"Esnaf ihmal ediliyor"

Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, "Son yıllarda maalesef izlenen politikalarda esnaf ve sanatkarlar ihmal edilmektedir, sorunlarına karşı duyarsızlık vardır" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken'i ziyaret etti. Palandöken, konuşmasında Şener'in, esnafın zanaatkarın sorunlarını en iyi bilenlerden olduğunu, bu ziyaretin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Şener'in esnaf ve zanaatkara ilişkin düşüncelerini çok olumlu karşıladıklarını kaydeden Palandöken, ''Kendisinin yeni bir siyasi partinin genel başkanlığına gelmesi camiamız için iyi oldu. Hayırlı olsun'' dedi.

Abdüllatif Şener de sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etmeyi planladıklarını, ilk ziyareti TESK'e yaptıklarını söyledi.

Türkiye'de kayıtlı 2 milyon 100 binin üzerinde esnaf bulunduğunu, ciddi bir envanter çıkarılsa bu sayının 3 milyonun üzerinde olduğunu kaydeden Şener, şöyle devam etti:
''Esnaf Türkiye'de sadece ekonomik faaliyetleri, ekonominin orta sınıfı olması nedeniyle üzerinde durulması gerekmekten öte toplumumuzun kültürel ve sosyal yapısının temelidir. Esnafa yönelik politikalar bu bakımdan önemlidir. Ülkenin ekonomisiyle, kültürel değerleriyle ilgili çalışmalar yapmak istiyorsanız, ülkenin güçlü bir sosyal yapıya sahip olmasını istiyor ve ona yönelik çalışmalar geliştirmek istiyorsanız esnaf ve sanatkarı düşünmek zorundasınız...

Ama son yıllarda maalesef izlenen politikalarda esnaf ve sanatkarlar ihmal edilmektedir, sorunlarına karşı duyarsızlık vardır. Kontrolsüz gelişen iş merkezlerinden, krize yönelik tedbirlere varıncaya kadar atılan adımlarda esnaf ve sanatkar yok farz edilmektedir. Bu anlayıştan uzaklaşılmalı. Yeniden başlamak demek aynı zamanda esnafla birlikte başlamak demektir.''

Şener, TESK'in de aralarında olduğu sivil toplum kuruluşlarının başlattığı ''Kriz varsa da çare var'' kampanyasına ilişkin soru üzerine, ekonomi politikaları uygulama gücüne sahip tek birimin her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de devlet olduğunu söyledi.
Firmaların, işyerlerinin bir araya gelerek ülke geneline yönelik ekonomi politikaları uygulama gücünün sınırlı olduğunu ifade eden Şener, krizin esnafın ve işadamlarının çabasıyla aşılacağını düşünmemekle birlikte, 'esnafın, işadamlarının kimse bir şey yapmıyorsa benim bir şey yapmam lazım düşüncesiyle, krizden çıkışa katkı sağlama çabası içerisinde kolektif gücünü kullanmaya çalıştığını, bu çabayı takdirle karşıladığını' söyledi.

Şener, kriz sürecine yönelik 100 birimlik tedbire ihtiyaç varsa bunun yüzde 90'ından fazlasının devlet tarafından yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.