Erdoğan'dan Obama'ya mektup
ABD'nin başkenti Washington'da yapılan Girişimcilik Zirvesi'ne Türkiye'den katılan heyet arasında yer alan Deulcom International'ın Üst Yöneticisi Baybars Altuntaş, ABD Başkanı Barack Obama'ya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, zirvenin ikincisinin Türkiye'de yapılması teklifini içeren mektubunu teslim etti.
cumhuriyet.com.trObama'nın, zirvede katılımcılara hitabından önce kabul ettiği Altuntaş, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Başbakan Erdoğan'ın mektubunu elden takdim ettiğini söyledi.
Obama'nın, Türkiye'nin gelecek zirveyi düzenlemesinden çok memnun olduğunu belirttiğini aktaran Altuntaş, "Çok memnun olduğunu konuşmasından da anlamışsınızdır. Hemen böyle bir geri dönüşümün ortaya çıkmasının da alkışlanacak bir konu olduğunu düşünüyorum. Zirvenin Türkiye'de düzenlenecek olması Müslüman girişimcileri çok memnun etti, salondan çok alkış aldı" dedi.
Altuntaş, mektupta, "Başbakan Erdoğan'ın, Başkan Obama'nın başlatmış olduğu bu çalışmayı büyük takdirle karşıladığını, özellikle Müslüman girişimciler arasında da böyle bir çalışma yapılmasının önemli olduğunu belirttiğini" ifade ederek, Erdoğan'ın, gelecek zirvenin Türkiye'de düzenlenmesini istediğini ve bu konuda kişisel olarak da her türlü desteği vereceğini belirttiğini anlattı.
Altuntaş, "Ülkemiz için hayırlı olsun diyorum, çok önemli bir başarıya imza attık. Sanıyorum zirveye damgamızı vurarak ayrılıyoruz. Şuna mutluyum: Yine girişimciler girişimciliğini gösterdi, sadece Türkiye'de değil, yurt dışında" diye konuştu.
"Başbakan ilk çalıştayı başlattı"
Başbakan Erdoğan'ın önemli bir inisiyatif aldığını ve bundan sonraki zirvenin Türkiye'de yapılması konusunda dünyada ilk çalışmayı başlattığını vurgulayan Altuntaş, "Bu Başbakan Erdoğan'ın çok girişimci bir lider olduğunu gösteriyor. Başkan Obama'dan sonra hemen bu çıktının ortaya konulması da Türkiye'nin aslında önemli konularda ne kadar aktif rol aldığının da güzel bir göstergesi" ifadesini kullandı.
Erdoğan'ın özellikle "girişimciliğin altını çizmek için" bu zirvenin Türkiye'de yapılmasını istediğini belirten Altuntaş, "Sadece Türkiye'de değil, Orta Doğu coğrafyasında ve dünyada artık girişimcilik denilince bu zirvede Hollanda'dan 1, Almanya'dan 2, Norveç'ten 1 Türk temsil etti. Sanıyorum ki bu Türk girişimciliğinin aslında dünya liginde hangi noktaya geldiğinin de çok önemli bir göstergesi" diye konuştu.
Altuntaş, Başbakanın, gelecek zirvenin Türkiye'de düzenlenmesine dair mektubunu bir girişimci vasıtasıyla Obama'ya vermesini çok önemli bulduğunu ifade ederek, "Obama'ya, büyükelçilik kanalıyla bildirilmedi. Doğrudan bu zirveye katılan 200 girişimciden biri olan bir girişimciyle bildirildi. Bu kişinin ben olmam çok önemli değil, bu sembol netice itibariyle" dedi.
Altuntaş, Erdoğan'ın, böylelikle girişimcilere güvendiğini ve onları diplomasiye dahil ederek, "belki eşi benzeri görülmeyen çok önemli bir vizyonu ortaya koyduğunu" kaydetti.
Fikir nasıl ortaya çıktı
Altuntaş, bu fikrin ortaya çıkışı ile ilgili de şunları kaydetti: "Bana davet mektubu gelince, 'Neden bundan sonraki zirve Türkiye'de düzenlenmesin' diyerek Başbakan Erdoğan'a bir mesaj ilettim. Benim şahit olduğum konu şudur: Anayasa görüşmelerinin sabahlara kadar sürdüğü bu yoğun çalışma ortamı içinde Başbakan Erdoğan'ın gece 02.30'da beni davet edip, bu konu hakkında daha fazla bilgi istemesi ve 'derhal bu konuda hızlı hareket etmemiz gerekiyor, madem cumartesi uçağa biniyorsunuz hemen bu mektubu yetiştirmemiz gerekiyor' demesi ve ondan sonra da oturup bu yoğunluk içinde bu mektubu yazmasını ben, Türk girişimcileri adına çok takdirle karşıladım."
Girişimcilik hayatına 16 yaşında halı satarak başlayan ve öğrencilik yıllarında Türkiye'de franchising derneğinin kurulmasına öncülük eden Altuntaş, 400 dolarla kurduğu şirketini önemli bir noktaya taşıdı.