Doktorlara saldırılara tepki

Antalya'da son dönemde 112 Acil Servis hizmetleri ile hastanelerde görev yapan doktor ve sağlık görevlilerinin hasta yakınları tarafından darp edilmesi ve saldırıya uğramaları, Antalya Tabip Odasına üye doktorlar tarafından kınandı.

cumhuriyet.com.tr

Antalya Tabip Odası Başkanı Arif Bulut ve bir grup doktor, Atatürk Devlet Hastanesi Acil Servis girişinde, basın açıklaması yaptı. Bulut, burada yaptığı açıklamada, son dönemde 112 Acil Servis hizmetleri ile hastanelerde görev yapan doktor ve sağlık görevlilerinin hasta yakınları tarafından saldırıya uğradıklarını kaydetti.

Hekime ve sağlık personeline yönelik şiddetin kabul edilemez olduğunu belirten Bulut, şöyle konuştu:
''Geçtiğimiz günlerde ambulans hizmeti yapan bir hekim arkadaşımız kendini bilmez hasta yakınları tarafından saldırı amaçlı sıkıştırılmış, ambulans şoförümüz yumruklu saldırıya uğramış ve yine 3 gün önce başka bir hekim arkadaşımız hasta yakını tarafından defalarca küfürlü hakaretlere maruz kalmıştır. Bununla da yetinmeyen kendini bilmez kişi, Atatürk Devlet Hastanesine başka bir hastayı naklederken hekim arkadaşımızı takip ederek, hasta acil servise alındığı sırada küfür ve yumrukla saldırıda bulunmuş, darp etmiş, sağlık görevlisinin kıyafetlerini parçalamış, gözlüğü yüzünde iken yapılan saldırı sonucu arkadaşımız gözünü kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır.''

Fedakarca görev yapan, hayatını ortaya koyan hekimlere sözlü ya da fiili saldırıda bulunmaya kimsenin hakkı olmadığını ifade eden Bulut, bu saldırıları şiddetle kınadıklarını bildirdi. Hastalar kadar onları hayata döndüren hekimin de aynı derecede kutsal olduğunu belirten Bulut, ''Hekime yapılan saldırı aslında hastaya yapılmış saldırı demektir ki, asla kabul edilemez, düşüncesi bile rahatsız edicidir'' dedi.

Bulut, şunları söyledi:
''Bilindiği gibi 112 Acil Ambulans Sistemi Komuta Kontrol Merkezi ve bölgesel istasyonlardan oluşmaktadır. Komuta Kontrol Merkezi telefonla gelen acil çağrılara cevap verip, değerlendirip sonra alınan adrese en yakın istasyon ambulans ekibine çıkış için telsizle anons geçmekte, bundan sonra en geç 2 dakika içinde de çıkış yapılmaktadır. Bu süreç araçlardaki GPRS ile de kontrol edilmektedir. Bütün vaka çıkış saatleri, varış süreleri de kayıt altındadır. Çıkış süresinin gecikmesi zaten mümkün olmayıp, uzadığı takdirde cezai işlem sebebidir. Vaka bölgesindeki istasyonun ambulans ekibi eğer o sırada başka bir vakada ise olay yerine uzaksa, hastaya başka bir bölgeden ambulans ekibi gönderilmekte ve tüm bu değerlendirmeleri yapan Komuta Kontrol Merkezi, çıkış anonsunu verince diğer bölge ekibi, yine 2 dakikada çıktığı halde mesafenin uzaması, trafik koşulları, yol vermeyen sürücüler gibi nedenlerle vakaya ulaşma süresi de bu yüzden uzamaktadır.''

Acil çağrı merkezi gereksiz aramalarla meşgul ediliyor

Bulut, Acil Çağrı Merkezi'nin gereksiz aramalar, acil olmayan vakalar için çağırmalar, alkollü kişiler, aile içi tartışmalar, tıbbi tetkiklerde hastaneler arası nakiller, hastane randevusu olan hastaların muayeneye götürülmesi, protokol görevleri, sahte ihbarlar, yanlış verilen ya da alınan adresler nedeniyle meşgul edildiğini anlattı.

Vatandaşların acil vaka ayrımına duygusal yaklaşımı, siyasi baskılar ve ilk yardım bilincinin yetersizliği nedeniyle hekimle halkın karşı karşıya getirildiğine dikkati çeken Bulut, gerçeğin farkında olmayan hasta sahiplerinin de ambulans ekibini suçlayabildiğini kaydetti. Çıkış için anons alan ekibin hastaya ulaşmak için hayatını tehlikeye attığına da değinen Bulut, 112 ekibinin küfür, hakaret ya da fiili saldırılara maruz kalmasını ise ''Akıllara ziyan'' diye nitelendirdi.