Eczacılar eyleme hazırlanıyor

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, ilaç alanında uygulanan tasarruf önlemleri nedeniyle 7 bin eczanenin yıl sonuna kadar kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını, bunu önlemek amacıyla eczanelerin 4 Aralık'ta bir günlüğüne kapatılacağını bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, TEB ve Ankara Eczacı Odası yöneticileri ile TEB Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, son 5 yıldır eczacıların çeşitli sorunlar yaşadıklarını, son olarak 4 Aralık'ta yürürlüğe girecek ilaç fiyatlarındaki düşüşle ilk etapta 3 bin, yıl sonuna kadar da 7 bin eczanenin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Kapanacak eczanelerin 3 bininin tek eczane olarak ilçe, belde ve mahallelerde hizmet verdiğini, buralarda yaşayanların ilaçlarını almak için başka bir ilçe ya da köye gitmek zorunda kalacaklarını ifade eden Çolak, ilgili bakanlarla önlem alınmasına yönelik yaptıkları görüşmelerden sonuç çıkmadığını söyledi. Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hastalarımızı ve özellikle kronik rahatsızlığı olanları uyarmak istiyoruz; 4 Aralık Cuma gününe kadar ilaçlarınızı eczanelerinizden alınız. Aksi halde, size hizmet vermek için gece gündüz nöbet tutan eczanelerimizi bulamayabilirsiniz.

Eğer bunu yapmazsak 4 Aralıktan sonra eczanelerimiz teker teker kapanacak. Bizler, bizi yok etmek isteyenlerin bu insafsız tavırlarına daha fazla boyun eğmeyeceğiz. Teker teker kapanmaktansa 4 Aralık günü hep birlikte eczanelerimizi kapatacağız.''

Hastalar ve domuz gribi salgınıyla ilgili mağduriyet yaşanmaması için nöbetçi sayılarını artıracaklarını bildiren Çolak, ''Bu kapatma, bir uyarı mahiyetindedir. Bir yıl sonra meslektaşlarının üçte birini kaybedecek bir meslek örgütünün uyarısıdır. Bu bakımdan 4 Aralık, önümüzdeki dönemin ilk günüdür. Bundan sonra yaşanacak durumun provasıdır. Belki ancak o zaman eczanelerin üçte birinin kapanmasının sağlık hizmetinde ne büyük bir kesintiye yol açacağını anlatabiliriz'' şeklinde konuştu.
 

''İlaç fiyatları sadece kamuda düşecek''

Daha sonra soruları yanıtlayan Çolak, ülkedeki sosyal güvenlik sisteminin çöktüğünü, bunun bedelinin eczacılara, doktorlara ve hastalara ödetilmek istendiğini öne sürerek, 7 bin eczanenin kapanmasının çalışanlarla birlikte 30 bin kişiyi olumsuz etkileyeceğini söyledi.

İlaç fiyatlarının düşürülmesine karşı olmadıklarını vurgulayan Çolak, ''Ama sadece kamunun aldığı ilaçların fiyatları düşüyor, vatandaşın aldığı düşmüyor. Bunlar vatandaşa yönelik tasarruf değil'' ifadesini kullandı.

Bir başka soru üzerine, yetkililerden ilaç fiyatlarındaki düşüşlerle ilgili eczacının zararının tazmin edilmesi ve reçete başına meslek hakkı verilmesi talebinde bulunduklarını açıklayan Çolak, bu taleplerine olumlu yanıt alamadıklarını söyledi.

Muayene ücretlerinin eczanelerden tahsilini ve 1. basamaktan muayene ücreti alınmasını da eleştiren Çolak, ''Bu sistem, her tarafından açık vermeye mahkum. Artık hepimizin bir yerde 'dur' demesi gerekiyor'' diye konuştu.

4 Aralık'taki uyarı eylemine kadar gazetelere ilanlar vererek kamuoyuna görüşlerini açıklayacaklarını, 3 Aralık Perşembe günü de Ankara Eczacı Odası yetkilileriyle SGK binasının önüne eczanelerinin anahtarlarını bırakacaklarını belirten Çolak, bu eylemlerin tüm illerdeki eczacı odalarınca da SGK il müdürlükleri önünde gerçekleştirileceğini söyledi.

Çolak, 11-13 Aralıkta toplanacak TEB Genel Kurulunda ise daha sonra alınacak önlemlerin tartışılacağını belirtti.