Ermenistan'da adaylar son kozlarını oynuyor

Ermenistan'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylar son kozlarını oynuyor. İki aday açlık grevinde, bir aday silahlı saldırıya uğradı.

cumhuriyet.com.tr

Ermenistan'da cumhurbaşkanlığı seçimlerine üç gün kala, adaylar son kozlarını oynuyor.
Ermenistan'da 18 Şubat'ta yedi adayın yarışacağı seçimleri, mevcut cumhurbaşkanı Serj Sakisyan'ın kazanmasına kesin gözüyle bakılırken, katılımın düşük olması bekleniyor.
Sarkisyan şu ana kadarki seçim konuşmalarında, ülkesinin refah düzeyini yükselteceğini belirterek, sık sık Türkiye karşıtı ve Yukarı Karabağ sorununu ön plana çıkaran söylemlerde bulundu. Sarkisyan'ın söylemlerine muhalefetten ise tepki geldi.

Cumhurbaşkanlığı adaylarından eski Dışişleri Bakanı ve Miras Partisi Genel Başkanı Raffi Hovhannisyan'ın ekibinden Meclis Grup Başkanı Ruben Hakobyan, Erivan'da yaptığı basın açıklamasında, iktidarın Karabağ'da gergin bir ortam varmış gibi göstermeye çalıştığını ve bu durumu seçmen üzerinden psikolojik bir araç olarak kullandığını öne sürdü.

Son haftalarda işgal altındaki Azerbaycan toprağı olan Yukarı Karabağ bölgesinden gelen çatışma haberlerinde, Azeri ve Ermeni askerleri hayatını kaybetmişti.

Rekabetten uzak seçim

Ermenistan'daki seçimler, öncekilere göre önemli bir farklılık gösteriyor. Önceki dönemlerde gerçekleştirilen seçimlerde cumhurbaşkanlığı için ciddi rakipler mevcutken, bu seçimlerde durum farklı. Özellikle Ermenistan Ulusal Kongresi lideri ve Ermenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan ile Müreffeh Ermenistan Partisi lideri Gagik Tsarukyan'ın herhangi bir gerekçe göstermeden adaylıktan çekildiklerini açıklamaları, Sarkisyan'ın işini daha da kolaylaştırmış görünüyor. Benzer biçimde Ermenistan Devrimci Federasyonu'nun da (Taşnaksutyun) seçimlere katılmayacak olması, yarışmasının kısır geçeceğinin işareti olarak değerlendiriliyor.

iki aday açlık grevinde


Ermenistan'daki seçim sürecinde şu ana kadar belki de en fazla gündem yaratan konu cumhurbaşkanlığı adaylarından Milli İrade Birliği Başkanı Paruyr Hayrikyan'ın silahlı saldırıya uğraması oldu. 31 Ocak'ta silahlı saldırıya uğrayan Hayrikyan olay sonrası yaptığı ilk basın açıklamasında Rusya'yı hedef alırken, ''Bize en büyük darbeyi vuran Rus emperyalizmidir'' ifadesini kullanmıştı. Hayrikyan'ın sağlık durumunu gerekçe göstererek seçimlerin ertelenmesi için mahkemeye başvurması ancak aynı gün dilekçesini geri çekmesi tartışmalara neden olurken, seçim takviminde bir değişiklik yaşanmasının da önüne geçmişti.

Seçim sürecinde öne çıkan bir başka olay ise adaylardan Milli Mutabakat Partisi Genel Başkanı Aram Harutunyan ve Siyaset Bilimci Andrias Gukasyan'ın Sarkisyan'ın politikalarını ve seçim sistemini eleştirmek amacıyla başlattıkları açlık grevi oldu.