şiddet önleme ve izleme merkezimiz var. Bunların kurulduğu andan itibaren 40 bini aşkın kadın, erkek ve çocuğa hizmet verdik. Kadınlara yönelik şiddet konusunda 71 bin polis eğittik, 65 bin sağlık personeli, 2 bin 500 jandarma, 531 iletişim fakültesi öğrencisini eğittik.Bu proje ile sayısını ve kapasitesini arttırdığımız şiddeteye uğrayan kadınlar ve onların çocuklarının kullanımı için 177 ilde 135 adet minibüs tedarik ettik. Bu minibüsler onların hizmetleri için kullanılacak."
'TOPLUMSAL BİR YARANIN ÇÖZÜMÜNE KATKI SAĞLAMAK İÇİN KULLANILACAK'
Minibüslerin toplumsal bir yaranın çözümüne katkıda sağlanacak projede kullanılacak olmasından dolayı memnuniyet duyduğunu söyleyen Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç da şunlanı söyledi: "Bakanlığımızın kullanımına yönelik AB fonu sağlanan projede güçlü bir işbirliği oluşturuldu. Bakanlığımız markamıza ve bizlere güvendiği için çok teşekkür ederiz. Toplumsal bir yaranın çözümüne katkıda sağlanacak projede araçlarımızın kullanacak olmasından ayrıca büyük memnuniyet duyuyoruz. Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a 77 ilde araçlarımız görev yapacak."
'ZOR, ÇETİN VE TADSIZ BİR SÜREÇ'
Kadına şiddetin 21. yüzyılda ülkenin kanayan yaralarından biri olmayı sürdürdüğünü söyleyen Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü: " Hergün şiddete maruz kalan kadınları izliyoruz. Kadın erkek eşitliğini sağlamaya yönelik bir çok yasayı ve kadına seçme ve seçilme hakkı tanıyan ülkemiz bu devirde bu görüntüleri hak etmiyor. Aile bakanlığımız bir çok projeye öncülük ediyor. Bakanlığımız önderliğinde eş zamanlı yapılacak projelerle kadınların kalkınmasında ve güçlenmesinde önem sağlayacaktır. Topluluğumuzun 88 yıllık geçmisinde ticari alanda elde ettiğimiz başarıların yanı sıra toplumsal projelerle de çalışmalarımızı destekledik. Kadınların ekonomik ve toplumsal hayatta güçlenmesi için büyük hassasiyet gösteriyoruz. Ülkemiz kadınların korunması yönünde daha güçlendiği ölçüde daha kalkınmış bir ülke olacağı aşikardır. Bizler hem iş hem de aile hayatında kadınlarımızın yanında olmak üzere devletimizin bu yöndeki çalışmalarını da destekleyeceğimizi burdan söylemek isterim. Sayın bakanım zor bir süreç, çetin bir süreç, tadsız bir süreç.Bu mücadelede sizi ekibinize bakanlığınıza kuvvet dilemek istiyorum. İşallah hedefiniz ve beklentilerinize daha kısa sürede ulaşırsınız"
'KADINLARA YÖNELİK ŞİDDET TOPLUM İÇERSİNDE BİR UTANÇTIR'
AB Türkiye Delegasyon Başkanı Bela Szombati ise kadına şiddetin AB ülkeleri ve aday ülkelerde de yaşandığını belirterek, "Kadınlara yönelik şiddet toplum içersinde bir utançtır. Burada ortadan kaldırılması gereken bir müsübetten bahsediyoruz. Artık Avrupa düyezinde mağdurların haklarının korunması anlamında toplumun iradesi ve hükümetin harekete geçmesiyle karşılık bulmalıdır. Kadına yönelik şiddet AB ülkeleri ve aday ülkelerinde olmaktadır. Kadına yönelik şiddet konusunda şiddet mağduru kadınların yaşadıklarını polise ve destekleyici kuruma bildirmememktedir. Haklarını iyileştiremediğimiz haklarını koruyamadığımız anlamına gelmektedir." dedi.
'KADININ KENDİ HAKLARINI BİLİYOR OLMASI ÖNEMLİ'
Kadının kendi ayaklarının üzerinde duruyor olması ve kendi haklarını bilmesinin önemli olduğunu söyleyen Kocaeli Valisi Ercan Topaca da "Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde kadının kendi ayakları üzerinde duruyor olabilmesi ve kendi haklarını bilmesi önemli. Bir problem yaşadığında da başvurabileceği, ve belirli sürelerde orada kalabileceği kurumlar gerekiyor. Sadece kurumlar yetmiyor. Orada verilen hizmet kaliteside önemli. Oradaki insanlarımızı veya nakil konusunda araçlarda sorunlar yaşanabiliyor. Bu teslimatla birlikte araçlar orada kullanılacaktır." diye konuştu.
'YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR DİĞER ŞİRKETLERE DE ÖRNEK TEŞKİL EDECEĞİNE İNANIYORUZ'
Kadınlara yönelik proje ve istihdam sağlamaya devam ettiklerini söyleyen Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de törende şunları söyledi:“Bakanlığımız şiddete maruz kalan kadınları koruma adı altında büyük ve önemli projeler üretiyor. Ford Otosan Türkiye'nin Tüpraş'tan sonra en büyük fabrika. 415 bin araç üretim kapasitesiyle Türkiye'nin en önemli otomotiv üretim fabrikası. Kadın istihdamına yaptığımız katkı ile kadınların iş hayatındaki cinsiyet ayrımının önüne geçmek için çalışmalarımız devam ediyor. Yaptığımız çalışmaların diger şirketlere de örnek teşkil edeceğine inanıyoruz."
Konuşmaların ardından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlerine anahtar teslimi yapıldı.