Erdoğan Bakü'de
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bugün Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmede attığımız en önemli adımlardan bir tanesi, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kurulması konusunda aldığımız karardır. Bu çok kapsamlı, kuşatıcı olacağı için de Türkiye-Azerbaycan arasında geleceği kuşatan en önemli adım olacaktır'' dedi.
cumhuriyet.com.trBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Zagulba Sarayı'nda gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.
Erdoğan, yaptığı konuşmada, ''uzun bir aradan sonra'' gerçekleştirdiği Bakü ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ziyarette çok verimli görüşmeler yaptıklarını belirten Erdoğan, iki ülke arasında bundan sonra daha sık görüşmeler olacağını söyledi.
Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i, 7 ve 8 Haziran'da, İstanbul'da ağırlayacaklarını bildirerek, konuşmasına şöyle devam etti: ''Daha sonra kendileri yine gelecek, bizler tekrar geleceğiz, bakanlarımız gelecek. Bizim aramızdaki bağlar farklı. Siyasi, askeri, ticari, ekonomik, kültürel her alanda bu ziyaretlerimizin devamı bizim olmazsa olmazımız. Bunlar, bundan sonra da aynı şekilde, kararlılıkta devam edecek. Bugün yaptığımız görüşmede, Sayın Cumhurbaşkanıyla, attığımız en önemli adımlardan bir tanesi, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'n kurulması konusunda aldığımız karardır. Arkadaşlarımız şimdi onun çalışmasını yoğunlaşarak devam ettirecekler. Temenni ederim ki İstanbul ziyaretinde bunun temelini atma fırsatımız olur. Bu çok kapsamlı, kuşatıcı olacağı için de Türkiye-Azerbaycan arasında geleceği kuşatan en önemli adım olacaktır. Bunun yanında özellikle ekonomik alanda daha farklı adımlar atmak suretiyle aramızdaki bu münasebeti, ulaştığımız noktayı çok daha ilerilere taşımamız gerekiyor. Uluslararası ekonomik krizde Azerbaycan da inanıyorum ki güçlü çıkan, fırsatı iyi değerlendiren ülkelerden birisi oldu. Türkiye de bu işi en az zararla atlatan bir ülke oldu. Bu dayanışmamız geleceğe bizi çok daha farklı şekilde taşıyacaktır.
Sayın Cumhurbaşkanı, Yukarı Karabağ konusunda da bizleri bilgilendirdi. Bu süreç içerisinde Azerbaycan'ın olumlu yaklaşım süreci hep devam etti, konumunu korudu. Özellikle son Minsk görüşmesinde, buluşmasında, Minsk üçlüsünün teklifi Azerbaycan tarafından olumlu karşılanırken Ermenistan'ın hala bu konuda bir cevap verememiş olması, Azerbaycan'ın olumlu yaklaşım konumunu ortaya koymaktadır. Bizler de nükleer güvenlikle ilgili zirvede bu konuda bazı görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerde de ne yazık ki aynı durumları gördük. Bu bizim açımızdan da bir talihsizlikti, arzu ederdik ki orada olumlu yaklaşımı görelim. Bu olumlu yaklaşım çerçevesinde bu süreç geleceğe çok daha farklı yürüsün. Önemli olan bu kararlı yürüyüşümüzü aynı şekilde devam ettireceğiz. Minsk üçlüsü de kararlığını ortaya koymalı, bu işi ortada bırakmamalı.''
Başbakan Erdoğan, bu konuyu Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'le, Türkiye'ye yaptığı son ziyarette ele aldıklarını anımsatarak, ''ABD'de Sayın Obama ve Medvedev'le, daha öncesinde de Sarkozyle bu konuyu görüşme fırsatımız olmuştu. Bizler de konuyla ilgili hassasiyetimizi aynı şeklide devam ettiriyoruz. Bundan sonra da devam ettireceğiz. Çünkü Azerbaycan'ın bu konusuna bizim duyarsız kalmamız mümkün değil. Her zaman bu işi yakından takip etmenin gayreti içinde olacağız'' dedi.
Ayrıca, doğalgaz konusunun bitirilme noktasına getirildiğini bildiren Erdoğan, ''Bunu taçlandırma işini de Sayın Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyaretinde gerçekleştirelim. Türkiye'de bu adımı atmış olalım'' diye konuştu.
Erdoğan, ziyaret kapsamında Aliyev'le birlikte Atatürk Anıtı açılışına iştirak edeceklerini belirterek, anıtın yapımı dolayısıyla Aliyev'e teşekkür etti. Erdoğan, anıtın açılışının hem Azerbaycan'a yaptığı ziyareti hem de Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini taçlandıran bir adım olacağını kaydetti.
