Dünya tiyatro günü mesajları

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tiyatronun, ''toplumsal duyarlılığı artırmayı, estetik duyguları geliştirmeyi, kişilerarası iletişimin ve birey-toplum ilişkisinin anahtarlarını ortaya koymayı, yanlışları göstermeyi, doğruları desteklemeyi ve en önemlisi tüm farklılıklara rağmen karşılıklı saygıyı, hoşgörüyü egemen kılmayı amaçladığını'' belirtti.

cumhuriyet.com.tr

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, sanatçıların ürettikleriyle ve sergiledikleriyle topluma kimi zaman bir ayna, kimi zaman da bir yol gösterici olma sorumluluğunu üstlendiklerini kaydetti.

Tiyatronun sanatın, sorgulayan, düşündüren ve her yaştan bireye hayatı anlatmaya imkan sağlayan en güçlü disiplinlerinden biri olduğunu ifade eden Gül'ün mesajı şöyle:
''Tiyatro, toplumsal duyarlılığı artırmayı, estetik duyguları geliştirmeyi, kişilerarası iletişimin ve birey-toplum ilişkisinin anahtarlarını ortaya koymayı, yanlışları göstermeyi, doğruları desteklemeyi ve en önemlisi tüm farklılıklara rağmen karşılıklı saygıyı, hoşgörüyü egemen kılmayı amaçlamaktadır.
Bugün, tiyatro her aşamada eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır. Çocuklarımızın ve gençlerimizin erken yaşlarda tiyatroyla tanışması, onların gelişimlerini olumlu etkileyecek, toplumsal hayata uyumlarını kolaylaştıracak, farklı pencerelerden hayata bakabilmelerini sağlayacaktır.
Çeşitli vesilelerle de belirttiğim gibi, bugün devletimizde, özel sektörde ve vatandaşlarımızda kültür ve sanata karşı daha ilgili ve duyarlı bir yaklaşımın gelişmekte olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Bunun sonucu olarak kültür ve sanat hayatımız canlılık kazanmakta, daha özgür ve daha demokratik bir hale gelmektedir. Şüphesiz, bu özgürlük ortamının olumlu etkileri toplumsal hayatın her alanında hissedilmektedir.
Bütün tiyatrocularımızın ve tiyatroya emeği geçenlerin Dünya Tiyatro Günü'nü kutluyor, ebediyete intikal eden sanatçılarımızı rahmetle anıyor, vatandaşlarımıza selam ve sevgilerimi iletiyorum.''

 

"Tiyatro, gelişmeyi amaç edinmiş bir sanat dalı"

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

TBMM Başkanı Şahin, mesajında, toplumların ekonomik zenginliklerinin ötesinde bilim, kültür ve sanat gibi değerleriyle varlık gösterdiklerinde çağdaş dünya ile bütünleşebileceğini, gelişip saygınlık kazanabileceğini ifade etti. Şahin, mesajında şu görüşlere yer verdi:

"Tiyatro, gelişmeyi, ilerlemeyi amaç edinmiş toplumların öncelikle benimsedikleri, hayatlarının bir parçası haline getirdikleri sanal dallarının başında gelir. Bireylerden yola çıkarak geniş kitlelere ulaşan tiyatronun, toplumun kendi benliğini, tarihini ve kültürünü dile getirmesi ve tanıtması yolunda önemli bir rolü vardır. Tarihin eski dönemlerinden beri çok çeşitli ve köklü uygarlıklara beşiklik eden Anadolu'nun zengin birikimiyle beslenen Türk Tiyatrosu da, kültür ve sanat mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılmasında katkı sağlamaktadır. Yeteneği ve özverili çalışmalarıyla toplumumuza eşsiz eserler sunan tiyatro sanatçılarımız, kültürel hayatımızın zenginleşmesine yardımcı olmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle, tiyatro sanatına emeği geçen bütün sanatçılarımızın ve tiyatroya gönül verenlerin Dünya Tiyatro Günü'nü kutluyorum."

 

Başbakan Erdoğan

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Tayyip Erdoğan, Dünya Tiyatro günü dolayısıyla yayımlandığı mesajında şunları kaydetti:

''Toplumların kültürel gelişimlerinde önemli bir rol oynayan tiyatro, insanlık tarihinin en eski sanat dallarından biridir. Bütün sanat dalları gibi tiyatro da dinamik ve yeniliklere açık yönüyle toplumsal değişim sürecinde belirleyici olduğu kadar, toplumun gelişmişlik düzeyini de gösterir. Bir milletin medeniyet tasavvurunu; özgünlüğünü, farklılıklarını yansıttığı sanata ve kültürel kimliğine bakarak anlamak mümkündür. İnsanlığa ait her duygu ve davranışı sahneye taşıyan tiyatro, insanı eğlendirirken aynı zamanda düşündüren, bireylerin kendine ve yaşadığı topluma karşı sorumluluklarını hatırlatan etkili bir sanattır.''

 

 

Ertuğrul Günay

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip tiyatronun, malzemesini yaşamdan alarak, daha güzel bir dünyada yaşayabilmesi için insana ışık tuttuğunu belirtti.

Bakan Günay, Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, tiyatronun toplumun kendisine bambaşka bir gözle bakmasını, yaşamı farklı yönleriyle görmesini sağlayan en önemli araçlardan birisi olduğunu bildirdi.

''İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip tiyatronun, malzemesini yaşamdan alarak, daha güzel bir dünyada yaşayabilmek için insanlara ışık tuttuğunu'' ifade eden Günay, mesajında şunları kaydetti:

''Avrupa'nın en büyük profesyonel tiyatrolarından biri olma vasfını başarıyla taşıyan Devlet Tiyatroları da tiyatro sevgisini ülke çapında yaymaya kendini adamış önemli bir sanat kurumumuzdur.
Devlet Tiyatroları, çok kısa bir sürede 18. sahneyi Kahramanmaraş'ta açarak 13 ilde 33 olan sahne sayısını 19 ilde 51 sahneye ulaştırmıştır. Yeni açılacak olan sahnelerle yıl sonuna kadar bu sayıyı 60'a çıkarmayı amaçlamaktadır.
Hedefimiz, daha çok ilde Devlet Tiyatrolarının yerleşik olarak bulunması, sahnelerimize izleyici kapasitesinin artırılmasıdır. Bakanlık olarak tüm gayretimiz mümkün olduğu kadar kültür, sanat ürünleri ve eserleri ile halkımızı daha yakından buluşturabilmektir.
Bakanlığımız tiyatro sanatını milletimizle buluşturma gayreti içindeki özel tiyatrolara da maddi ve manevi desteğini her yıl artırarak sürdürmekten büyük bir sevinç duymaktadır.
Bu düşüncelerle, tiyatro severleri ve tiyatro eserlerinin sahnelenmesini sağlayan sahne önünde ve arkasında yer alan tiyatrocularımızı selamlıyor, Dünya Tiyatro Günü'nü kutluyorum.''