Dünden bugüne Ergenekon...

12 Haziran 2007'de Ümraniye'de bir gecekonduda 27 el bombası ele geçirilmesiyle başlayan soruşturmanın ardından Ekim 2008'de başlayan Ergenekon davası tartışmalı bir yargı süreci oluşturdu.

cumhuriyet.com.tr

Ergenekon soruşturmasını yürüten cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından hazırlanan, 2 bin 455 sayfa ve 444 delil klasörlerinden oluşan 1. Ergenekon iddianamesi, 25 Temmuz 2008’de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Dava, 46’sı tutuklu 86 sanık ile Silivri Cezaevi Yerleşkesi içinde inşa edilen salonda 20 Ekim 2008’de başladı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan Alparslan Arslan ve Osman Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 8 sanıklı Danıştay’a silahlı baskın ve Cumhuriyet gazetesine bombalı saldırı davası Ağustos 2009 tarihinde 1. Ergenekon davasıyla birleştirildi. Aynı süreçte 20 Temmuz 2009’da Mustafa Balbay’ın da tutuklu sanıkları arasında yer aldığı 2. Ergenekon davası başladı. Dava sırasında gazatemiz yazarı Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal, 12 Haziran 2011 seçimlerinde CHP’den milletvekili seçildi.Tutuksuz sanık Sinan Aygün de CHP Ankara milletvekili olarak Meclis’e girdi.


Tutsaklar

• İlker Başbuğ: “Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak ve cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” iddiasıyla İlker Başbuğ, 6 Ocak 2012 tarihinde tutuklandı. Orgeneral Başbuğ, bir yıla yakın süredir cezaevinde bulunuyor.

• Mustafa Balbay: CHP İzmir milletvekili ve gazetemiz yazarı Mustafa Balbay, ilk önce 1 Temmuz 2008 tarihinde, Ankara’daki evinde gözaltına alındı. Balbay, 5 Temmuz 2008’de de serbest bırakıldı. 5 Mart 2009 tarihinde ise “bilgisayarındaki silinmiş notların bir programla geri getirildiği” iddiasıyla ikinci kez gözaltına alınan Balbay, “Anayasal düzeni silahla değiştirmeye teşebbüs” iddiasıyla 6 Mart 2009’da tutuklandı. Tutuklu bulunduğu süre içerisinde, 12 Haziran 2011 Milletvekili Genel Seçimleri’nde de CHP İzmir Milletvekili seçilen Balbay, yaklaşık 1379 günden bu yana tutuklu bulunuyor.

• Mehmet Haberal: CHP Zonguldak Milletvekili, Başkent Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Mehmet Haberal da 13 Nisan 2009’da gözaltına alındı. Haberal, 17 Nisan 2009’da “Ergenekon üyesi” olduğu iddiasıyla tutuklandı. Haberal, 4 yıla yakın süredir cezaevinde bulunuyor.

• Doğu Perinçek:
İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, 21 Mart 2008’de Ankara’da gözaltına alındı ve uçakla İstanbul’a getirildi. Perinçek, 24 Mart 2008 tarihinde “Ergenekon terör örgütünün üst düzey yöneticisi olmak ve devlete ait gizli belgeleri temin edip elinde bulundurmak” iddiasıyla tutuklandı. Perinçek, 5 yıla yakın bir süredir cezaevinde bulunuyor.

• Nusret Taşdeler: Hakkında yakalama kararı bulunan YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, 27 Kasım 2012 tarihinde tedavi gördüğü Ankara GATA’da savunma ve sorgu işlemleri tamamlandıktan sonra tutuklandı.

• Tuncay Özkan: Gazeteci Tuncay Özkan, 23 Eylül 2008’te gözaltına alındı ve 27 Eylül’de de tutuklandı. “Ergenekon terör örgütüne üye olmak” iddiasıyla tutuklanan Özkan, 5 yıl 2 ay 15 gündür cezaevinde bulunuyor.

• Yalçın Küçük: Prof. Dr. Yalçın Küçük, 7 Mart 2011 tarihinde tutuklandı. Prof. Dr. Küçük, 1 yıl 9 aydır cezaevinde bulunuyor.

• Hurşit Tolon: Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, ilk kez 2008’de tutuklandı, Şubat 2009’da ise serbest bırakıldı. 10 Ocak 2012 tarihinde yeniden tutuklanan Tolon, bir yıla yakın süredir cezaevinde bulunuyor.

• Dursun Çiçek:
İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nda imzası olduğu iddia edilen emekli Albay Dursun Çiçek ise iki kez tutuklanıp bırakıldıktan sonra Mayıs 2010’da tutuklandı.

• Fatih Hilmioğlu: Eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu da 17 Nisan 2009’da tutuklandı. Prof. Dr. Hilmioğlu, 4 yıla yakın süredir cezaevinde bulunuyor.


İlhan Selçuk savunma yapamadı


Soruşturmadan bu yana Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk, işadamı Kuddusi Okkır ve gazeteci Engin Aydın yaşamını yitirdi. Cezaevinde kanser olan Okkır, iddianameyi göremedi, Selçuk da savunma yapamadı. İlhan Selçuk, Birinci Ergenekon davasının iddianamesini hazırlayan savcılar Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın hakkında, kişilik haklarına saldırıda bulundukları gerekçesiyle açtığı davayı kazandı. Mahkeme, Selçuk’un dava dışı konuşmalarını iddianameye koyan cumhuriyet savcılarının eyleminin kınanmasına hükmetti.


21 ayrı iddianame Ergenekon'la birleştirildi

İrticayla Mücadele Eylem Planı, Ocak 2012’de tutuklanan İlker Başbuğ’un da sanık olduğu Andıç davası da 5 Nisan 2012’de Ergenekon davasıyla birleştirildi. Birinci Ergenekon davası 27 Nisan 2012 tarihindeki 225. duruşmada kapatılarak 176 duruşması tamamlanan İkinci Ergenekon davasıyla birleştirildi. Süreç içerisinde Sivas’ta kuyumculuk yapan Ermeni cemaatinin önderlerinden Minas Durmazgüler’e suikast planlandığına ilişkin iki ayrı dava dahil toplam 21 ayrı iddianame, Ergenekon davasıyla birleştirildi. Böylece dosyadaki iddianame sayfası 17 bini buldu. 4 yılı aşkın yargılama süresince 600’ü aşkın duruşma yapıldı. Özel yetkili mahkemelerde yılda 4 defa duruşma yapılabilirken Ergenekon davasındaki duruşma sayısı, 4 yıl 2 aylık süreçte, 150 yıllık bir yargılamaya eşit oldu.


64 tahliye


Mahkeme, Adil Serdar Saçan, Gürbüz Çapan, Arif Doğan’ın da aralarında bulunduğu 64 kişinin tahliyesine karar verdi. Milletvekilleri Balbay ve Haberal’ın tahliye taleplerini kaçma ihtimali, kuvvetli suç şüphesi gibi gerekçelerle reddetti. Firari sanıklar emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan, eski AKP Milletvekili Turhan Çömez ve Saipir Deblevidze hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Birleştirmeden önce, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davasının 19 Aralık 2011’de görülen duruşmasında, AKP’nin “suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu” gerekçesiyle davaya müdahil olmasına karar verildi.