Eski AKP'li Bakan: Osmanlı’nın çöküş dönemini taklit ediyorlar
Altın varaklı koltuğun son Osmanlı padişahlarından Abdülaziz'e ait olduğu anlaşılmasından sonra Eski AKP'li Kültür Bakanı Ertuğrul Günay "Osmanlı’nın çöküş dönemini taklit ediyorlar" dedi.
DHAAlmanya Başbakanı Angela Merkel’in İstanbul ziyaretindeki “kabul mekanı” Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’ndeki ihtişamlı altın varaklı koltuklar özellikle sosyal medyada gündem oldu. Binlerce caps’e ve espriye neden olan koltuğun Sultan Abdülaziz döneminde Fransa’dan getirilmiş olan koltuklar olduğu anlaşıldı. Konuyla ilgili konuşan eski AKP’li bakan Ertuğrul Günay ise “Bunlar Osmanlı’nın son döneminin köşkleri. Yani Osmanlı çöktükçe şatafat, gösteriş artmış. Bu arkadaşlar Osmanlı’nın çöküş dönemini taklit ediyorlar.” dedi.
İLK OLARAK FAS KRALI İÇİN KULLANILMIŞ AMA HİLALSİZ OLARAK
2013 yılında köşkün deposunda bulunup onarılan altın varaklı koltuğun ilk olarak 2014’te Fas Kralı 6. Muhammed’in ziyareti sırasında kullanıldığı ortaya çıktı. Koltuğun o dönem “hilalsiz” olarak kullanıldığı hilalin daha sonradan eklendiği öğrenildi.
“YIKILMA DÖNEMİ İHTİŞAMI”
Konuyla ilgili en çarpıcı tespit ise eski AKP’li Ertuğrul Günay’dan geldi. Hürriyet’e konuşan eski Kültür Bakanı Günay “Taklide kaçan bir restorasyon olmuş. Beni rahatsız etti. Çünkü bir devlet kabul mekanının ağırbaşlılığı yok, sonradan görme, abartı kokuyor. Bunlar Osmanlı’nın son döneminin köşkleri. Yani Osmanlı çöktükçe şatafat, gösteriş artmış. Bu arkadaşlar Osmanlı’nın çöküş dönemini taklit ediyorlar.” dedi.
DEVLET KONUKEVİ OLARAK KULLANILIYOR
Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü 2013’te başlayan ve geçen yıl tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından Devlet Konukevi olarak kullanılıyor. Büyük Mabeyn Köşkü, Sultan Abdülaziz tarafından 1866 yılında Ermeni asıllı Balyan Ailesi mimarlarına yaptırıldı. Köşkün dış cephesi yivli ve kompozit başlıklar, sütunlar, konsollu ve dilimli arşitravlarla (sütunların taşıdığı üst yapının en alt parçası) bezendi. Köşkün iç planı ise eski mimari geleneğe dayalı olarak tamamlandı. Alt kattaki havuzlu Divanhanesi ve ikinci kata çıkan kristal trabzanlı merdivenleri, en çok ilgi çeken mekanları oldu. Köşkün üst katı padişah tarafından kullanılırken, diğer bölümler ise üst düzey saray görevlilerinin kullanımına aitti. II. Abdülhamid döneminde (1876-1909) devletin yönetim binası olan köşk, hem Osmanlı hem Cumhuriyet döneminde önemli davetlerde kullanıldı.