Edered'e doğru 'yavaş yavaş'
Avrupa Drama Buluşması'nın 15.si, 6-20 Temmuz tarihleri arasında Seferihisar'da yapılacak.
cumhuriyet.com.trBir salyangozun böylesine önemli bir buluşmanın simgesi olabileceği aklınıza hiç gelmiş miydi acaba? Evet, bir salyangoz… Yaşamını yavaş yavaş sürdüren, kimimizin belki de çocukluğundan beri şöyle yanına kadar yaklaşıp da merakla ne yapıyor, ne ediyor diye bakmadığımız salyangoz… Sırtında evini taşıyan, geçtiği yerlere yumuşacık dokunarak geçen bu zararsız hayvan aslında varlığıyla biraz da Türkiye’yi betimleyen bir metafor başlı başına! Yapısına bakıldığında, kendisinden beklenmeyecek bir biçimde, yerçekimini hiçe sayarak göğe doğru uzanan ağaçlara, insan yapısı evlerin duvarlarına, elektrik direklerine nasıl da tırmanır ve tırmandığı yerde nasıl da kararlılıkla tutunur. Bunu yapabilmesinin iki temel nedeni vardır. Hafif ve esnek gövdesiyle, sırtında taşıdığı kabuğun zahmetli ve sabır isteyen oluşum sürecinin mükemmele yakın dengesi… İkinci olarak da, bir etkiyle karşılaştığında kendinden beklenmeyecek bir refleksle belki de saniyenin otuzda biri kadar bir sürede kabuğuna çekilerek tepki vermesi… Ne yaptığını bilen, sağlam adımlar atan ancak asla dışa kapalı olmayan bir esneklik…
Dönüp yaşadığımız topraklara baktığımızda, kökleriyle Doğu kültürünün değerlerine bağlı, dalları ve yapraklarıyla yüzü Batı’ya dönük, dünyada meydana gelen olayların etkilerinin sürekli yansıdığı, ritmi yüksek, kararlı bir ülke görüntüsüyle karşılaşıyoruz. Tıpkı salyangoz gibi, belli değerleri evi gibi sırtında taşıyan, olmadık zamanlarda olmadık işler başarabilen esnek ve hareketli bir dinamizm… Bu dinamizme yakışır bir buluşma, EDERED yani Avrupa Drama Buluşmasının 15.’si, bu yıl Türkiye’nin önemli kentlerinden İzmir’in Seferihisar ilçesinde, kendi düzenlediği uluslararası organizasyonların 20.’sini düzenleyen Çağdaş Drama Derneği’nin girişimleri ve liderliğiyle gerçekleştiriliyor. Bu buluşmanın teması, buluşmanın gerçekleştirildiği Seferihisar’ın “Yavaş Yaşam-Cittaslow!” akımına dâhil bir yerleşim yeri olmasından da yola çıkılarak “Şimdi İçin Yavaşla!”; simgesi de “salyangoz” olarak belirlenmiştir. Avrupa’nın 12 ülkesinden bilim uzmanlarının ve çocukların katılacağı bu etkinlik, kültürel etkileşim odaklı bir felsefeyle, 6–20 Temmuz arasında, tam on beş gün boyunca Seferihisar’da bir festival havasında gerçekleşecektir.
Tarihöncesi çağlardan beri Sofokles, Perikles, Anaksagoras gibi düşünürlere ve sanatçılara ev sahipliği yapmış olan Ege, bu sefer de farklı kültürlerden gelen çocukların kendi düşüncelerini paylaşıp tartışacağı, kendi türkülerini söyleyip, kendi oyunlarını sergileyecekleri evrensel bir yaratıcı drama şenliğine ev sahipliği yapıyor! Yaratıcı drama yoluyla, danstan mime, mimden karikatüre, karikatürden sinemaya, sinemadan müziğe, müzikten tiyatroya kadar birçok sanatla iç içe bir süreç yaşayacak olan Türk ve dünya çocukları, süreç sonunda kendi kültürlerinin yansımalarını birbirlerine ışıtmış olarak ayrılacaklar Türkiye’den! Kendi yaşam ritimlerini burada birbirleriyle paylaşacaklar. Onlar gidip, bizim çocuklar burada kaldığında dünyanın ritmi yeniden düzenlenecek “yavaş yavaş”… Burası biraz orada, orası biraz burada… Yaşamaya başlayacak!