Eczacılar eyleme gidiyor
İlaç krizi tekrar gündeme geldi. Eczacılar, 21 Aralık'ta Ankara'da tüm eczacıların katılacağı bir miting düzenleyecek. Sosyal Güvenlik Kurumu ile 31 Aralık'a kadar eczacıların taleplerini içeren yeni bir sözleşme imzalanmadığı takdirde ise; SGK'liler de ilaçlarını parayla almak durumunda kalacaklar.
cumhuriyet.com.trTürk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında Türkiye'de 72 milyon nüfusa sağlık ve ilaç hizmeti veren 28 bin eczacı olarak bıçağın kemiğe dayandığı günler geçirdiklerini söyledi. Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın 2004'te uygulamaya konması ile birlikte, sağlık harcamaları içinde ilaç dışı harcamaların payının önemli ölçüde arttığını belirten Çolak; "Buna rağmen sadece ilaçta tasarruf önlemleri uygulanmaya başlandı. Tasarruf önlemleri ile birlikte hastaların ilaca ulaşması engelleniyor. Bunun yanında, biz eczacılar da her gün değişen uygulamalar, üzerimize binen ek yüklerle birlikte ilaçta tasarrufun bedelini ödüyoruz" dedi.
"Muayene ücreti tahsildarlığı yapmak istemiyoruz"
TEB Başkanı Çolak, kendilerinin muayene ücreti tahsildarlığı yapmak değil, sağlık hizmeti vermek istediklerini belirterek şunları söyledi: "Bu uygulama ile hastalarla karşı karşıya bırakılıyoruz. Şimdi bir de avans adı altında bizim hastalarımıza ulaştırdığımız ilacın yüzde 75-90'ının 80 gün sonra, geri kalanının belirsiz bir zamanda ödenmesi tehlikesi ile karşı karşıyayız. Çok açıktır ki, avans sistemi, eczanelerin kapısına kilit vurulması demek. Eczaneler dört yıldır ayakta kalma mücadelesi veriyor. Eczanelerin üçte biri, "yakın kapanma tehlikesi" ile karşı karşıya. Hükümet, eczanelerin verdiği danışmanlık ve ilaç hizmetini umursamıyor. Devlet serbest eczaneyi gerçek sağlık hizmet sunucusu olarak görmüyor, "tedarikçi aktör"lerden biri olarak konumlandırıyor. Oysa eczaneler yaygınlıkları ve eczacılar sundukları danışmanlık hizmeti ile sağlık sisteminin önemli bir parçasıdır. Sağlık sisteminin giriş kapısı ve son halkası olarak eczacılar, vazgeçilmez sağlık çalışanlarıdır."
"Eczanelerin tek elde toplanmasının önü açılıyor"
TEB Başkanı Çolak, son günlerde de 6197 sayılı eczacılık temel yasasındaki değişiklik ile eczacı olmayanlara da eczane açabilme imkanı verildiğini ifade ederek "Bununla eczanelerin şirketleşmesinin, tek elde toplanmasının ve el değiştirmesinin önü açılıyor. Korkumuz o ki, o eller eczacının elleri olmayacak. Türkiye'nin büyüyen ilaç pazarındaki payını artırmak isteyen çok uluslu şirketlerin elleri olacak" dedi. TEB Başkanı Çolak şöyle devam etti: "Kamu ve hatta Bakanlar verdikleri sözleri tutmadılar, imzalarını reddettiler. Bilindiği gibi, Temmuz ayında uzun süren görüşmeler sonucunda Bakanlar kamu kurum ıskontolarını eczanelerin üzerinden almaya üstelik imza atarak söz vermişlerdi. Ancak, bu sözlerinin gereğini yerine getirmediler.. Bugünlerde yine Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüşme masasındayız.31 Aralık 2008 tarihine kadar yeni bir sözleşme imzalanmazsa Sosyal Güvenlik Kurumu hak sahipleri ilaçlarını eczanelerden alamayacak. Temel taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz. Eczacılık temel yasasının şirketlerin değil, bu mesleği yapan eczacıların ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde değiştirilmesini istiyoruz. İlaç Fiyat Kararnamesi'nin karlılık kademelerinin ve oranlarının günün gereklerine uygun bir biçimde yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Bu nedenle, 21 Aralık 2008'de, Ankara'da, tüm eczacılarımızın, eczane çalışanlarının ve hastalarımızın katılacağı bir yürüyüş ve ardından miting düzenleyeceğiz."