Elekdağ: Yönetim küçük parmağını kıpırdatsaydı...

Ermeni iddialarının ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitasi'nde kabulünün ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, "Eğer yönetim küçük parmağını dahi kıpırdatıp bize biraz daha destek verseydi, demek ki bu tasarı önlenecekti" dedi.

cumhuriyet.com.tr

TBMM heyeti, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Ermeni iddialarının tanınmasına ilişkin tasarıyı kabul etmesinin ardından, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, Dışişleri Komitesi Başkanı Howard Berman'ın bu tasarının geçmesi için son derece çalıştığını, ancak ABD gibi bir devletin Dışişleri Komitesi Başkanı'nın "bitaraf olması ve dünyayı daha geniş ve kapsamlı görmesi gerektiğini, sadece bir konuda hareket ederken kendi seçim bölgesindeki seçmenlerinin temayüllerini dikkate almasının çok yanlış olduğunu" söyledi.

Berman ve komitede karar tasarısını destekleyenler için bunun bir "Pirus zaferi" olduğunu ifade eden Elekdağ, "Evet, bunu 1 oy farkla kazandılar ama zannediyorum ki gurur verici bir şekilde kazanmadılar, prestijlerinden, itibarlarından ve gururlarından çok şey kaybettiler. Bazı imkanları sonuna kadar kullandılar. Hatta belki de istismar seviyesine bunu getirdiler" dedi.

Elekdağ, 2007'de tasarının geçmemesi için mücadele eden ABD yönetiminin davranışını bugünkü yönetimde görmediklerini, yönetimin hiçbir şekilde bu tasarıya kuvvetle karşı çıkmadığını, son dakikada da "kerhen açıklama yaptıklarını" kaydetti. Bu kez Musevi lobisinin de Türkiye'ye yardım etmediğine, buna rağmen tasarının tek oyla geçtiğine dikkati çeken Elekdağ, "Eğer yönetim küçük parmağını dahi kıpırdatıp bize biraz daha destek verseydi, demek ki bu tasarı önlenecekti" ifadesini kullandı.

 

"Başbakan, ABD'ye gelecek ay gelecek mi?"

Şükrü Elekdağ, Büyükelçi Tan'ın Ankara'ya istişare için çekildiğini, daha önce 2007 yılında da eski büyükelçi Nabi Şensoy'un benzeri durumda çağrıldığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mesele tutarlı olmak. Böyle bir şey yaptığınız zaman bunun arkasını getireceksiniz. Bundan 10 gün sonra Ticaret Bakanı gelecek, gelecek mi gelmeyecek mi? Gelecek ayın başında Başbakan buraya nükleer toplantı için gelecek, Başbakan gelecek mi, gelmeyecek mi? Bu gibi meselelerde böyle saman alevi gibi parlamak, sonra arkasını getirmemek son derece yanlıştır. Türkiye'nin bu konuda göstermelik birtakım hususları yaptığı gibi bir kanaate varılır, demek ki bu işin arkasını getirmemiz gerekiyor."

 

"Ermenistan ne yaptıysa onu yaparız"

CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ da "(Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokoller) Dışişleri komisyonu'na gelir, orada bunu reddederiz veya komisyonda Ermenistan anayasa mahkemesi ne yapmışsa, biz de onu yaparız" dedi.

 

"Hiç görmediğim oylama biçimi"

MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen de herkese, çok ciddi takım çalışması için teşekkür etti. "Sonucu o kadar da başarısızlık olarak görmüyorum, 22 oy almak da çok önemli bir şey" diyen Melen, sürecin devam edeceğini söyledi.

Melen, "istikrarlı ve tutarlı olmanın esas mesele" olduğunu vurgulayarak, "çok ani karar almadan, çok fazla bunu büyütmeden ABD' ile protokollerle dünyayla ilişkilerde daha sakin, düşünerek karar almak gerektiğini" belirterek, "Hiç örneğini görmediğim bir oylama biçimi, inşallah biz bunu öğrenmeyiz. Bize, TBMM'ye demokrasi dersi veren ABD'de bu ne biçim bir oylama ben hala çözmüş değilim. Hangi iç tüzükte yazıyor bu, nerede yazıyor bu, bu nasıl bir yetki? İşte tek korkum Türkiye'nin bunu öğrenmesi, biz öğrenirsek durumumuz kötü olur" dedi.

Melen, bu işin daha "birinci raund olduğunu" sözlerine ekledi.

HİÇBİR PARLAMENTO BENİM TARİHİMİ YARGILAYAMAZ

ŞAHİN: TARİH YAZMAYA KALKIŞMIŞLARDIR

TASARINI KABULÜ YAŞANMIŞ EN BÜYÜK KOMEDİDİR

ABD'DEKİ ERMENİLER TASARINI KABÜLÜNDEN MEMNUN

BAŞBAKANLIK TASARIYI KINADI