"Faili meçhuller adam gibi soruşturulmamış"
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, ''Uğur Mumcu'nun öldürülmesi gibi faili meçhul cinayetler adam gibi soruşturulmamış, araştırılıyormuş, soruşturuluyormuş, yargılanıyormuş gibi yapılmıştır'' dedi.
cumhuriyet.com.trCHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun öldürüldüğü 24 Ocak tarihini de kapsayan 24-31 Ocak ''Adalet ve Demokrasi Haftası'' nedeniyle yaptığı gündemdışı konuşmada, Sabahattin Ali'den Hrant Dink'e kadar olan süreçte faili meçhul cinayetlere uğrayan Sabahattin Ali, Doğan Öz, Uğur Mumcu, Necdet Bulut, Abdi İpekçi, Kemal Türkler, Gün Sazak, Ümit Kaftancıoğlu, İlhan Erdost, Muammer Aksoy ve Hrant Dink gibi devrimci, demokrat, bilim adamı ve gazetecileri andığını söyledi.
Bu siyasi cinayetlerin neden, kimler tarafından işlendiğinin bir türlü açıklığa kavuşturulamadığını kaydeden Öztürk, ''Uğur Mumcu'nun öldürülmesi gibi faili meçhul cinayetlerin adam gibi soruşturulmadığını, araştırılmadığını'' ifade etti. Öztürk, sözlerini ''Araştırılıyormuş, soruşturuluyormuş, yargılanıyormuş gibi yapılmıştır. Mahkemelerin istediği belgeler, gizli bilgi denilerek verilmemiştir'' diye sürdürdü.
Faili meçhul cinayetlerde yakınlarını kaybedenlerin oluşturduğu ''Toplumsal Bellek Platformu'' üyelerinin Meclis ziyaretinde dile getirdikleri, araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin taleplerinin Meclis tarafından yerine getirilemediğini belirten Öztürk, bu konuda verdiği araştırma önergelerinin bir çok kez grup önerisi olarak Genel Kurula getirildiğini, ancak AKP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini öne sürdü.
CHP'li Öztürk, ''AKP'lilerin faili meçhuller ve 12 Eylül darbesi ile hesaplaşma söylemleri dikkate alındığında, faili meçhul cinayetlerin arkasındaki çetelerin açığa çıkarılması konusunu niye reddettiklerini anlamış değilim. Demokratik hukuk devletinin yakın geçmişi, faili meçhul bırakılan siyasi cinayetlerle dolu olmamalıdır, temizlenmelidir'' dedi.
Diyabet hastalarının durumu
Diyabet hastalığı hakkında gündemdışı konuşan MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen, Türkiye'de 8 milyon diyabetli olduğunun söylendiğini, dünya genelinde de 250 milyon olan diyabetli sayısının 400 milyona doğru gittiğini ifade etti.
Türkiye'nin bugüne kadar diyabet konusunda önemli adımlar atmasına karşın, SGK'nın 10 Ocakta aldığı ''hastalara diyabet çubuklarının verilmemesi'' ile ilgili kararın halkı şaşırttığını söyledi. Melen, karara göre hastaların çubukları eczaneden parayla alacaklarını, daha sonra parasını SGK'dan isteyeceklerini ifade ederek, ''Bunun aylık masrafı 200 liradır. Evde 2 hasta olduğunu düşünün, asgari ücretle geçinen birisi bu parayı nasıl ödeyecek? Bu karar niye alındı anlamıyorum'' dedi.
AKP Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu da Gümrük Müsteşarlığının faaliyetleri hakkında yaptığı gündemdışı konuşmada, Müsteşarlığın modernize edilerek gümrük kapılarının daha çağdaş hale getirildiğini ve işlemlerin kolaylaştırıldığını söyledi.
Müsteşarlığın çalışmaları hakkında bilgi veren Türkmenoğlu, sınır kapılarındaki işlemlerin yüzde 100'ünün elektronik ortamda yapıldığını ve araç kuyruklarının da hemen hemen azaldığını kaydetti.
CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ile Adana Milletvekili Hulusi Güvel, yerlerinden söz alarak, faili meçhul cinayetler konusunda konuştu. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da bu faili meçhul cinayetlerin yanısıra, 2000'de jandarma tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamadığını söylediği HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ile Ebubekir Deniz'in durumlarını gündeme getirdi.
CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız ise hastaların, diyabet çubuklarını eczaneden alması, daha sonra bunun parasının ödenmesi konusunda kendisine de bir çok şikayet telefonu geldiğini ifade ederek, söz konusu genelgenin geri alınmasını istedi.