Domuz gribi hijyen sevmez
Domuz gribi aşısını yaptırmak mı daha tehlikeli yoksa yaptırmamak mı? Çocuğumuzu okula yollamayıp evde tutsak hastalıktan koruyabilir miyiz? gibi sorular anne babaların beynini kurcalıyor. Domuz gribinden basit temizlik önlemleri alarak da korunabilirsiniz.
cumhuriyet.com.trDomuz gribi paniğini atlatmış durumdayım! Haftalardır çok korkuyordum. Sağlık Bakanlığı’nın her açıklamasında yüreğim hop ediyordu. “Yaşına ve boyuna göre zayıf ve bağışıklık sistemi çok güçlü olmayan kızım ya bu hastalığa yakalanırsa? Aşıyı yaptırsam mı, yaptırmasam mı? Ellerinin her zaman temiz kalmasını nasıl sağlarım?” gibi sorular zihnimden hiç gitmiyordu. Sonra, şu an bizim yaşadıklarımızla geçen kış karşılaşan Londra’da ana sınıfı öğretmeni olan arkadaşımla konuştum. Bana, “biz bu paniği aylar önce yaşadık ve atlattık. Okulda ve evde sürekli el yıkıyoruz. Domuz gribine yakalanan çocuklar ve öğretmenler de oldu ama hepsi iyileşti. Geçen kış sadece bir okul kısa süreliğine kapandı. Okulda bir - iki domuz gribi vakası görülürse velilere ‘çocuğunuzun okulunda domuz gribine yakalanan öğrenciler var dikkatli olun’ mektupları gidiyor. Şu anda bizim okulda ikinci ve beşinci sınıflarda iki çocuk domuz gribine yakalandı, evlerinde dinleniyorlar. Artık korkmuyoruz ama hijyen kurallarına çok dikkat ediyoruz’’ dedi.
Basit temizlik kuralları
Çocukların bu virüsü erişkinlere göre daha çok yaydıkları bir gerçek. Ama basit temizlik kurallarına uyularak bu hastalıktan büyük ölçüde korunmak da mümkün. Öğretmenlerin ve ana-babaların hiç bıkmadan çocuklara el yıkamalarını hatırlatmaları gerekiyor. Ama yıkama öyle üç-beş saniyelik ıslatma şeklinde olmayacak. Eller, 20’ye kadar sayarak ve sabunla ovuşturarak yıkanacak. Her an elimizi yıkayamayacağımıza göre de, ellerimizi ağzımızdan, burnumuzdan ve gözlerimizden uzak tutacağız.
Aşı yaptırıp yapmamaya bu konuda iyice bilgilenip karar vermekte yarar var. Ciddi yan etkilerinin olup olmadığı şu an bilinmiyor, çünkü aşı çok yeni. Çevremdeki anne-babalar arasında yaptığım küçük bir araştırma sonucuna göre, aşıya pek güvenilmiyor ve yaptırmama eğilimi daha yüksek.
Acıbadem Maslak Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sesin Kocagöz, domuz gribinin belirtilerini, bulaşma yollarını, bu hastalıktan nasıl korunacağımızı ve hemen hastaneye gidilmesi gereken durumları anlatıyor.
Ellerinizi yıkayın
Belirtiler: Yüksek ateş, iştahsızlık, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrısı, baş ağrısı sıklıkla gelişir. Grip belirtileri taşıyan öğrencilerin okula gönderilmeden evde dinlendirilmeleri ve durumlarında ağırlaşma olursa hekime başvurmaları önemlidir.
Hijyen kurallarını uygulayın: Grip ve diğer enfeksiyonlardan korunmanın en önemli yolu sıklıkla sabun ve su ile ellerin yıkanmasıdır. Öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ellerinizi mutlaka yıkayın.
Dinlensin bol sıvı alsın
Çocuğunuzun okulunda domuz gribi olguları saptanmış ise: Okul yönetiminin önerileri doğrultusunda hareket edin. Hapşırırken ve öksürürken çocuğunuzun ağzını ve burnunu tek kullanımlık mendillerle kapatması ve kullanılmış mendilleri çöpe atması konusunda eğitin. Özellikle hapşırdıktan veya öksürdükten sonra, ellerini iyice yıkamasını sağlayın.
Çocuğunuzda domuz gribi var ise yapılması önerilenler:
Zaman kaybetmeden okul yönetimini bilgilendirin.
Doktorunuza başvurun: Çocuğunuza gerekli testleri ve tedavi planını oluşturacaktır. Çocuğunuzun genel durumu iyi ise bulaştırma riskini aza indirmek için evde istirahat etmesini sağlayarak bol sıvı alıp var olan yakınmalarına yönelik tedavi uygulayın.
Acilen sağlık kuruluşuna götürülmesi gereken belirtiler:
• Yakınmalarının artması,
• Hızlı veya zor nefes alma,
• Vücutta solgunluk ya da morarma,
• Beslenememe
• Uyarılara cevapta azalma ve uykuya eğilim,
• Huzursuzluk,
• Ateşle beraber döküntü görülmesi
Aşı olmadan korunamaz mıyız?
International Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hande Aygün, aşı olmadan da bu hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu söyledi ve şunları önerdi:
“Bu tür virüsler öksürük, aksırık ve burun salgıları ile etrafa yayılır. Bu durumlarda maske takmak, ellerimizi de sık sık yıkamak önemli. Virüs cansız yüzeylerde canlılığını sürdürebildiğinden sık sık ellerin su ve sabun ile yıkanması, bunların sağlanamadığı durumlarda yanımızda bir el antiseptiği bulundurulması yeterli. Bunların hiçbirini yapamıyorsak ellerimizi ağzımız, burnumuz ve gözlerimizden uzak tutmamız ve insanlarla öpüşmememiz çok önemli.”