Fabrikadan çıkmama eylemi patronu dize getirdi

İzmit'te bir fabrikada çalışan 400 kişinin, işten çıkarılan 9 işçinin işe geri alınması için 14 gün önce başlattığı ''fabrikayı terk etmeme eylemi'' işçilerden 3'ünün işe geri alınması, diğer işçilerin de ihbar ve kıdem tazminatlarının yanı sıra 45 bin lira ek tazminat ödenmesiyle sona erdi.

cumhuriyet.com.tr

Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Hami Baltacı, sendika hizmet binasında düzenlediği basın toplantısında, Bekaert İzmit Çelik Kord Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye ait fabrika mayıs ayı başında 9 kişinin işten çıkarıldığını söyledi.

Bunun üzerine fabrikada çalışan 400 işçinin ''fabrikayı terk etmeme'' eylemi başlattıklarını dile getiren Baltacı, fabrikadaki söz konusu eylemin devam ettiği 14 gün içinde, dışarıdan gelen desteğin kendilerine moral verdiğini söyledi.

Kocaeli'de uzun yıllardan beri benzer bir mücadele örneği sergilenmediğini ifade eden Baltacı, Bekaert işçilerinin mücadeleyle kazanım elde edilebileceğini gösterdiklerini kaydetti.

''Yaşananlar, Bekaert'teki arkadaşlarımızı birbirine kenetlemiştir'' diyen Baltacı, işçilerin birbirlerine inandığını, uzun soluklu mücadele sergilediklerini dile getirdi.
Baltacı, mücadeleyi, işten çıkarılan 9 işçinin geri dönmesiyle ilgili başlattıklarına, yalnızca 3 işçinin işe iadesini sağlayabilmelerini olumlu olarak kabul etmediklerine dikkati çekerek, ''Keşke daha farklı olabilseydi'' dedi. Kendileri için bu tablonun çok da olumlu olmadığını ifade eden Baltacı, şöyle devam etti:

''Çünkü bu yola çıkışımız, arkadaşlarımızın tamamının geri dönmesiydi. Umuyorum ki, işveren bundan sonra böyle bir hata yapmaz. Bu mücadele, 'ceplerine bir miktar para koyma mücadelesi' değildi. Tüm arkadaşlarımızın onayıyla eylem dün akşam bitirildi. İşten ayrılan 5 arkadaşımızla trajik bir vedalaşma yaşandı. İşten atılan 9 arkadaşımızdan biri 2. gün mücadeleyi bıraktı, şu aşamada maddi kayba uğradı. Diğer arkadaşlar direndiler. 3 arkadaş işe iade hakkı kazandı, 5 işçi ihbar ve kıdem tazminatına ilave olarak 45 bin lirayı bulan tazminatlarla ayrıldı. Bu işçilerden yalnızca biri, yaklaşık 1 yıllık hizmeti olan arkadaşımızın ilave tazminatı 20 bin lira oldu. İşveren bu arkadaşımıza başka bir yerde iş bulma sözü verdi. Bir arkadaşımız da bugün itibariyle başka bir fabrikada işe yerleşti.''

Mücadelenin yalnızca işten atılan 9 işçinin mücadelesi olmadığını, iş yerinde karşılaşılabilecek olumsuzlukların önünü kesme mücadelesi olduğunu savunan Baltacı, bu anlamda eylemi iyi bir şekilde sonuçlandırdıklarını kaydetti.

''Eşi rahatsızlanan, annesi, babası felçli, cenazesi olan arkadaşlar fabrikayı terk etmeme mücadelesi verdi'' diyen Baltacı, ''Arkadaşlarımız insan üstü bir performans sergiledi. Bu mücadele bizi kendimize getirdi. İşçinin işçiden başka dostu olmayacağını gösterdik. Ne işverenin, ne de bizim isteğimiz oldu. Ama bize yapılan bir saldırıda asla kayıtsız kalmayacağımızı, bedel ödetilmek istendiğinde bedel ödeteceğimizi gösterdik. İşveren, artık en az 20 yıl arkadaşlarımıza dokunamaz, sebepsiz yere işten çıkarmayı göze alamaz'' şeklinde konuştu.

Hami Baltacı, para pazarlığına sendika olarak katılmadıklarını, işverenin teklifine işçilerin, ''dönemiyorsak bunun bir bedeli olsun'' diye karşılık vererek kabul ettiğini, karara saygı duyduklarını sözlerine ekledi.