Filistinli yaralı çocuklar Türkiye'ye geliyor

TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi tarafından düzenlenen, Sağlık Bakanlığı, Kızılay ve UNICEF temsilcilerinin de davet edildiği toplantıda, İsrail'in Gazze'ye saldırısının ardından bölgede yaşanan insanlık dramı, özellikle çocuk hakları boyutu değerlendirildi. Türk Kızılayı, Gazze'de 12 yaş altında yaralı tüm çocukların Türkiye'ye getirilmesi için diplomatik girişimleri başlattı.

cumhuriyet.com.tr

BMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi tarafından düzenlenen, Sağlık Bakanlığı, Kızılay ve UNICEF temsilcilerinin de davet edildiği toplantıda, İsrail'in Gazze'ye saldırısının ardından bölgede yaşanan insanlık dramı, özellikle çocuk hakları boyutuyla değerlendirildi.

Meclis'te, TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl'ün başkanlığında toplanarak, Kızılay Başkanlığı tarafından bugüne kadar Gazze'ye yapılan insani yardım ve bundan sonra yapılacak yardımlar anlatıldı.

Toplantıda ilk olarak söz alan Erdöl, komite olarak, İsrail'in Gazze saldırısının ardından yaşanan olaya, "Çocuk gözlüğüyle" bakmak istediklerini ve bu çerçevede değerlendirme yapmak istediklerini söyledi.

Hiçbir olayın çocukları öldürmeye gerekçe olarak gösterilemeyeceğini savunan Erdöl, "Savaştan duyduğum rahatsızlığın ötesinde, çocukların ölmesini, kundaktaki bebeklerin katledilmesini gösterecek hiç bir haklı gerekçe yoktur. Hele hele askerlerin çocuk cesetleri üzerinde poz vermelerini, insanlık adına utanç vesikası olarak görüyorum" dedi.

Gazze'deki çocukların çığlığını duyan kurumların bulunduğunu belirten Erdöl, Türk Kızılayı ve Sağlık Bakanlığının da bu konuda önemli çalışmaları olduğunu söyledi.

Filistinli çocuklara Türk eli

Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, Filistin ve İsrail arasında yaşanan dramın son 60 yılın en şiddetli olayı olduğuna dikkat çekerek, "Filistin'de yaşanan olay hiç kimsenin kabul etmeyeceği insan kaynaklı ve insan odaklı bir afettir" dedi.

Küçükali, Kızılay'ın Gazze'de 12 yaş altında yaralı tüm çocukların Türkiye'ye getirilmesi için diplomatik girişimleri başlattıklarını bildirdi.

İsrail'in Gazze'ye saldırısının ardından, Kızılay'ın "Gazze ağlamasın" adı altında başlattıkları insani yardımları Dünya'da ilk ve tek kuruluş olarak ulaştırdıklarını belirten Küçükali, Kızılay dışında, Türkiye'den bölgeye insani yardım yapan başka bir kuruluş olmadığını dile getirerek, Türkiye'den 30 firmanın bölgeye girmesinin yasaklandığını iddia etti.

Kızılhaç gibi örgütlerin, bölgeye yardımlarının kaplumbağa hızıyla ilerlediğini ileri süren Küçükali, "Bu savaş başka bir ülkede olsa, oraya yardımlar yağmıştı şimdiye kadar" dedi.
Küçükali, ikinci aşama olarak, "Gazze sınavı" adı altında yeni bir yardım başlattıklarını da bildirdi.

Küçükali, savaş olarak nitelendirilemeyecek, İsrail'in Filistin'e amansız baskısının mutlaka durdurulması adına, dünyadaki 186 ülkeye mektup yazdıklarını ve İsrail'deki muadilleri olan Kızıl Davut'a da telefon ettiklerini söyledi. Küçükali, "Bizim buradaki amacımız, İsrail'e baskı yapılarak savaşın durdurulmasını sağlamaktır" dedi.

Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı da, Kızılay'ın bugüne kadar, "Gazze ağlamasın" adı altında yapılan yardımları sine-vizyon görüntüleriyle anlattı, bundan sonra yapılacak yardımlar hakkında da bilgi verdi.

Toplantıya davet edilen UNICEF Türkiye Temsilcisi Reza Hossaini de, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından, çok ciddi kaygı duyduklarını, özellikle kadın ve çocukla üzerindeki fiziksel ve psikolojik şiddetin bir an önce durdurulmasını istediklerini söyledi.

Telefon bağlantısı

Toplantıda, Erdöl, telefonla, Tel Aviv'de bulunan Kızılay görevlisi Dr. Mustafa Ataç'la konuştu. Cep telefonunun sesinin dışarı verilmesiyle salonda bulunanların da dinlediği konuşmada Ataç, Türkiye-İsrail arasında bir hava köprüsü kurularak, 12 yaşın altındaki 6-8 yaralı çocuğun, 10 gün boyunca Türkiye'ye getirtilmesi konusunda görüşmeler yaptığını söyledi. Dr. Ataç, İsrail'li yetkililerin konuya olumlu yaklaştıklarını belirtti.

Erdöl, toplantıya katılan UNICEF Türkiye Temsilcisi Hossaini'ye, çocukları sembol ettiği için, bir çift çocuk ayakkabısıyla savaşın çocukların üzerinde etkisini anlatan bir mektup verdi.