Eğridir kerevitinde pazar sıkıntısı
Isparta Eğirdir Gölü'nden çıkarılan ve dünyanın en kaliteli tatlı su ıstakozları arasında gösterilen kerevitte bu yıl pazar sorunu yaşanıyor. Az sayıda ihracatçı firmanın gelmesi nedeniyle kerevitin kilosu 16 liradan 8.5 liraya kadar düştü.
DHATÜCCAR GELMİYOR
Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi yöneticisi Kerem Aydemir, "Sezonumuz 1 Temmuz itibariyle açıldı. Şu anda kerevit avımız devam etmekte. 1980-85'li yıllarda vebadan ötürü azalma olmuştu, firmalar dağıldı. Eğirdir'i unuttular. 4- 5 yıldır yeterli derecede kerevitimiz çıkıyor. Diğer firmaların da gelip görüp, pazara dahil olmasını istiyoruz. Biz üyelerimizden alıp pazarlamasını yapıyoruz. Firmalarla bağlantıyı yapıyoruz. Bu sezon 8.5 TL'den satılıyor. Değerinde değil. Bizim beklentimiz çok daha yüksek. 65 ton kerevit kotamız var. Bu kota yeterli değil. Kota beklentimiz 90 ton civarında" dedi.
Su ürünleri ihracatçısı, ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan, kerevitte Isparta'nın kendi işinin patronu olması gerektiğini belirtti. Şahlan, "İsveç nüfusu 8 milyon. Bir aileyi 4 kişi sayarsan 2 milyon aile yapar. 2 milyon aile 1 kilo kerevit alsa 2 bin ton. Gençler de 1000 ton tüketiyor. Yıllık 3 bin ton tüketim" diye konuştu.
HEDEF 10 MİLYON TL
Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş, ilçenin su ürünleri potansiyelinin önemli olduğunu söyledi. Kerevit ve sazan popülasyonunu artırıp yılda 10 milyon TL'lik ekonomi hedeflediklerini belirten Akdaş, "Eğirdir, balıkçılık itibariyle zengin bir göl. 1980'li yıllarda kerevit üretimi son derece yaygın ve yüksek kapasitedeymiş. 1985 yılından itibaren gölde meydana gelen bazı hastalıklar nedeniyle üretim azalmış. 8 bin ton civarında olan rekolte 60- 70 tona kadar düşmüş. Son zamanlarda hem kirliliğin azaltılması hem de su ürünlerinin artırılması yönünde ciddi çalışma var. En önemlilerinden bir tanesi Su Ürünleri Araştırma Enstitü'müzün yapmış olduğu Kerevit Üretim İstasyonu'dur. Türkiye'de bir ilk. Göldeki kerevit popülasyonunu artırmak ve sorunların nedenini bulmak amacıyla böyle bir istasyon kuruldu. Bunun dışındaki çalışmalarımız da var. Hepsi dahil edildiğinde gölden yılda 10 milyon TL'lik katma değerin Eğirdir ve ülke ekonomisine kazandırılacağını düşünüyoruz" diye konuştu.