Engin'in dinleme talebinde "tehlikeli" ibaresi yer almadı

İstanbul Cumhuriyet eski Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in dinleme talebinde, "Ergenekon terör örgütünün yargı ayağı" ve "tehlikeli" ibarelerinin yer almadığı ortaya çıktı.

cumhuriyet.com.tr

2009 yılında Adalet Bakanlığı Başmüfettişi Mehmet Arı'nın talebiyle Ergenekon'la bağlantılı olduklarına inanılan bazı yargı mensuplarına ilişkin dinleme yapılması talep edildi. Dinlenmesi istenen kişiler arasında Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların başında bulunan dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in de yer aldı. Mehmet Arı'nın 2009 yılında hakim ve savcıların dinlenmesi için İstanbul özel görevli 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda, Başsavcı Aykut Cengiz Engin için, "tehlikeli" ibaresini kullandığı iddia edildi.

Hâkim ve savcıların dinlenmesini talep eden Adalet Başmüfettişi Mehmet Arı'nın Yargıtay'a üye seçilmesinin ardından CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Arı'nın durumunu Meclis gündemine taşıdı. Köktürk, Başsavcı Aykut Cengiz Engin hakkında ÖGM'ye gönderilen talep yazısında, "'Ergenekon Terör Örgütünün yargı ayağı' ve 'tehlikeli' ifadelerinin kullandığı doğru mudur" sorusuna cevap Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den geldi. Ergin, Köktürk'ün soru önergesine, "Arı'nın Adalet Başmüfettişi olarak görev yaptığı dönemde bir kısım hakim ve Cumhuriyet savcılarının dinlenmi kararı verilmesine ilişkin olarak İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne hitaber yazmış olduğu yazıda Engin hakkında 'Ergenekon terör örgütünün yargı ayağı' ve 'tehlikeli' ifadelerinin yer almadığını" bildirdi.

Arı'nın, Yargıtay'a üye olarak seçilmesi konusuna da açıklık getiren Adalet Bakanı Ergin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nun 15. maddesi çerçevesinde Adalet Başmüfettişi olan Arı'nın, Kurul müfettişliğine atanması yönündeki talebin Kurul tarafından uygun görüldüğüne dikkat çekti. Ergin, HSYK Genel Kurulu'nun 6110 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ihdas edilen üye kadroları ile Yargıtay'da boş bulunan 160 üye kadrosuna seçim yapmak üzere 24 Şubat 2011 tarihinde toplandığını anımsatarak, 2797 sayılı Yargıtay Kanunu'nda belirtilen nitelikleri taşıyan 4 bin 959 aday arasından yaptığı ilk tur oylama sonucunda, 15 Şubat 2011 tarihli kararıyla, ilk 423 sıra içerisinde yer alan adayların 2. tur oylamaya katılmasına karar verdiğine dikkat çekti. Ergin'in cevabında 2. tur oylamaya katılan adaylar arasından almış oldukları oy sayısına göre yapılan sıralama sonucunda, Arı'nın 15 oy alarak Yargıtay üyeliğine seçildiği kaydedildi. Yargıtay üyesi olan Arı'nın, HSYK Teftiş Kumlu Başkanlığına gelen herhangi bir şikâyet veya bu yönde yapılan herhangi bir işlem olmadığı bildirildi.