Aliyev'den Karabağ açıklaması
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ sorunun çözümüne ilişkin, "Ermenistan yenilenmiş Madrid kriterlerini kabul eder ve Azerbaycan topraklarından işgalci güçlerini çıkarma sürecini başlatırsa, Azerbaycan Ermenistan'la bütün sınırlarını açacak" dedi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Zagulba Sarayı'nda yapılan baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Ermenistan'ın yenilenmiş Madrid kriterlerini kabul etmesi durumunda ülke sınırlarının açılıp açılmayacağına ilişkin soruyu cevaplayan Aliyev, "Ermenistan ve Azerbaycan arasında Karabağ sorununun çözümü için uzun yıllardır görüşmeler yapıldığını ve Azerbaycan tarafının sorunun, uluslararası hukuka uygun, adil ve barışçıl yolla çözümü için çalıştığını" kaydetti.
Azerbaycan'ın, ateşkesin yürürlüğe girdiği 1994 yılından bu yana, 16 yıl süren ve sonuca ulaşamayan görüşmelerde barışçı çözüm yollarını arayan taraf olduğunu belirten Aliyev, "teklif edilen yenilenmiş Madrid kriterlerini küçük istisnalar dışında kabul ettiklerini, aynı yaklaşımı Ermenistan tarafından da beklediklerini" söyledi.
Teklifin resmi olarak iletilmesinin üstünden 6 ay geçmesine rağmen Ermenistan tarafından olumlu bir cevap alınmadığını vurgulayan Aliyev, bu bekletmeyle Ermenistan tarafının zamanı uzatmaya, sorunun çözümü için ciddi adımların atılmamasına ve bu görüşmeler sürecini daimi bir sürece dönüştürmeye çalıştığını ifade etti.
Azerbaycan'ın buna izin vermeyeceğini belirten Aliyev, "Görüşme sürecinin belirli bir çerçevesi ve zaman sınırı olmalıdır. Minsk grubu 1992 yılında oluşturuldu, yaklaşık 20 yıldır görüşmeler sürüyor. Ermenistan tarafı, görüşmelerin çözüme yaklaşıldığı noktalarda sürecin bozulmasına yönelik adımlar attı. Ne yazık ki, aynı durumu bugün izliyoruz. Ermenistan tarafı kendi tutumunu bildirmelidir. (Ermenistan tarafı) Rusya, Fransa, ABD tarafından verilen teklife olumlu cevap verecek ve biz sorunun çözümüne yaklaşacağız ya da olumsuz cevap verecek, görüşmeler süreci bozulacak ve Ermenistan Azerbaycan arasında yeni dönem başlayacak" dedi.
İlham Aliyev konuşmasında, "Eğer, Ermenistan teklife olumlu cevap verir ve buna dayanarak Azerbaycan topraklarından işgalci Ermeni güçlerini çıkarma sürecini başlatırsa, Azerbaycan Ermenistan'la bütün sınırlarını açacaktır ve bölgede barış ve güvenlik tedbirleri uygulanacaktır" diye devam etti.
Aliyev, Azerbaycan doğal gazının Nabucco projesine katılıp katılmayacağı sorusuna da şu cevabı verdi: "Azerbaycan doğal gazı bölgedeki enerji projeleri ve boru hatlarının ana kaynağıdır. Uzun yıllar süren arama ve sondaj çalışmaları sonucunda Azerbaycan, çok zengin doğal gaz kaynaklarına ulaşmıştır. Günümüzde Azerbaycan gazı değişik yönlerde komşu ülkelere aktarılmaktadır. Bu coğrafyanın geliştirilmesini amaçlayan Azerbaycan'ın, şartlar uygun olursa, istenilen doğal gaz projesine katılması mümkündür. Geçen ay Azerbaycan ve Türkiye arasında, doğal gaz satışı ve nakline ilişkin bütün konularda prensip olarak anlaşmaya varıldı. Anlaşmanın imzalanması için teknik detaylar görüşülmektedir. Bizim enerji politikamızda, ihracın çeşitlendirilmesi öngörülmektedir. Doğal gaz kaynaklarını göz önünde bulundurursak gelecek 10 yılda Azerbaycan, güvenilir bir doğal gaz ihraç ülkesi olarak kendisini dünyaya tanıtacaktır."
