Domuz gribi aşısı geliyor
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, 500 bin dozluk ilk parti domuz gribi aşısının 19 Ekim Pazartesi günü Ankara'da olmasının beklendiğini bildirdi. Aşının gelmesiyle domuz gribi tanı testleri yapmak üzere Ankara, İstanbul ve Adana'da 3 yeni laboratuvar kurulacak.
cumhuriyet.com.trSağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Sağlık Bakanlığı'nda, Bilim Kurulu üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, 3 aşı firmasından aşı alımı bağlantısı yapıldığını belirterek, 500 bin dozluk ilk parti domuz gribi aşısının Pazartesi günü Ankara'da olmasının beklendiğini söyledi.
Aşıların Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi'nde test edileceğini anlatan Buzgan, bunun 5 gün ile 3 haftalık bir süreç alabileceğini kaydetti.
Buzgan, ayrıca domuz gribi tanı testleri yapmak üzere Ankara, İstanbul ve Adana'da 3 yeni laboratuvar kurulacağını bildirdi.
Buzgan, Dünya Sağlık Örgütü'nün son açıklamasına göre tüm dünyada laboratuarlarda belirlenmiş 350 bin vaka görüldüğünü ve bu vakalardan 4 bin 500'ünün ölümle sonuçlandığını ifade ederek, "Pandemi hazırlığındaki her ülke, kendi faaliyet planlarını belli öngörülere dayalı olarak oluşturulmaktadır. İhtimaller üzerinden matematik modellemeler yapılmakta ve hazırlıklar planlanmaktadır. Ülkemiz içinde benzer çalışmalar yapılmıştır. Bu planlar çerçevesinde, en kötü ihtimaller de göz önüne alınmaktadır. Bu çalışmalarla kişisel korunma önlemlerinin yaygınlaştırılması, aşıyla korunma ve gerekli durumlarda ilaç kullanımı gibi tüm önlemleri geliştirmek üzere yapılmaktadır" dedi.
Buzgan, hastalığın yoğun görüldüğü ülkelerin verilerine göre, gebelerin, küçük çocukların, kalp hastalığı, şeker hastalığı, akciğer ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalığı olanların risk grubu kişileri oluşturduklarını kaydederek, "Ölümlerin engellenmesi amacıyla bu risk gruplarının aşılanmasının öncelikli önemi vardır. Ayrıca mevsimsel gribe kıyasla çocuklar ve gençler daha sık hastalanmaktadır" şeklinde konuştu.
Buzgan, aşılanmanın amaçlarının, pandemik gribin ağır seyretme ihtimali olan risk gruplarını hastalıktan korumak, hastalığın şiddetini ve ölümleri engellemek, okul öğrencilerini aşılayarak hastalığın büyük kitlelere hızlı yayılımını engellemek olduğunu anlattı.