Fethullah Gülen hakkında 3. iddianame

Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen, Emre Uslu ve eski emniyet müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 122 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı. İddianamede Fethullah Gülen ve Emre Uslu hakkında gıyabi tutuklama kararı verilmesi talep edildi.

cumhuriyet.com.tr
 
Takipsizlik kararıyla ortadan kalkan Selam Tevhid Soruşturması'nda usulsuzlük yapıldığı iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma
 
15 ay sonra tamamlandı. Soruşturmayı yürüten Başsavcıvekili İrfan Fidan, aralarında Fethullah Gülen, Emre Uslu ile eski emniyet müdürü Yurt Atayün'de aralarında bulunduğu 122 şüpheli hakkında hazırladığı 10 bin 529 sayfalık iddianameyi mahkemeye gönderdi.

FETHULLAH GÜLEN 1 NUMARALI ŞÜPHELİ
 
Fethullah Gülen 1, Emre Uslu ise 2 numaralı şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, her iki isim hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılması talep edildi.

968 KİŞİ MAĞDUR - ŞİKAYETÇİ OLARAK YER ALDI
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 61. Ak Parti hükümetinde görev alan bakanların tümü, bazı üniversitelerin rektörleri, akademisyenler, kamu görevlileri ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 968 kişi mağdur-şikayetçi olarak iddianamede yer aldı.  

FETHULLAH GÜLEN İÇİN 2 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS İSTEMİ
 
İddianamede, Fethullah Gülen, Eme Uslu ve eski emniyet müdürü Yurt Atayün'ün ayrı ayrı 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 67,5'ar yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi. Gülen, Uslu ve Atayün'e iddianamede yöneltilen suçlamalar ise şöyle: "Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Özel hayatın gizliliğini ihlal etme, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetme","Resmi belgede sahtecilik", "Suç uydurma", "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama", "Suç delillerini yok etme", "Gizleme veya değiştirme", "Hukuka aykırı olarak kişiler verileri kaydetmek." Diğer 119 şüphelinin ise benzer suçlardan çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.

HEDEF ALINDIĞI İDDİA EDİLEN ÖZEL VE RESMİ KURUMLAR
 
İddianamede şüpheliler tarafından soruşturma bahanesiyle hedef alınan resmi ve özel kurumlar'ın kimler olduğuna da yer verildi:
 
Buna göre hedef alındığı ileri sürülen resmi ve özel kurumların isimleri şöyle: Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 61. Hükümeti (AK Parti Hükümeti), Türkiye Cumhuriyeti Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), Anadolu Ajansı (AA), Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Akabe Vakfı, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUM-DER), Ehlibeyt Alimleri Derneği (EHLA-DER), Alülbeyt Vakfı, Bab-ı Ali Vakfı, El Mustafa Medresesi, Kudüs Dayanışma Derneği (KUDÜS-DER) ve Kanal On4..."

İDDİANAME MAHKEMEYE GÖNDERİLDİ
 
10 bin 529 sayfadan oluşan iddianame İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianameyi, mahkeme 15 gün içinde inceleyerek reddine ya da kabulüne karar verecek.

GÜLEN HAKKINDA 2 İDDİANAME DAHA HAZIRLANMIŞTI
 
Fethullah Gülen'in yanı sıra 22 Temmuz Operasyonu'nun 3. dalgasında gözaltına alınan eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı'nın da aralarında bulunduğu 69 şüpheli hakkında hazırlanan bin 453 sayfalık iddianame 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Fethullah Gülen ve yardımcısı olduğu iddia edilen Sinan Dursun için gıyablarında tutuklanma kararı verilmişti ayrıca haklarında kırmızı bülten çıkarılması da hükmedilmişti. Ayrıca 14 Aralık soruşturmasında da aralarında Fethullah Gülen, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da aralarında bulunduğu 33 sanık hakkında da dava açılmıştı. Bu dava da yine Fethullah Gülen hakkında gıyabi tutuklama ve hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına karar verilmişti.