Ekspertiz raporu yıllar sonra dosyaya girdi
TKP/ML davası sanığı Hasan Polat, Gazi olayları sırasında halkı kışkırttığı ve 1991 yılında iki polisin yaralandığı çatışmaya katıldığı iddiasıyla yeniden yargılanıyor.
cumhuriyet.com.trMahkeme, yıllarca, polislerin yaralandığı olayda kullanılan silahın akıbetini araştırmaya gerek duymadı. Silahın bulunup bulunmadığı, kime ait olduğu ise 21 yıl sonra yeniden yapılan yargılama sırasında ortaya çıktı. Silahın sahibi Altan Mert Sarıyıldız hakkında, tanık olarak ifadesinin alınması için zorla getirme kararı çıkarıldı. Hasan Polat, 20 yaşından bu yana, 21 yıl 8 aydır cezaevinde.
Gebze’de 26 Nisan 1991’de “TKP-ML Hareketi” imzalı bildiri dağıtılırken çıkan çatışmada 2 polis memurunun yaralanması olayına karıştığı iddiasıyla yakalandı. Tahliyesinden kısa bir süre sonra da Gazi Mahallesi’nde 1995’te yaşanan olaylarda halkı kışkırttığı iddiasıyla yendine tutuklandı. İki dosya birleştirildi ve 2002 yılında “ağırlaştırılmış müebbet hapse” mahkum edildi. Karar 2003’te onandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ise 2009 yılında Türkiye’yi, Polat’ın “adil yargılanma hakkının ihlal edilmesi” nedeniyle mahkum etti. Polat, bu karar üzerine, 17 Şubat 2011’de yeniden yargılanmaya başladı.
Polat’ın avukatı Keleş Öztürk, “Polislerin yaralandığı çatışmada kullanılan silahlar bulunamamıştı. Bu konuda gelişme olmuş mu, araştırılsın. Bu talebimiz önceki yargılamada reddedilmişti” dedi. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Nisan 2011’de, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden olayda kullanıldığı iddia edilen silahların bulunup bulunmadığının, başka olayda kullanılıp kullanılmadığının sorulmasına karar verdi.
Silah çoktan bulunmuş
Emniyetin, 13 Haziran 2011 tarihli ekspertiz raporunda, olay yerinde bulunan 9 mm çapı parabellum tipi 4 adet kovanın, Maltepe’de Rıhtım Caddesi’ndeki Gondel Demirkol isimli restorantta yapılan aramalar sırasında, Altan Mert Sarıyıldız adlı şahsın buzdolabının altında, koyduğu yerden elde edildiğinin, 8 Aralık 1992 tarihli ekspertiz raporunda yer aldığı belirtildi. Kovanların, Belçika yapısı, Browning marka, 1935 model yarı otomatik tabancadan atılmış oldukları ifade edildi. Olay yerinde bulunan 3 adet kovanın ise Silahı Tespit Edilemeyen Olaylar Arşivi’nde beklemede bulunduğu ifade edildi. Mahkeme, 25 Ekim 2011 tarihli oturumda ise Altan Mert Sarıyıldız’la ilgili ne tür işlem yapıldığını sordu. Emniyetten, 8 Aralık 2011’de mahkemeye yanıt geldi. Cinayet Büro Amirliği’nin arşiv kayıtlarında yapılan incelemede, Sarıyıldız’ın 1994, 1995, 1999 yıllarında, Maltepe’de 3 kişinin silahla yaralanması olaylarına karıştığı bildirildi.
Soruşturma dosyası nerede?
Mahkeme, 5 Mart 2012’de ifadesinin alınması için Sarıyıldız hakkında zorla getirme kararı çıkardı. Davanın son oturumu 6 Aralık 2012’de yapıldı. Polat’ın avukatı Keleş Öztürk, “Suç nedeniyle bir soruşturma yapılmış olması gerekir. Bu soruşturmalarda, kişi silahı nerden aldığını, ne zamandan beri kendisinde olduğunu, örgütle ilişkisi olup olmadığını belirtmiş olabilir” diye konuştu.
Mahkeme de İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü’ne yazı yazarak silaha ilişkin soruşturmanın sonucunun, savcılık soruşturma numarasının, varsa mahkeme esas numarasının acele olarak faksla bildirilmesine karar verdi. Alkan Mert Sarıyıldız hakkında da yeniden zorla getirme kararı çıkarıldı.