Eğitim-Sen'den İstanbul Barosu'na protesto
Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) üyesi bir grup, üniversiteye girişte tek katsayı uygulaması kararının iptali için Danıştay'da dava açan İstanbul Barosu'nu protesto etti.
cumhuriyet.com.trİstiklal Caddesi üzerindeki baro binası önünde bir araya gelen Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) üyesi bir grup adına bir basın açıklaması yapan Eğitim-Bir-Sen İstanbul 4 No'lu Şube Başkanı Ali Yalçın, ''11 yıldır meslek liselerinde öğrenim gören öğrencileri mağdur eden ve meslek elemanı sıkıntısı yaratan katsayı zulmünün YÖK tarafından kaldırıldığını'' ifade etti.
''İstanbul Barosunun, hakkaniyetin ve adaleti tesis eden YÖK kararının iptali istemiyle dava açmasının en hafif deyimiyle 'ötekiler' üretme projesinin bitirilmesinden rahatsızlık duyduğu anlamına geldiğini'' dile getiren Yalçın, şunları söyledi:
''İstanbul Barosu, dava gerekçesini kamuoyuna yansıtırken kullandığı (Farklı katsayı uygulamasına son verilmekle, imam hatip mezunları üniversiteye girişte düz lise mezunlarıyla eşit statüye kavuşmuştur) ifadesiyle eşitliğin sağlandığını kabul ederken, açmış olduğu davanın eşitlikten duyduğu rahatsızlık olduğunu pervasızca dile getirmiştir. Adaletin ve hakkaniyetin tesisinde sığınılacak ve kullanılacak tek araç olan hukuku kendilerine meslek edinenlerin meslek örgütü olan bir baronun eşitlik sağlayan bir kararın iptali için yargıya başvurmasının bir garabet olup olmadığını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.''
''10 yıldır mesleki eğitim aleyhine devam eden katsayı engeli için öncelikli dava açması beklenen İstanbul Barosunun eğitimde fırsat eşitliği oluşturduğunu kendilerinin teyit ettiği bir düzenleme için ön yargılarının kurbanı olmalarını hukukçu kimliklerine yakıştıramadık'' diyen Yalçın, ''Açmış olduğunuz davanın bir ehemmiyeti yok. Fakat siz tarafsızlığınızı yitirdiniz. Öğretmenler olarak İstanbul Barosuna sesleniyor ve (hukuk fakültesinden mezun olabilirsiniz, ama öğretmenlerinizin ve toplumun vicdanında sınıfta kaldınız) diyoruz'' şeklinde konuştu.
Yalçın'ın açıklaması, zaman zaman ''İstanbul Barosu kimin borusu?'' ve ''Muammer Aydın aydın ol'' sloganlarıyla kesildi.
Açıklamanın ardından siyah çelenkle baronun Orhan Apaydın sokaktaki girişine doğru ilerleyen grup, güvenlik kuvvetleri tarafından durduruldu. Güvenlik kuvvetlerinin giriş kapısına sadece 3 kişinin geçebileceği konusunda uyardığı Yalçın ile polis arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Yalçın, daha sonra 2 sendika üyesi ile birlikte baro girişine siyah çelenk bıraktı. Grup, bir süre daha slogan attıktan sonra dağıldı.