Erdoğan, Atatürk anıtının açılışını yaptı
Başbakan Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, baş başa ve heyetler arası toplantıların ardından Türk Büyükelçiliği yakınında yaptırılan Atatürk anıtının açılışı yaptı. Erdoğan, buradaki konuşmasında İlham Aliyev'e teşekkür ederek, ''Büyük lider, Cumhuriyetimizin banisi Mustafa Kemal Atatürk'ün anıtının böyle anlamlı bir yerde seçilerek yapılmış olması ve Sayın Kardeşimin bunu özellikle kendisinin seçmiş olması, yeri kendisinin belirlemiş olması çok çok anlamlı'' diye konuştu. Başbakan Erdoğan, İlham Aliyev'in Türk Büyükelçiliği'nin yerini belirlerken de aynı hassasiyeti gösterdiğini anımsattı. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin durumunun çok farklı olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti: ''Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Azerbaycan'ın kederi kederimiz, sevinci sevincimizdir' derken ortaya koyduğu gerçek devam ediyor, bundan sonra da aynen devam edecek. Hangi siyasi iktidar gelirse gelsin aramızdaki ilişkiyi bozamaz çünkü bizim aramızdaki ilişki kurumların ilişkisi değildir. Bizim aramızdaki ilişki, milletlerin ilişkisidir çünkü biz tek milletiz, iki ayrı devletiz. Her geçen gün siyasi, askeri, ekonomik, kültürel, ticari, bütün alanlarda bu ilişki artarak devam etmektedir. Bundan sonra güçlenen bir Azerbaycan var, güçlenen bir Türkiye var. Dünya kamuoyunda tabii şüphesiz ki bu iki ülkenin yeri, konumu çok farklı olacaktır.''
'Yaşasın Türkiye-Azerbaycan kardeşliği'
Başbakan Erdoğan, Azerbaycan'dan önce İran ziyaretinde bulunduğu anımsatarak, İlham Aliyev ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulunduklarını, buradan Gürcistan'a, sonra da Madrid'e gideceğini bildirdi. Böylece art arda dört ülkeyi ziyaret etmiş olacağını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Artık dünyada gündemi belirlenen bir ülke olmaktan çıkıyoruz, gündem belirleyen ülke durumuna geliyoruz. Aynı şekilde Azerbaycan ile ilgili de 10 sene, 20 sene geriye gittiğimizde nasıl bir Azerbaycan vardı, bugün nasıl bir Azerbaycan var. Ben bir yıl önceki Azerbaycan ile bugünkü Azerbaycan'ı tanıyamıyorum. Bu kadar süratle değişen bir Azerbaycan var. Bunlar tabii ki dünyaya örnek teşkil ediyor. Liderler buraya geldiği zaman Azerbaycan'ı tanıyamayacaktır. Bizde bir söz var, biliyorsunuz Ziya Paşa'nın sözüdür, söylemem de fayda var, 'Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri'. Azerbaycan, merhum Haydar Aliyev'i nasıl anıyorsa inanıyorum ki gelecekte İlham Aliyev kardeşimi de öyle anacaktır. Ben şahsım ve milletim adına şükranlarımı tekrar ifade ediyorum. Türkiye-Azerbaycan ilişkileri her geçen gün çok daha güçlenmektedir, çok daha güçlenecektir. Buna kimsenin şüphesi ve endişesi olmasın. Kimse dedikodulara itimat etmesin. Bizim aramızdaki birlikteliği, kardeşliği dedikodular belirlemez. Ben de İlham Aliyev kardeşim gibi 'Yaşasın Türkiye-Azerbaycan kardeşliği' diyeceğim, 'Yaşasın aydınlık gelecek' diyeceğim, 'Yaşasın Türkiye ve Azerbaycan'ın gelecekteki o güçlü dünyayı oluşturması' diyeceğim.''
Erdoğan, anıtın açılışından sonra eşi Emine Erdoğan ve heyettekiler ile birlikte merhum Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ve eşi Zarife Aliyev'in kabirlerini ziyaret ederek çelenk koydu. Erdoğan ve beraberindekiler, daha sonra Türk şehitliği ziyaret etti.
Erdoğan Bakü'den Gürcistan'a gitti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunduğu Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den ayrılarak Gütrcistan'a hareket etti. Bakü'nün Haydar Aliyev havalimanından TSİ 17.30'da ayrılan Başbakan Erdoğan'ı Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Yakup Eyüpov ile Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç uğurladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, aynı saatte başka uçakla Bakü'den ayrılarak maden kazasının olduğu Zonguldak'a hareket etti.
Davutoğlu'nu da Eyüpov ile Bakü Büyükelçisi Kılıç uğurladı.
Başbakan Erdoğan Gürcistan'a geldi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak ''ANA'' ile saat 19.00'da Gürcistan'a geldi.
Erdoğan'ı, Batum Havaalanı'nda Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakashvili karşıladı.
