Dünya Kupası hazır giyimcilere yaradı
Türkiye'de üretim yaptıran Adidas, Nike, Umbro ve Puma gibi büyük markalar aracılığıyla 2010 Dünya Kupası için talepler oluştuğu, bu durumun Türk hazır giyim sektöründe yaklaşık yüzde 10-15 oranında artı bir katkı yarattığı bildirildi.
cumhuriyet.com.trNike, Gap ve Zara gibi dünyaca ünlü markalarına üretim yapan Yeşim Tekstil'in üst yöneticisi (CEO) ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şankaya, Dünya ve Avrupa Kupası maçlarının ülkelerin ekonomisine ciddi bir katkı sağladığını söyledi.
Özellikle hazır giyim sektörü için bu organizasyonların önemli bir gelir artışı sağladığını ifade eden Şankaya, bu organizasyonların olduğu dönemlerde, birçok alt ürün grubunda ani ve yüksek taleplerle karşılaşılabildiğini belirtti.
Şankaya, kupada bir ülkenin takımının çeyrek finale yükselmesinin bile o ülkenin forma, bayrak, atkı gibi ürünlerinde talep patlamasına neden olabildiğini anlatarak, ''Bu anlamda Türkiye'nin Dünya Kupası'ndan elenmesi, iç piyasada bu tür bir talebin oluşmamasına neden oldu. Bu noktada Türk ekonomisi için bir kayıp söz konusu. Türkiye'nin Dünya Kupası'ndan elenmesinin ekonomimize 200-250 milyon dolarlık bir iş hacmini kaybettirdiğini söyleyebiliriz'' dedi.
Türkiye'nin Dünya Kupası dışında kalsa da bu etkinlik kapsamında yurt dışından talep aldığına işaret eden Şankaya, şöyle devam etti:
''Türkiye'de üretim yaptıran Adidas, Nike, Umbro ve Puma gibi büyük markalar aracılığıyla Dünya Kupası için talepler oluştu. Bu da Türk hazır giyim sektöründe yaklaşık yüzde 10-15 oranında artı bir katkı yarattı. Bu talepler, birkaç ay önce tamamlanarak ilgili markalara teslim edildi. Dünya Kupası organizasyonu dolayısıyla Türkiye'deki gelişmeler, Bursa ölçeğine de aynı oranda yansımıştır. Ancak Avrupa Kupası'nda maçların oynandığı ülkelere yakınlığımızdan dolayı Türkiye ve dolayısıyla Bursa olarak daha şanslıydık.''
Şenol Şankaya, Güney Afrika'nın son yıllardaki hazır giyim ithalatına bakıldığında yıllık 1 milyar doların üzerinde bir rakamla karşılaştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Bu ithalat, ağırlıklı olarak 61 ve 62. fasıllarda yoğunlaşmış durumda. Yani Güney Afrika, dünyadan en çok tişört, atlet, kadın ve erkek için ceket, elbise, pantolon, şort, kazak, hırka, yelek, gömlek, bebe giysileri ithal ediyor. 2009 yılında hazır giyim ihracatımızda dünyanın pek çok bölgesine ihracatımızda düşüşler olmasına karşın Afrika ülkelerine ihracatta yüzde 22,9 oranında artışlar kaydedildi. Bu bölgedeki pazar payımızı artırmamızın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Çünkü biz ülke olarak, Avrupa Birliği standartlarında üretim yapan bir tekstil ve hazır giyim sektörüne sahibiz. Bizi bugün Hindistan veya Çin'den ayıran en özelliğimiz bu.''