Ekonomik krize karşı çözüm önerileri

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, azalan talep sonucu iş yerlerinin kapandığını, işsizlik sorununun milleti tarihi bir felakete doğru sürüklediği ifade etti.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ''ısrarla teğet geçeceği söylenen, bu nedenle tedbir almamakta diretilen ekonomik krizin ülkeyi vurduğunu'' kaydetti.

Durumu ''vahim'' olarak değerlendiren Akyıldız, şöyle konuştu: ''Azalan talep neticesinde iş yerleri kapanmakta, işsizlik sorunu milletimizi tarihi bir felakete doğru sürüklemektedir. Ülkemizdeki öncelikli sorun, yüzde 15'lere dayanan işsizliktir. Bu sorunun aşılması için tek çare mevcut işleri korumak ve piyasa çarklarının dönmeye devam etmesini sağlamaktır. Bunun için de talebin artması şarttır. Gemi karaya oturmak üzeredir. Kaptan gözünü açıp, dümeni kırmak zorundadır.''

Konfederasyon olarak krize ve işsizliğe yönelik bir program hazırladıklarını bildiren Akyıldız, bunun uygulanması durumunda ekonomik krizin 3 evrede aşılacağını ve ülkenin yeni bir büyüme trendi yakalayacağını belirtti. Akyıldız, programın uygulanmasıyla birinci aşamada yurttaşların alım gücü ve tüketim eğiliminin artırılacağını, ikinci aşamada artan tüketime bağlı olarak piyasaların canlanacağını, üretimin artacağını, üçüncü ve son aşamada artan üretim ihtiyacı nedeniyle yeni istihdam ihtiyacının ortaya çıkacağını kaydetti.

Akyıldız, istihdamı artırılmasına yönelik önerilerini kıdem tazminatının korunması, prim desteğinin uzun döneme yayılarak işverenlerin uzun süreli istihdam sağlamaya teşvik edilmesi, sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olmanın cazip hale getirilmesi, işverenlerin ödediği vergide çalışan başına belli oranda indirim yapılması, çalışma süreleri azaltılması, fazla mesai sürelerinin sınırlandırılması, kamudaki boş kadroların doldurulması, işsizlik ödeneği miktar ve süresinin artırılması olarak sıraladı.

Piyasaların canlandırılması, krizin yurttaşlar üzerinde yarattığı olumsuz etkinin bertaraf edilmesi için kamu görevlileri, işçiler, çiftçiler, işsizler ve emeklilere en az bir yıl boyunca 200 TL'den düşük olmamak üzere, her ay harcama çeki verilmesini talep etiklerini anımsatan Akyıldız, bu yönde atılacak adımın, toplumun kriz psikolojisinden çıkması için son derece önemli olduğunu vurguladı.


"Elektrik ve doğalgazda yüzde 30 indirim yapılmalı"

Bircan Akyıldız, ekonomide çarkların dönmesini sağlayacağını söylediği önerilerden bazılarını şöyle sıraladı:

-Benzin, mazot, LPG, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında en az yüzde 30 oranında daha indirim yapılarak üretim maliyetleri azaltılmalıdır.

-Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması için denetim, eğitim ve ceza mekanizmaları daha da etkin hale getirilmeli, ekonominin kayıt altına alınması için yoğun bir kampanya başlatılmalıdır.

-Devletin kaynaklarının verimsiz, etkisiz ve haksız tüketilmesinin önüne geçmek için yolsuzluğa karşı kesin önlemler alınmalı, kaynak israfı önlenmelidir.

-Alternatif enerji kaynakları üzerinde çalışmalara ağırlık verilmelidir.

-AR-GE faaliyetleri desteklenmeli, yeni buluşların artırılması için marka ve patent konusuna özellikle ağırlık verilmelidir.

-Ülkede üretilen malların tüketilmesi için bilinçli bir toplum oluşturulmalı, Türkiye Kamu-Sen'in başlatmış olduğu kampanya yurt genelinde yaygınlaştırılarak devam etmelidir.

-Ülke içinde TL'nin kullanılması için kampanya başlatılmalıdır.


"Bizim programımızda IMF yok"

Akyıldız, IMF ile yapılması planlanan anlaşmayla ilgili bir soru üzerine, ''programlarında IMF'nin olmadığını'' söyledi.

IMF'nin Türkiye ekonomisine katkı koyacağına inanmadıklarını ifade eden Akyıldız, Türkiye'nin bugüne kadar bu politikalarla bir çıkış yakalayamadığını, bundan sonra da böylesi anlaşmalar yapılmasını doğru bulmadıklarını belirtti.

Akyıldız, dar ve sabit gelirlilere 'harcama çeki' verilmesi tartışmalara ilişkin de şunları kaydetti:
''Harcama çekinin 1 defaya mahsus verilmesi faydalı olmayacaktır. Buna sürekli ihtiyaç var en azından 1 yıl süreyle devam etmesi gerekiyor. Bir kereye mahsus 300 TL ödenmesi saman alevi olacak, üretim ve istihdama katkısı olmayacaktır. Bir defalık 300 TL'lik harcama çekinin bu yangında hiçbir faydası olmayacaktır en az 1 yıl devam etmelidir. Siyaset eğer bu uyarıları gözardı ederse seçimden sonra ciddi olaylara sürükleniriz. Bunun müsebbibi de hükümet olur.''