Elmas, hücrelerin sıcaklığını ölçüyor: Nano termometre
Hücrelerin içindeki sıcaklığı kesin bir şekilde ölçen yeni bir teknik için daha önce kuvantum bilgisayarları için geliştirilen yapay elmastan yararlanıldı. Çünkü bunlar sıcaklığa karşı çok duyarlı. Kuvantum deneylerinde olumsuz etki yapanın biyoloji ve tıpta işe yarayabileceği sanılıyor. Küçük bir hileyle canlı hücrelerdeki minik parçaların sıcaklığı ayarlanabiliyor.
cumhuriyet.com.trHarvard Üniversitesi fizikçilerinden Georg Kucsko ve Peter Maurer bugüne dek özellikle de nano elmaslara uzun bir süre için kuvantum bilgilerinin ne şekilde yazılabileceğini araştırıyordu.
Burada amaç kuvantum dünyasındaki fenomenlerin son derece hızlı işlemlerde kullanılmasına izin veren bir kuvantum bilgisayarının geliştirilmesiydi.
Bilim insanları bu tür elmasları, canlı cilt hücrelerinin çeşitli bölgelerine yerleştirdi. Bir hücrenin küçük alanlarındaki sıcaklık binde bir derecelik bir hata payıyla ölçüldü. Ve bu yöntem halihazırdaki yöntemlere kıyasla on misli daha doğru. Bilim insanları hücrelerin içindeki sıcaklığı değiştirebilmek için hücrelerin içine ilave olarak altın nano partiküller yerleştirdikten sonra bunları da lazerle ışınlamışlar.
Bu şekilde hücrenin belli başlı bölgelerindeki sıcaklık etkilenmiş ve nano elmaslarla da kontrol altına alınabilmiş.
Kucsko bu tür bir nano termometre ile kimyasal reaksiyonların kontrol edilebileceğini söylüyor. Nitekim bu şekilde sıcaklığın iki madde arasındaki sınır bölgede ne şekilde aktığı ölçülebilir. Ayrıca gen espresyonundan hücresel metabolizmaya kadar her şey sıcaklıktan çok fazla etkilenmekte. Mesela sıcaklık efektleri tümör hücrelerinin öldürülmesinde kullanılmakta. Ancak hücrelerin içindeki sıcaklık kesin olarak bilinmediğinden sorunlar yaşanır. Oysa nano termometre bu bilgileri en doğru bir şekilde veriyor.