'Ekonomiyi İstanbul'dan, siyaseti de Ankara'dan ibaret görüyorlar'
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, ''İstanbul yaygın basını, Türkiye'de ekonomiyi İstanbul'dan, siyaseti de Ankara'dan ibaret görüyor'' dedi.
cumhuriyet.com.trMuğla'da kuruluşunun 50. yıl dönümünü kutlayan yerel bir gazetenin daveti üzerine kente gelen Atilla Sertel, burada yaptığı konuşmada, yaygın basının, Muğla ile pek alışverişi olmadığını söyledi.
Muğla'da dünyanın en güzel parkı da inşa edilse, en büyük eseri de ortaya çıksa, İstanbul basınında yer almasının mümkün olmadığını savunan Sertel, ''İstanbul yaygın basını, Türkiye'de ekonomiyi İstanbul'dan, siyaseti de Ankara'dan ibaret görüyor. Ufak bir siyasi dalgalanma olduğu zaman ya da bugünkü birçoğu suni gündem olmakla birlikte medyanın ana gündem maddelerinde yer alan siyasi kaynak Ankara. Dolayısıyla yerel basının mutlaka desteklenmesi, ayakta kalması ve büyümesi gerekiyor'' diye konuştu.
Bir kentte yerel gazete, televizyon ve radyo olmazsa insanların kör, sağır ve dilsizmiş gibi olacağına işaret eden Sertel, yerel basın olmazsa kulaktan dolma habercilikle karşı karşıya kalınacağını ifade etti.
Sertel, bazı gazetecilerin yargısız infaz yaparak insanları suçladığını öne sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Yaygın basında ve televizyonlarda inanılmaz derecede korkunç tartışmalar yer alıyor. Bu, mesleki anlamda bizi çok üzüyor. Bazı gazeteciler yargı safhasına gelmiş ya da gelmemiş olay için insanları suçluyor, hatta iddianameyi savcıdan önce hazırlayıp insanı karalıyor. Ondan sonra hakim gibi karar veriyor. Gazeteci, olayı kuralları içerisinde okuyucuya ileten insandır. O nedenle medyaya kızgınlık, kırgınlık, inandırıcılığını yitirmesine yönelik bakış açısının bir kısmı da buradan geliyor. Bunun önüne geçmek için paneller, seminerler yetmiyor. Şimdi Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün uyguladığı ve önümüzdeki günlerde hayata geçecek bir proje var. TRT yerel basından özetler, yerel basından konuklara yer verecek. TRT kanalıyla her gün yayımlanacak programla yerel gündem, ülkenin gündemine taşınacak. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğüne, sesi çıkmayanların sesinin çıktığı ortamı sağladıkları için teşekkür etmek lazım.''
Aynı etkinlikte, konuk olan Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdür Yardımcısı Emin Çukur da yerel basına sahip çıkılması adına kurumlarının birçok proje ürettiğini belirtti.
Çukur, şunları kaydetti:
''Bu projeler arasında 'Anadolu'nun çınarlarının da birer çınarı olsun' sloganıyla 81 ilde 81 basın hatıra ormanı kurulması projesi başladı. Bunu 10 ilimizde gerçekleştirdik. Basın mensuplarımızdan, cemiyetlerimizden bu projeye destek vermelerini temenni ediyorum. Sarı basın kartı bulunan basın mensuplarının haklarının daha önceki seviyeye getirilmesi için çalışmalarımız var. Ayrıca internet medyasının yasal statüye kavuşturulması konusunda yasa tasarısı hazırlık çalışmalarımız sıkı bir şekilde devam ediyor. Yerel medya eğitim seminerleri, gazetecilerin yurt dışında yabancı dil eğitimi verilmesi konularında da çalışmalarımız devam etmekte.''
Konuşmaların ardından, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Devrim Gazetesi sahibi Ünal Türkeş'e, gazetenin 50. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla plaket verdi.