Fit alışveriş
Sağlıkları ve formları değerli olanlar, Tavman'ın Fit Dünyasından merhabalar. murattavman.com üye-özel bölümde ve youtube kanalımdaki filmlerden bildiğiniz gibi, kaliteli bir vücut için, kaliteli yemek yemek lazım. Bunun yoluda kaliteli bir alışverişten geçer. Bu haftaki yazımda, kendi yaşantımdan tecrübe edindiğim 10 tane fit alışveriş sırrını paylaşacağım.
cumhuriyet.com.tr
1- Besin Değerleri Tablosu
Raflardaki herhangi bir ürünü sepete atmadan önce arkasını çevirin. Besin değer tablosu veya içindekiler tablosuna bakın. Bu tabloda belki vücudumuzun hiç ihtiyacı olmayan kimyasallar, katkı maddeleri, trans(hidrojenize) yağlar göreceğiz. Bu sizi hemen alarma geçirmeli ve rafa geri bırakmalısınız. Bu tablodaki yazan kalorinin % kaçi proteinlerden, karbonhidratlardan ve yağlardan geldiğide yine sepete atmadan önce dikkate almanız gereken aşamalardan biridir. Fit ve sağlıklı bir yaşamda genelde kaliteli proteinler, lifli ve kompleks karbonhidratlar ve sağlıklı olan tekli ve çoklu doymamış yağlar içeren gıdalardan faydalanmak isteriz.
2- Organik
Organik gıdaların ön plana çıkartılması ile birlikte, raflarda gördüğünüz bazı etiketlerde bu kelime çok sık rastlanmaya başlandı. Fakat siz siz olun, bu kelimenin ne demek olduğunu iyice öğrenin. Bir sebze, meyve, et ürününün organik olabilmesi için devletin denetlediği kuruluşlardan organik sertifikasyonları çerçevesinde üretilmesi gerekir. Bir et ürününün organik olması için, o hayvanın tamamen doğal ve sertifikalanmış koşul ve ortamlarda bakılıp, beslenip, büyütülmesi lazım. Yemleri tamamen doğal ve yine organik olması lazım. Veya bir sebze ürünü için yine bu sebzenin daha önceden hiç yetiştirilme yapılmamış bakir topraklarda yetişmesi lazım. Toplandıktan sonraki, ambalajlama, depolanma...vs hepsi bu sertifikasyon ve denetlemeler gözetiminde yapılması lazım.
3- Doğal kelimesinden şüphe duy
Bir üründe "doğal" kelimesi geçiyorsa bu tamamen üretici şirketin elinde olan bir şeydir. Yukarıda bahsettiğim gibi organik olması ile doğal olması çok farklıdır. Fakat anlam benzerliğinden dolayı bilmeyen halkımız için kulağa aynı gelebilir. Bir dana eti organik ise, üzerindeki sertifika ve denetim etiketlemelerinden buna güvenebiliriz. Çünkü devletin denetiminden geçer. Fakat doğal kelimesinin etikete yazılması için hiçbir denetime gerek yoktur.
4- Servis Miktarı
Ürünlerdeki etiketlerde yazan besin tablosunun üst kısmında yazar servis miktarı. Aynı etikette belirtilen kalori miktarı bu servis miltarının içindeki kaloridir. Örnek olarak elinizde bir adet diyet çikolata. Arkasına bakıyorsunuz 50 kalori. Ne kadar az kalori deyip sepete atmadan önce, belirtilen 50 kalori bu diyet çikolatanın ne kadarında diye düşünün. İşte bu "ne kadarı" cevabı servis miktarında.
5- "Tam" Bul
Ekmek reyonundan geçerken aldığınız ekmeğin üstünde "Tam" yazmasına dikkat edin. Tam demek, rafine edilmemiş demek. Bütün faydalı vitamin, lif, ruhşeyn hala ekmeğin içinde demek. Ekmek tüketirken almamız gereken tek şey bunlar. Eğer bunlar yok ise, tek adığınız şey bir sofra şekerinden farksızdır!
6- Müsli modası
Şu sıralar sağlıklı kilo kaybetmek isteyen herkes bu trendin içinde. Sabah yağsız sütle müsli yiyorum. Aferin sana ozaman! Şimdi yemen gereken müsliyi raftan seçerken dikkat etmen gereken bir kaç önemli noktaya deyineceğim. Kutunun hemen arkasını yada yanını çevir. Besin tablosunda, içindekiler listesinde en üst sırada "tam tahıl" yazıyormu? Karbonhidrat satırının hemen altında şeker varmı? Neden olsunki? Ben tatsız bulursam evde, kendim tatlandırırım nasıl olsa. Yine karbonhidrat satırının altında lif gramajı çok önemli. Kaç gram lif var? Net olarak kaç kalori ve bu kalorik değer kaç gr servis miktarı için? Unutmayın, müsliyi her zaman evinizdede hazırlayabilirsiniz eğer rafta aradığınız kriterlerde bir ürün bulamadıysanız.
7- Tok mide ve cepte atıştırma
Bir dünya caydırıcı ve seni kötü yola itebilecek gıdanın arasına gittiğini unutma. Gittiğin yerde karnının tok olması, seni kötü yola girmeni engelleyecek. Acıktığın zamanda ağzına atabileceğin evden aldığın fit bir kurabiye yada bar. En büyük engel senin irade ve aklın tabiikide fakat tok olmakda ufakta olsa zincirin bir halkası.
8- Kenardan dolaş
Alışveriş merkezine girdiğinizde rotanız herzaman önceden belirli. Benim stratejim hep kenardan işleri çözmek ve çıkmak. Çünkü tüm sebzeler, kaliteli karbonhidratlar, hayvansal gıdalar ve diğer hayvansal ürünler genelde kenar reyonlarda sergilenir. İç reyonlar herzaman tehlikelidir. Benden uyarması.
9 - Liste
Evden net olarak ne alacağına, her gün hangi öğünde ne kadar hangi besini tüketeceğini bilmeden çıkma. Beslenme planın önceden yapılmış. Günlük alman gereken makrobesin değerleri, kalorik değerler, gıda çeşitleri belli olması lazım. Bunlar doğrultusunda, alacaklar listeni hazırlayıp, elinde onunla alışverişe çıkman doğru olur. Bu sana hem para tasarruf ettirtecek, hemde evinden hiç ekstra yemek atmamış olacaksın. Çünkü tam olarak ihtiyacını karşılayacak kadar alıyorsun. Hem fit hemde hesaplı.
10 - Online
Teknolojinin dorukta olduğu bir devirde yaşadığımızı unutumayın. Eğer alışverişe gitme konusunda zaman sıkıntısı veya bahaneniz var ise, herzaman bazı alışveriş merkezlerinin online alışveriş ve evlere bedava dağıtım web sitelerini bulabilirsiniz. İstedikten sonra bir yol elbet bulursun. Fakat istemiyorsan sadece bahane bulursun.
Her zaman resimlerimi, filmlerimi ve yazılarımı sosyal medya kanallarımdan takip edebilir, hedeflerinize ulaşma konusunda gerçekten ciddiyseniz ise murattavman.com 'a üye olup buradaki uzun filmleri izleyebilirsiniz. Önümüzdeki haftaya kadar kendinize iyi bakın. Hep sağlıklı ve fit kalın.