Dünya Bankası Türkiye'ye kredi verdi
Dünya Bankası İcra Derektörleri Kurulu bugün, Türkiye'ye kullandıracağı, 342,8 milyon Avro (yaklaşık 500 milyon dolar) tutarındaki 2. Rekabetçilik ve İstihdam Sektörü Geliştirme Politika Kredisi'ni (CEDPL-2) onayladı.
cumhuriyet.com.trDünya Bankası, CEDPL kredi dizisi, Türk Hükümetinin büyümeyi geliştirme ve istihdam oluşturma amacıyla giriştiği yasal, kurumsal ve yapısal gelişim programını destekliyor.
Onayla ikincisi kullanılacak kredi dizisi, ''yatırım ortamı'', ''finansal sektör'', ''istihdam ve beceriler'' alanlarında uygulanmakta olan politikaların desteklenmesine yönelik 2007 yılından buyana uygulanmakta olan politikaların desteklenmesinde kullanılıyor.
Yatırım ortamının iyileştirilmesi, ''yeni araştırma ve geliştirme kanunu, gümrük idaresi reformu, Tapu Kanunu'nun değiştirilmesi ve özelleştirmenin daha da ilerletilmesini'' içeriyor. Finansal sektör alanındaki düzenlemeler, ''yerli ve yabancı tasarrufların harekete geçirilmesine yardımcı olacak yeni sigorta kanunu ve sermaye piyasalarında kurumsal yönetişimi geliştirmeye yönelik yeni yönetmelikleri'' kapsıyor.
''İstihdam ve beceriler'' alanı ise ''Türkiye'de iş fırsatlarının geliştirilmesine yönelik daha geniş kapsamlı bir strateji kapsamında iş gücü piyasası reformunun ilk aşamasını'' oluşturuyor.
Değişken marjlı Avro cinsinden olan CEDPL-2 kredisi, 12 yılı geri ödemesiz dönem olmak üzere 23,5 yıl vadeli bulunuyor. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Ulrich Zachau, yazılı açıklamada, kredi ile ilgili Türkiye'nin programının, uluslararası rekabetçiliği ve özel sektör yatırımlarının koşullarının iyileştirilmesi ve özellikle kayıtlı sektörde olmak üzere istihdam yaratmayı amaçladığını belirtti.
Bu programın şu an yaşanan küresel ekonomik kriz ve finansal çalkantı döneminde özel bir önem kazandığına işaret eden Zachau, açıklamasında şunları kaydetti:
''Dünya Bankası, bu programı oldukça olumlu karşılamaktadır. Bu programı, İkinci Rekabetçilik ve İstihdam Sektörü Geliştirme Politika Kredisi ile desteklemekten memnuniyet duyuyoruz ve dünyanın başka bölgelerinde olduğu gibi Türkiye'deki insanların ve işletmelerin de özel zorluklar ile karşı karşıya olduğu bu dönemde güçlü ortaklığımızı sürdürmeyi umut ediyoruz.''