Erdoğan, hükümet programını açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Genel Kurulu'nda 61'nci hükümetin programını okurken, yeni dönemde milletin TBMM'den en önemli beklentisinin yeni bir anayasa yapılması olduğunu ifade etti.

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 61'nci Hükümet Programını Meclis Genel Kurulu'nda okuyor. Milletin odağında birlik ve kardeşlik olan büyük bir medeniyetin mirasçısı ve taşıyıcısı olduğunu belirten Erdoğan, alışılageldik kalıplardan çıkarak değişim ve reform iradelerini anlık duygulara feda etmeden 21'nci yüzyıl dünyası şartlarında yeni Türkiye'yi inşa etmenin ortak sorumluluk olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, 12 Haziran seçimleriyle oluşan Meclis'in özellikleri konusunda şunları söyledi:

"12 Haziran seçimleriyle oluşan bugünkü Meclisimizin çok önemli bazı özelliklerine dikkat çekmek isterim. Bu Meclis, yurtiçinde yüzde 87 gibi çok yüksek düzeyde bir katılım oranı ile gerçekleşen bir seçimle oluşmuştur. Meclisimize girmeye hak kazanan milletvekillerinin temsil ettiği seçmen oranı ise yüzde 95 gibi yine uzun zamandır rastlanmamış bir düzeye çıkmıştır. Bu sonuçlar, demokrasimizin 'katılımcılık' ve 'temsil' niteliklerinin daha da güçlendiğinin göstergesidir. Bu seçim sonuçları, aynı zamanda, milletimizin siyaset kurumuna duyduğu güvenin en yüksek düzeye çıktığının da bir ifadesidir. Milletimizin Meclisi tüm sorunlarının çözüm adresi olarak gördüğünün ve bu Meclis'ten çok şeyler beklediğinin açık bir işaretidir."

"12 Haziran seçimlerinden başarı ile çıktık"

12 Haziran seçimlerinden başarı ile çıktıklarını ifade eden Erdoğan, milletin kendilerine olan güveninin artarak devam etmesinden dolayı şükranlarını sunduğunu söyledi. Erdoğan, "Siyaset tarihimize silinmez harflerle yazılacak olan bu başarı aynı zamanda sorumluluğumuzu ve hassasiyetimizi de artırmıştır" dedi. 12 Haziran seçimlerinin asıl galibinin Türkiye ve millet olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Değişimden yana bir hükümet olarak demokrasi ve hukukta, ekonomide, sosyal alanda ve dış politikada ezberleri bozduk. Bugün artık siyasetin alanı daha geniş, ekonomi daha büyük, sosyal bünye daha güçlü, ülkemizin bölgesinde ve dünyada itibarı çok daha yüksek. Sorunlardan kaçmadık, yapay gündemlere takılıp kalmadık. Sorunlardan değil, sorunların çözümünden beslenen ve büyüyen bir iktidar olduk. Tüm bu reform ve dönüşüm sürecinde milletimiz ve milli iradenin tecelligahı olan Meclisimiz en büyük desteğimiz oldu."
 

"TBMM yeni anayasayı yapacak güce ve kapasiteye sahip"

Başbakan Erdoğan, 12 Haziran seçimleri öncesinde gerçekçi hedefler içeren geniş kapsamlı bir seçim beyannamesi hazırladıklarını, hükümet programının da 2023 vizyonuyla şekillendirdikleri seçim beyannamesinde yer alan hedefleri esas aldığını söyledi. Erdoğan 61'nci hükümet dönemini kapsayan programın süreklilik içinde geleceğe bakışlarını ve yeni hedeflediklerini içerdiğini vurguladı.

Hükümetleri döneminde AB'ye katılım sürecini kararlılıkla yürüttüklerini, bazı AB üyesi ülkelerin objektif kriterlerden uzak siyasi yaklaşımlarının süreci olumsuz etkilese de AB standartlarına uyum konusundaki çalışmalarına samimi olarak devam ettiklerini belirten Başbakan Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde de sürdüreceğimiz reformlar, ekonomik gelişme ve aktif dış politika, AB ile Türkiye ilişkilerini olması gereken noktaya taşıyacaktır. Zaman ülkemizin lehine işleyecektir" dedi. AB'ye üyelik sürecinin de katkıları ile demokratikleşme yönünde alınan mesafenin sivil yeni anayasa ile taçlanmış olacağını, Türkiye'nin ileri demokrasiye kavuşacağını vurgulayan Başbakan Erdoğan demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla yerleştirilmesi, eksik demokrasiden ileri demokrasiye geçişin tam olarak sağlanmasının üçüncü dönemlerinde de temel hedefleri olduğunu dile getirdi. Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:

"Bu dönemde, milletimizin TBMM'den en önemli beklentisi yeni bir anayasa yapılmasıdır. Hükümet ve AK Parti grubu olarak bu konuda tam bir kararlılık içerisindeyiz. AK Parti olarak yeni anayasanın mümkün olan en geniş katılımla hazırlanmasını, tüm toplumsal kesimlerin taleplerini yansıtan tam bir toplum sözleşmesi olmasını arzuluyoruz. Milletimiz ve meclisimiz bunu yapacak olgunluğa ve birikime sahiptir. Seçim kampanyası sürecinde hemen tüm partiler yeni anayasa taahhüdü ile milletimizin karşısına çıkmışlardır. Bu taahhüdün gereğini yapma noktasında toplumun meclis çalışmalarını ve tüm siyasi aktörlerin gayretlerini yakından izlemesi kaçınılmazdır. Bu nedenle, önümüzdeki dönem yeni anayasa dönemi olacaktır. Cumhuriyetimizi kuran en zor şartlarda milli mücadelemize önderlik yapan TBMM, yeni anayasayı yapacak tam yetkiye, güce ve iradeye sahiptir. 24'nci dönem meclis yapımız yeni anayasanın en geniş temsil ve uzlaşma ile yapılması için büyük bir fırsat sunmaktadır. AK Parti grubu olarak Meclisimizin yapacağı bu hayati çalışmalara en üst düzeyde destek olacağımızdan ve siyasi irademizi Meclisimizin sonuç alması yönünde güçlü bir şekilde ortaya koyacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın."
 

"Millet karar verecek"

Başbakan Erdoğan yeni anayasanın nasıl olacağına milletin karar vereceğini, yeni anayasanın dışlayıcı değil kapsayıcı, ötekileştirici değil kucaklayıcı, ayrıştırıcı değil bütünleştirici baskıcı değil özgürleştirici bir anayasa olması gerektiğine inandıklarını vurguladı. Yeni anayasanın sadece anayasa uzmanları tarafından değil toplumun tüm fertleri tarafından anlaşılabilir kısa, öz, açık ve tutarlı olması gerektiğine inandıklarını belirten Başbakan Erdoğan, yeni anayasa hazırlanırken Türkiye'nin taraf olduğu uluslar arası insan hakları belgelerinin de esas alınması gerektiği düşüncesinde olduklarını söyledi.