En büyük sorun işsizlik
Dünya Bankası'na göre Avrupa ve Orta Asya'da uzun vadeli işsizliğin yanı sıra genç nüfustaki işsizlik kaygı yaratıyor. Genç nüfusun işsizlik oranları yetişkinlere oranla çok daha fazla artıyor. İstihdam yaratmak için hırslı reformlara ihtiyaç var.
cumhuriyet.com.trIMF-Dünya Bankası Yıllık Bahar Toplantıları kapsamında, Dünya Bankası’nın Avrupa ve Orta Asya (AOA) bölgesine yönelik raporu yayımlandı.
Rapora göre, krizin en fazla vurduğu AOA bölgesinde toparlanma hâlâ orta düzeylerde seyrediyor ama diğer bölgelerle karşılaştırıldığında iyileşmenin en yavaş olduğu yer. Bölgedeki en büyük sorunlardan biri işsizlik.
Washington’daki IMF-Dünya Bankası Yıllık Bahar Toplantıları kapsamında G-20 Ekonomi Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı yapıldı. G-20 ülkelerinin finans liderleri, ulusal borç seviyelerinin düşürülmesi için sert hedefler koyulmasına ihtiyaç olmadığı yönünde mutabakata vardı. Finans liderlerine göre küresel ekonomi ana risklerden kaçınmayı başardı ve mali piyasalardaki durum gelişmeye devam etti. Buna rağmen küresel büyüme çok zayıf kalmaya devam etti ve işsizlik oranları birçok ülkede yüksek seviyelerde kaldı.
İşsizlik oranlarının Orta ve Doğu Avrupa’da yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiği, Batı Balkanlar’da artmayı sürdürdüğü, buna karşın Türkiye ve BDT bölgesinde biraz azaldığı kaydediliyor. Raporda, işsizliği azaltmanın AOA bölgesi için acil zorluklardan biri olduğu vurgulandı. Ancak düzenli şekilde reform yapanlar ve bunu hızlı uygulayan ülkelerin daha çok ilerleme kaydettiğine dikkat çekildi.
Bahar toplantılarının sonuç bildirgesinde ise şunlara yer verildi:
* Dünya genelindeki ekonomik politika yapıcıların global talebi canlandırmak için daha fazla adım atması gerekiyor.
* Toparlanma her ülkede aynı düzeyde görülmedi ve farklı hızlarda gelişti. Yükselen piyasalar göreceli güçlü büyümeler yaşarken, ABD’de özel sektör talepleri aşamalı olarak arttı. Avro bölgesindeki iyileşme ise tamamen gerçekleşmedi.
* Bakanlar ve merkez bankası başkanları, ilerlemeler devam ederken, büyümenin güçlü, sürdürülebilir ve dengeli hale getirilmesi için daha fazla eylemlere ihtiyaç olduğu yönünde karar verdi.