Facebook kullanıcıları için akılları karıştıran tespit
Facebook Messenger'daki geçmiş sohbet kayıtların hacker'lar için açık hedef olduğunu öğrenildi.
cumhuriyet.com.tr
Güvenlik araştırmacıları, Facebook'ta George Orwell'in ünlü distopya romanı 1984'ün atmosferini hatırlatan bir hack işleminin mümkün olabileceğini keşfettiler. Romanda geçen "Geçmişi kontrol eden geleceği de kontrol eder; ve bugünü kontrol eden geçmişi kontrol eder" sözünü akıllara getiren bu durum, Facebook'taki çevrimiçi sohbet kayıtlarının geçmişini değiştirmekle ilgili.
Zira keşfedilen bu yeni açığa göre hacker'lar sosyal ağın web sitesi ya da Messenger uygulaması üzerinden söz konusu sohbet kayıtları üzerinde geçmişe yönelik istedikleri değişiklikleri yapabilirler.
Bu doğrultuda değiştirilen kayıtlar da elbette hacker'ların kullanıcıların geleceği üzerinde belirli bir etkiye sahip olmasına neden olabilir. Kullanıcıları çeşitli dolandırıcılıklar için kullanmak, resmi soruşturmalarda kanıtları değiştirmek ve PC ya da telefonlara kötü amaçlı yazılımlar yerleştirmek bu hack'le yapılabilecek şeylerden bazıları.
Facebook'un sohbet sistemindeki bu açığı keşfeden Check Point Software Technologies bünyesindeki Roman Zaikin'in yaptığı açıklamaya göre hacker'lar bu sayede bir kullanıcının dahil olduğu herhangi bir sohbetteki istedikleri mesajları, fotoğrafları, dosyaları ya da bağlantıları değiştirip kaldırabilirler.
Fakat şu an panik yapmaya gerek yok. Zira Facebook bu ayın başlarında gerçekleştirdiği bir güncellemeyle söz konusu kodları yeniden yazarak bahsi geçen açığın üstesinden gelmiş durumda.
Facebook, beklendiği gibi, kullanıcılarının artık Facebook üzerindeki mesajların yorumlarına video da ekleyebileceğini açıkladı.
Yorumlara gelen video ekleme özelliğinin tohumları Facebook’un düzenlediği 50. Hackathon sırasında atılmıştı. Daha önce Facebook Hackaton’lara katılan başka grupları yöneten Bob Baldwin, Facebook yorumlarına sticker ve fotoğraf ekleme özelliklerinde de rol sahibiydi.
Facebook’un yeni özelliği ile kullanıcıların daha fazla video tüketmelerini istediği çok açık. Bunun sebebi ise Cisco Visual Networking Index‘in raporuna göre 2020 yılında internet tüketiminin yüzde 82’sini videolar oluşturacak.
Ayrıca Mary Meeker’ın 2016 İnternet trendleri raporuna göre Snapchat üzerinde günlük izlenen video sayısı 2016 birinci çeyrek itibariyle Facebook’u geçmiş durumda.
Tüm bunların yanında bundan sonra yorumlarda en az mesajlar kadar videolar da göreceğimiz bir gerçek.
Facebook'un yakında yapacağı değişiklik, Messenger'dan kaçış yolunuzu tamamen tıkayacak. Facebook ve Facebook Messenger uzun süredir ayrı uygulamalar olarak sunuluyorlar. Sohbet için Facebook Messenger'ı kullanmak istemeyenler, bugüne kadar mobil web tarayıcısını kullanabiliyorlardı. Ancak yakında bu seçeneğin de ortadan kalkacağı anlaşıldı.
Facebook'un mobil web sayfası üzerinden mesajlaşanlar, bu seçeneğin yakında kaldırılacağına dair bir uyarı görmeye başladılar. İşlevin kaldırılmasıyla birlikte mesajlarınızı görüp, arkadaşlarınızla mesajlaşmak için tek seçeneğiniz, Messenger kullanmak olacak. Bu durum, telefonuna herhangi bir nedenden dolayı Facebook Messenger'ı yüklemek istemeyenlerin canını sıkacak gibi görünüyor.
Messenger'ın masaüstü bilgisayarlara özel sayfası ise hizmet vermeyi sürdürecek.