Enerji'nin 'Nobel'ine Türk aday

Enerjinin Nobel'i olarak bilinen Eni Award-2009 ödülüne, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa İlbaş'ı, ''hidrojen-hidrokarbon kompozit yakıt çalışmaları'' nedeniyle aday gösterildi.

cumhuriyet.com.tr

Eni Award Bilim Komitesi'nin, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa İlbaş'ı, ''hidrojen-hidrokarbon kompozit yakıt çalışmaları'' nedeniyle Eni Award-2009 ödülüne aday gösterdiği bildirildi.

Prof. Dr. Mustafa İlbaş, yaptığı açıklamada, İtalyan Eni firması tarafından verilen ve enerjinin Nobel'i olarak adlandırılan Eni Award-2009 ödülüne aday gösterilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Her yıl enerji dalında 5 kategoride verilen ödüllerin bu yıl ki sonuçlarının Ocak ayı sonunda açıklanacağını ifade eden İlbaş, dereceye girenlere 300 bin Avro para ödülünün yanı sıra altın madalya ve üstün hizmet nişanı verildiğini anlattı.

 

Aday gösterilen proje

İlbaş, Eni Award-2009 ödülüne aday gösterilmesini sağlayan çalışması hakkında da şu bilgileri verdi:
''Birçok bilim adamı, çevresel sorunların çözümünün, mevcut fosil yakıt sisteminin yerine, hidrojen enerji sistemine geçilmesi ile mümkün olabileceği konusunda hemfikirdirler. Hidrojen kütlesel bazda yüksek enerjiye sahip, yanma limitleri oldukça geniş ve temiz bir yakıttır. Yanması sonucunda yalnızca su buharı ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkacak ürünler kesinlikle sera gazı, ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeler, asit yağmurlarına sebep olacak maddeler ve hava kirliliği yaratmayacaktır. Hidrojen, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilirse, bunun sonucunda yenilenebilir bir enerji kaynağı ve hiçbir zaman değişmeyecek, kalıcı bir enerji sistemi kurulmuş olacaktır.''

Hidrojen ekonomisine geçişi hızlandırmak ve geçiş dönemini başarılı olarak atlatmak için en uygun modelin hidrojen-doğal gaz karışımı kompozit yakıt kullanmak olduğunu ifade eden İlbaş, bunun oldukça kolay ve pratik bir yol olduğunu, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak elde edilecek hidrojenin, varolan doğal gaz boru hatlarına enjekte edilerek hidrojen-metan karışımı kompozit yakıt üretileceğini anlattı.

İlbaş, araştırmaları sonucu yüzde 50 hidrojen ve yüzde 50 metan karışımına kadar kompozit yakıtı konvansiyonel sistemlerde kullanmanın mümkün olduğunun ortaya çıktığını kaydederek, şunları anlattı:
''Bunun için yakma sistemlerinde önemli modifikasyonlara gerek olmadığını göstermiştir. Ancak ideal oran bize göre yüzde 30 hidrojen ve yüzde 70 metan karışımıdır. Bunun anlamı şudur; ülkemizde potansiyeli çok yüksek olan rüzgar ve güneş enerjisi kullanılarak ülkemizin çeşitli yerlerinde sudan hidrojen üretilecek ve üretilen hidrojen varolan doğal gaz boru hattına enjekte edilecek. Enjekte edilen miktar ne kadar ise o kadar oranda daha az hava kirliliği oluşacak, dışarıya daha az döviz gidecek, ve doğal gazda dışa bağımlılık azalacak.''

Bu proje, araştırma ve önerilerinin dünya kamuoyunda yankı bulduğunu ve enerjinin Nobel'i olarak bilinen Eni Award-2009 için bilim komitesi tarafından aday gösterildiğini dile getiren İlbaş, ''Umarız ödülü biz alırız, ancak bizim için önemli ve gurur verici olan, bir Türk bilim adamı olarak araştırmalarımızın enerji alanında dünyanın en saygın bilim komitesinin dikkatini çekmesi ve bizi bu ödül için aday göstermesidir. Bundan daha da önemlisi ise çalışmalarımızın başta milletimiz olmak üzere tüm insanlığa fayda sağlamasıdır'' diye konuştu.