Eczacıbaşı 107 milyon Avro yatırım yapacak

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu, cirosunun yüzde 70’ini ihracattan sağlıyor. Grup satın alma fırsatlarına da bakıyor.

Şehriban Kıraç

Eczacıbaşı Grubu büyük bölümü üretim kısmına olmak üzere sağlık gereçleri alanına 2019-2020 arasında 107 milyon Avro yatırım yapacak. 2014-2018 döneminde de bu alana 203 milyon Avro yatırım yapan grup, satın alma fırsatlarına da bakıyor.

VitrA, Artema, İntema Yaşam, Villeroy&Boch, Burgbad ve Engers markalarıyla hizmet veren Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu, cirosunun yüzde 70’ini Türkiye’nin dışındaki 75’in üzerinde ülkeden sağlıyor. Türkiye’nin toplam seramik sağlık gereçleri ihracatının yüzde 50’sinden fazlasını gerçekleştiren grubun, dörtte biri yurtdışında olmak üzere yaklaşık 6 bin 500 çalışanı ve 4 ülkede 13 üretim tesisi bulunuyor.

Frankfurt’ta düzenlenen Sıhhi Tesisat Ürünleri Fuarı’na (ISH Frankfurt) bu yıl 18’inci kez katılan Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu, dünyaca ünlü tasarımcılar Arik Levy, Claudio Bellini, Terri Pecora’nın elinden çıkan ürünlerle çıkarma yaptı.

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Ali Aköz, VitrA olarak stratejik işbirliklerine açık olduklarını, doğru bir fırsat çıkarsa satın alma yapabileceklerini söyledi. Aköz, Bozüyük, Gebze ve Tuzla olmak üzere Türkiye’de 5, Almanya, Fransa ve Rusya’da ise toplam 8 tesiste üretim yaptıklarını anlatarak, yıllık üretim kapasitelerinin de 5 milyon seramik sağlık gereci, 30 milyon m2 seramik ve porselen kaplama malzemesi, 2 milyon armatür, 350 bin küvet ve duş teknesi, 400 bin modül banyo mobilyasından oluştuğunu aktardı.

Banyolar sosyalleşiyor

Tasarım ve inovasyon ödüllerine sahip ürünlerin yüzde 60’ının kurumun bünyesindeki tasarım ekipleri tarafından geliştirildiğini dile getiren Ali Aköz, ISH Frankfurt’ta sergilenen tasarımlarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

- Plural: Terri Pecora ve VitrA Tasarım Ekibi işbirliğiyle tasarlanan VitrA Plural koleksiyonu, ortak banyo alanlarındaki ritu¨ellerin mirasından esinlendi. İnsanların buluştuğu, kendileri, arkadaşları ve aileleriyle bağ kurduğu bir paylaşım alanı olarak tanımladığı banyoyu, “sosyal bir merkez” gibi konumlayarak evin yeni kalbi yapmayı hedefliyor.

- Equal: Claudio Bellini ve VitrA Tasarım Ekibi işbirliğiyle tasarlanan Equal, düzenli ve köşeli formlarıyla öne çıkıyor.

- Voyage: Arik Levy tarafından VitrA Tasarım Ekibi işbirliğiyle tasarlanan Voyage, banyoda geçirilen zamanın yalnız fiziksel bir deneyim değil, bedenin ve zihnin buluştuğu bir zaman aralığı olduğunu savunuyor.

- Akıllı Ayna: Kişisel bir asistan gibi çalışıyor. Örneğin kilonuzu ölçüyor, cep telefonunu şarj ediyor, mesajları okuyor, sevilen şarkıları USB’den çalıyor.

- Akıllı Klozet: Kumandası aracılığıyla, kapağı açıp kapatılabiliyor. Klozet kapağının ve suyun sıcaklığı ayarlanabiliyor.