Başbakana eşi Emine Erdoğan ile Devlet Bakanı ve Başmüzekereci Egemen Bağış da eşlik ediyor. Erdoğan, Saakashvili ile birlikte Nurol Holding'in Acara Bölgesi Batum şehrinde inşa ettiği Sheraton Batum Oteli'nin açılışını yapacak. Başbakan Erdoğan, açılışın ardından Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakashvili ile akşam yemeğinde bir araya gelecek.
Erdoğan, Batum Oteli'nin açılış törenine katıldı
Erdoğan, Gürcistan'ın başkentinde, Sheraton Batum Oteli'nin açılış törenine katıldı.
Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakashvili ve eşi Sandra Saakashvili, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve milletvekilleriyle birlikte kurdele keserek otelin açılışını yaptı. Açılış töreninde bir konuşma yapan Erdoğan, ''İran ve Azerbaycan'dan buraya ancak gelebildik'' diyerek Gürcistan programına geç katıldığı için özrünün kabul edilmesini istedi. Batum'un, Karadeniz'in en güzel yerlerinden biri olduğunu belirten Erdoğan, Sheraton Batum Oteli'nin Batum'un parlayan beyaz yıldızı olduğunu ifade etti. Böylesine güzel bir eseri kazandırdığı için Nurol Holding ve Nurettin Çarmıklı'ya teşekkür eden Erdoğan, otelin mimari projesinin çok önemli bir proje olduğunu söyledi.
Nurol Holding'in Türkiye'deki ve dünyadaki başarılarının ortada olduğunu kaydeden Erdoğan, ''Turizm, dünyada çok önemli. Biz de 7 yıllık iktidarımızda bunu gösterdik'' dedi. Erdoğan, Gürcistan'ın Batum ile turizmde bir sıçrama yapacağına inandığını dile getirdi. Türkiye ve Gürcistan'ın, Batum Havaalanı ile bir farklılığı ortaya koyduğunu anlatan Erdoğan, iki farklı ülkenin bu havaalanını birlikte kullandığını ve bunun dünyada bir ilk olduğunu söyledi. Bu adımın ''özgüven'' meselesi olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, bu özgüvenli adımı Cumhurbaşkanı Saakashvili ile birlikte attıklarını ifade etti. Nurettin Çarmıklı'nın Artvin Arhavili olduğunu ve Batum'a pek uzakta olmadığını kaydeden Erdoğan, ''Arhavi'den burası ne ki? Gayet yakın'' diye konuştu.
'Türkiye ve Gürcistan arasındaki ilişki, eşi ve benzeri olmayan bir ilişki'
Mikhail Saakashvili konuşmasında, bugün Batum'da büyük ve önemli bir günün yaşandığını belirterek Başbakan Erdoğan'a ''evinize hoş geldiniz'' diye seslendi. Batum'un eski yıllardaki zarafetine yeniden kavuştuğunu kaydeden Gürcistan Cumhurbaşkanı, bugün çok önemli bir eserin Batum'a kazandırıldığını söyledi. Yaptığı konuşmada Başbakan Erdoğan ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Saakashvili, Erdoğan'ın bugüne kadar verdiği bütün sözleri tuttuğunu belirterek, bundan memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Başbakan Erdoğan ile birlikte attıkları adımlarla Batum Havaalanı'nın iki ülke tarafından ortaklaşa kullanıldığını ve vizesiz seyahatin başladığını hatırlatan Saakashvili, Türkiye ve Gürcistan arasında çok güzel ilişkilerin yaşandığını ifade ederek, ''Türkiye ve Gürcistan arasındaki ilişki eşi ve benzeri olmayan bir ilişki'' diye konuştu. İki ülke arasındaki ilişkilerde çok mesafenin alındığını anlatan Saakashvili, bunda Başbakan Erdoğan'ın çok önemli etkisinin bulunduğunu vurguladı.
Erdoğan'a Gürcistan devlet nişanı
Türk iş adamlarının Gürcistan'a gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Saakashvili, Türk iş adamlarının yatırımlarının artmasını istediklerini söyledi. Saakashvili, Gürcistan'da yatırımlar yapan iş adamı Nurettin Çarmıklı'nın isminin Batum'da bir caddeye verildiğini de bildirdi. İran, Türkiye ve Brezilya arasındaki uranyum takası konusunda atılan adımın çok önemli bir adım olduğunu vurgulayan Saakashvili, ''Türkiye ve Brezilya, müzakereleri başarıyla sonuçlandırdı. Bize çok umut verdi. Başbakan Erdoğan bugün İran'da yaptıkları ile tüm dünyanın alkışlamasını hak etti'' dedi. Saakashvili, konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan'a Gürcistan Devlet Nişanı verdi. Başbakan Erdoğan, ''bu nişanı milletim adına almaktan gurur duyuyorum' dedi.