"Domuz gribine karşı okullarda önlemler alınmalı"

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Nisan ayında Meksika'da başlayan domuz gribi salgınının şu an için tüm dünyada 100'den fazla ülkeyi etkilediğini hatırlatarak okullarda gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

cumhuriyet.com.tr

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, domuz gribinin özellikle genç nüfus içinde daha kolay yaygınlaşma imkanı bulduğuna dikkat çekti ve "Virüsün yaygınlaşmasının önlenmesi ve öğrencilerimizin ve eğitim emekçilerinin bu virüse karşı dayanıklılıklarının arttırılması için her iki Bakanlık, konuyu özel olarak ele almalı ve eğitici çalışmaların yanında okullarda gribin etkilerini yaygınlaştıracak fiziksel ortamlarda gerekli temizlik ve hijyen önlemlerini de derhal almalıdır" dedi.

En önemli önlemin uzmanlarca ellerin yıkanması olduğunu belirten Kılıç, genel sağlık önlemlerine dikkat edilmesi gerektiği, uykusuz kalınmaması, fiziksel aktivite sağlanması, günlük stresin kontrol edilmesi, bol sıvı ve besleyici gıdalar alınması gerektiğini bildirdi.
Kılıç, hastalığın başkalarına bulaştırılmaması için tıp uzmanlarının gündeme getirdikleri önlemleri şöyle sıraladı:

-Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun kapatılmalıdır. Kullanılan mendiller hemen çöpe atılmalıdır.

-Eller sabunlu suyla yıkanmalı, su ve sabuna ulaşılamazsa alkollü temizleyiciler kullanılmalıdır. El hijyenine uyulması en önemli kontrol önlemlerinden biri olarak öne çıkmaktadır.

-Eller ağız ve buruna götürülmemelidir, virüs bu yolla yayılabilir.

-Hastalardan uzak durulmalıdır.

-Hastalanınca vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır.

-Hastalanınca okula ve işe gidilmemesi önerilir.

Kılıç, bu tedbirlerin yanında okullara yönelik olarak alınabilecek önlemleri de şöyle sıraladı:

-Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları eşgüdümlü bir çalışmayla bir acil durum planı hazırlamalıdır.

-Alınması gereken pratik önlemler somut, anlaşılır bir duyuru metni aracılığıyla öğrenci, öğretmen, okul personeli ve velilere ulaştırılmalıdır.

-Öğretmenlere yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır. Seminer, konferans gibi bilinçlendirme çalışmaları düzenlenmeli ve konuyla ilgili kamuoyu oluşturulmalıdır.

-Bakanlık tarafından hazırlanacak tanıtım ve önlem filmleri herkesin izleyebileceği saatlerde televizyon kanallarından yayınlanmalı ve gazetelerde anlaşılır ve sade bir dille ilan halinde basılmalıdır.

-Okul tuvaletlerine düzenli olarak yeterli miktarda, temizliğe uygun kalitede sabun konmalıdır. Ayrıca her okula yeterli miktarda çamaşır suyu sağlanmalıdır. Özellikle okulöncesi eğitim kurumlarında ve ilköğretim okullarındaki öğrencilerin, ellerini sıkça yıkamaları konusunda öğretmenleri tarafından yönlendirilmeleri gerekmektedir.