Eczacılar 21 Aralık'ta yürüyor
28 bin eczacıyı temsilen 51 eczacı odası ve Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması düzenledi. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, eczacıların dayanacak gücü kalmadığını savunarak "Artık bıçak kemiğe dayandı. Biz, yaşamak ve yaşatmak için 21 Aralık'ta Kolej Meydanı'nda bir kez daha 'Artık Yeter' diye haykıracağız" diye konuştu.
cumhuriyet.com.trTürk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, Sağlık Bakanlığı önünde düzenlenen basın açıklamasında, sağlık sisteminin eczacının sırtından yürütüldüğü, sağlık politikasının ilaçta tasarruf olarak algılandığı ve hastalar ile eczacıların sağlıkta dönüşümün mağduru haline getirildiğini savundu.
Bu uygulamalara karşı çıktıklarını belirten TEB Başkanı Çolak, "Artık bıçak kemiğe dayandı. Eczanelerde yangın var. 28 bin noktada sağlık hizmeti veren eczaneler yanıyor. Biz, yaşamak ve yaşatmak için 21 Aralık'ta Kolej Meydanı'nda bir kez daha 'Artık Yeter' diye haykıracağız" şeklinde konuştu.Eczacılık temel yasasında yapılmak istenen değişikliklerin eczane zincirlerinin önünü açacağı ve eczacıyı çalışan durumuna getireceği endişesi taşıdıklarını ifade eden TEB Başkanı Erdoğan Çolak taleplerine ilişkin şunları söyledi:
"Yasamızın şirketlerin değil, bu mesleği yapan eczacıların ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde değiştirilmesini istiyoruz. Meslek örgütünün görüşü alınmadan yasa taslağına eklenen her türlü değişikliği tümden reddediyoruz. Ücretsiz gibi gösterilen sağlık hizmeti bedellerinin eczaneler aracılığıyla tahsil edilmesini istemiyoruz.
Muayene ücreti tahsildarlığı yapmak değil, topluma sağlık hizmeti vermek istiyoruz. Çalışmayan reçete onay sisteminin hastalarımızın ve bizim sabır sınırlarımızı daha fazla zorlamasını istemiyoruz. Provizyon sisteminin bir an önce iyileştirilmesini istiyoruz. İlaç şirketi ve kamu arasındaki bir alışveriş olan ıskontoların bedelini daha fazla ödemek istemiyoruz. Tamamen kamu yararı ve hasta sağlığı için başlattığımız faktör, kan ürünü ve diyaliz reçetelerinin eşit dağıtımının rekabete aykırı olduğu gerekçesiyle ortadan kaldırılmasına seyirci kalmak istemiyoruz.
Rekabeti değil, hastayı düşünen bir sağlık sistemi istiyoruz. Zaten verdiğimiz ilacın bedelini 80-90 gün sonra alırken bir de bunun yüzde 75-90'ını avans olarak almak istemiyoruz. Biz, hakkımızı gecikmesiz ve tam olarak almak istiyoruz. Yeşil kart ve konsolide bütçeye bağlı hak sahiplerinin reçete geri ödemelerinin zamanında yapılmasını istiyoruz. Günübirlik tedavi adı altında hastaların doğru ilaca ulaşmasını engelleyen ve özel hastanelere kar akıtan uygulamaya son verilmesini istiyoruz. Eczacıyı değil, ilacı takip eden bir ilaç takip sistemi istiyoruz."
Çolak, ayrıca tüm halkı kendilerini de yakından ilgilendiren bu soruna karşı kendileriyle birlikte olmaya çağırdıklarını söyleyerek "Eczanenize ve eczacınıza sahip çıkın. Sağlık hakkınıza sahip çıkın" diye konuştu.