"Endişelerimiz dedikodu değil"
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, İran'ın nükleer programıyla ilgili endişelerinin "dedikodu" olduğunu düşünmediklerini söyledi.
cumhuriyet.com.trABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, Washington'daki Yabancı Basın Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Batının İran'ın nükleer silah sahibi olmaya çalıştığına ilişkin kaygılarını "dedikodu" olarak tanımladığına dair İngiliz Guardian gazetesinde çıkan demecine ilişkin bir soruyu yanıtladı.
Başbakan Erdoğan'ın sözlerini değerlendirmeyeceğini, kendisinin gelecek ay Washington'a düzenleyeceği ziyaret sırasında bölgedeki gelişmeleri ele alma fırsatının doğacağını ifade eden Crowley, "Elbette İran'ın nükleer programıyla ilgili kaygılarımızın dedikodu olduğunu düşünmüyoruz, bunlar gerçek. Nitekim uluslararası denetçiler bu nedenle, Kum'da yeni ortaya çıkarılan tesisteydiler ve incelemelerinin sonuçlarına dair raporun bu ayın ilerleyen günlerinde açıklanmasını dört gözle bekliyoruz" diye konuştu.
"Türkiye'nin bölgedeki rolü çok önemli"
Crowley, Türkiye'nin İran, Irak, Suriye ve bölgedeki diğer ülkelerle olan ilişkileri bakımından bölgede çok önemli bir rol oynadığını, Türkiye'nin giderek genişleyen bu pozisyonuna değer verdiklerini ve aralarındaki diyaloğu sürdüreceklerini vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Philip Gordon'un Türkiye'deki temaslarının İran boyutuna ilişkin bir soru üzerine Crowley, Gordon'un bir dizi konuda Türk yetkililerle toplantılar yaptığını ve dün Türkiye'den ayrıldığını bildirdi.
Türkiye ile ilişkilere ve Türkiye'nin bölgenin çok önemli bir devleti olarak taşıdığı öneme yıllardır değer verdiklerini hatırlatan Crowley, Türkiye'nin, bölgesindeki diğer ülkelerle temasları bakımından çok yapıcı bir rol oynadığını kaydetti.
Crowley, "Türkiye'nin sanırım son dönemlerde İran ile ilişkilerini güçlendirme yönünde girişimleri oldu. Bunun faydalı olduğunu düşünüyoruz, çünkü İran hükümetine sorumluluklarını ve bölgede daha yapıcı rol oynaması gerektiğini hatırlatan çeşitli sesler olmalı" dedi.
İran hükümetinin bazen bu hususu ABD ile kendisi arasındaki bir mesele haline getirmek istediğine dikkati çeken Crowley, "Bu, uluslararası toplumla İran arasındaki bir konu. Bu nedenle uluslararası toplum olarak, İran'dan nükleer programı konusundaki sorumluluklarına dair resmi cevabını, Tahran'daki araştırma reaktörüne ilişkin masaya konulan teklife cevabını bekliyoruz. Bizimle aynı endişeleri paylaşıp bunları İran'a aktaran başka ülkeler de varsa, tabii ki İran'ın bunları dinleyeceğini ümit ediyoruz" diye konuştu.
"Türkiye'nin arabuluculuğu değerli"
Crowley, Türkiye'nin arabuluculuğundaki İsrail-Suriye görüşmelerinin yeniden başlaması olasılığı ve ABD'nin konuya bakışına dair bir soruyu yanıtlarken de, Türkiye'nin geçmişteki arabuluculuk rolüne değer verdiklerini, bu süreci yararlı gördüklerini belirtti.
Sürecin gelecekte devam edip etmeyeceğinin en başta üç hükümetin karar vereceği bir konu olduğunu söyleyen Crowley, "Eğer bu süreci yeniden işletmeyi seçerlerse, bunu destekleriz" ifadesini kullandı.