Engelli gençler sahneye çıkıyor

''Farklı Olanlar ve Farklı Gelişenlerle Tiyatro'' projesi kapsamında engelli gençlerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının profesyonel oyuncularıyla sahne alacağı ''Biri Hiçbiri ya da Hepsi'' oyunu Kasım'da sahnelenecek.

cumhuriyet.com.tr

Oyunun yazarı ve yönetmeni Yonca İnal Eğilmezbaş, ''Farklı Olanlar ve Farklı Gelişenlerle Tiyatro Projesi''nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Çocuk Tiyatrosu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü Rami Özürlüler Merkezi işbirliğiyle yürütülen ortak bir sanat ve sosyal yaşam projesi olduğunu belirtti.

Projenin, ''farklı olanlar ve farklı gelişenlere'' sanatın ve tiyatronun iyileştirici gücünü kullanarak yeni bir alan oluşturmak için planlandığını ifade eden Eğilmezbaş, engelli gençlerin profesyonel oyuncularla sahne alacağı ''Biri Hiçbiri ya da Hepsi'' oyununun Kasım ayında ücretsiz olarak sahneleneceğini kaydetti.

"Çeşitli engelli gruplarıyla çalışıyoruz"

Engelli ve özürlü kelimelerini kullanmayı sevmedikleri için projenin adını, ''Farklı olanlar ve farklı gelişenlerle tiyatro''olarak seçtiklerini ifade eden Eğilmezbaş, şunları söyledi:
''Farklı doğdukları ve sonrasında farklı geliştikleri için projenin adı, farklı olanlar ve farklı gelişenlerle tiyatro. 9 engelli öğrencimiz oynuyor. Aralarında down sendromlu, işitme, zihinsel, fiziksel engelliler var. Çeşitli engelli gruplarıyla çalışıyoruz. Oyuncularımız engelli olduğu için birtakım teknikler üzerinden provalar yapıyoruz. Zorlukları var, ama her şeye değer.

Engelli öğrencilerimizin çoğunluğu ilk defa bir tiyatro oyununda yer alıyor. Bu ay 4 oyunumuz var. Bir psikoloğumuz var, onunla birlikte bu süreç yürüyor. 6 aydır çalışıyoruz, oyuncularımızın tekrara çok ihtiyacı oluyor. Bu gençlere, çocuklara, ailelere tiyatro salonlarında, hayatın her alanında yer açmalıyız. Biz şu anda onların sesini, tiyatro aracılığıyla duyuyoruz. İstiyoruz ki bu oyuna, bu alanda sıkışıp kalan herkes katılsın. Gerçekten çok dar alanlarda yaşıyorlar.

Tiyatro salonlarına giremiyorlar, anlatılanları anlayamıyorlar. Örneğin, biz oyunumuzda işitme engelliler için, işaret dili de kullanıyoruz. Bütün engelli gruplarına ulaşmaya çalışıyoruz. Her sene yeni bir oyunla daha çok engelliye ulaşmayı amaçlıyoruz.''

Yönetmen Yonca İnal Eğilmezbaş, projede bütün sanatçıların hiçbir görevlendirme yapılmadan, gönüllü olarak yer aldığını, projenin bu açıdan da çok anlamlı olduğunu aktardı. Oyunun, birbirlerine çok yakın coğrafyada yaşamalarına rağmen aralarında boşluk oluşan, iletişim sorunu yaşayan ve değişim süreci yaşayan iki topluluğun hikayesini içerdiğini anlatan Eğilmezbaş, ''Oyunda, birbirimizi değiştiremeyiz, ama birbirimizi dönüştürebileceğimizi, birbirimizle yaşamayı başarabileceğimizi anlatıyoruz'' dedi.