"Doktorun günde 100 hastaya bakması verimli değil"
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, aile hekimliği uygulamasına ilişkin, ''İstanbul genelinde bir doktorun günde en az 100 hastaya bakması verimli bir hizmet olmayacaktır'' dedi.
cumhuriyet.com.trİstanbul Tabip Odasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Gören, 1 Kasım itibariyle yürürlüğe girecek aile hekimliğinin ilk bakışta iyi görünmesine rağmen uzun vadede sakıncalar yaratacağını ifade etti. Gören, birinci basamak sağlık hizmetlerinde aksamaların meydana geleceğini savunarak, ''İstanbul genelinde bir doktorun günde en az 100 hastaya bakması verimli bir hizmet olmayacaktır'' dedi.
Daha önce sağlık ocaklarında verilen hizmetin, şimdi aile hekimliği kapsamına alınmasının, sağlık hizmetini özelleştirmeye yönelik olduğunu söyleyen Gören, bu sistemde bir doktorun gebelikten aşılamaya, rutin hasta muayenesine ve kayıt tutmaya kadar birçok hizmet vereceği gibi sağlık merkezinin kirasını ve yanında çalıştıracağı personelin maaşını da ödemesi gerekeceğini belirtti.
Türkiye'nin bu sistem için yeterli hazırlığa sahip olmadığını ifade eden Gören, hastanelerdeki acil servis ve ambulans hizmetinde çalışan sağlık personelinin aile hekimliğine getirilmesiyle acil servis hizmetinin aksayacağını savundu. Oda adına açıklamayı okuyan Dr. Fethi Bozçalı da 1 Kasımdan sonra sağlıkta oluşacak kaos ortamı, sağlık hizmetlerinde meydana gelecek aksamalar ve yaşanacak tüm olumsuzlukların sorumlusunun hekimler olmadığını ifade ederek, ''Sorumlu, İstanbul'da gerekli altyapı ve uygun koşullar hazırlanmadan tüm uyarılara rağmen aile hekimliği uygulamasını başlatmakta ısrar eden Sağlık Bakanlığıdır'' dedi.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Osman Öztürk de yurt dışında aile hekimliği uygulamasında bir doktora 1500-2000 hasta bağlanırken, Türkiye'de bir doktora 3500 hasta verildiğini kaydetti. Yıllardır acil servislerde deneyim kazanmış sağlık personelinin şimdi genel hizmet vermek üzere aile hekimliğine geçirildiğini vurgulayan Öztürk, ayrı branşlarda uzmanlaşmış hekimlerin de acil servislere yerleştirildiğini, bu değişimler yüzünden acil servisler ve ambulanslarda ölümlere varabilecek aksamalar yaşanabileceğini söyledi.