Doğalgazı nasıl daha güvenli kullanabiliriz?

Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi (BAŞKENTGAZ) Genel Müdürü İbrahim Halil Kırşan, alınacak bazı küçük, fakat önemli tedbirlerle doğal gaz kullanımının daha güvenli, ekonomik ve verimli olabileceği bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

BAŞKENTGAZ Genel Müdürü İbrahim Halil Kırşan, kış aylarında sık sık yaşanan karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çekerek, yurttaşların bir faciayla karşılaşmaması için, baca temizliği ve doğalgazlı cihazların bakımı konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Isınmada kullanılan başlıca fosil yakıtlardan odun, kömür, doğalgaz, gaz yağı ve tüpgazın yapısındaki karbon nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerine neden olabildiğine dikkati çeken Kırşan, 2000'li yılların başından itibaren Türkiye'de hızla kullanımı yaygınlaşan doğalgazın da doğru kullanıldığında oldukça güvenli bir yakıt olduğunu söyledi.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinde bacanın en önemli faktör olduğuna işaret eden Kırşan, bu nedenle doğalgaz bacalarının yılda en az bir kez, özellikle kış öncesinde itfaiyeye mutlaka temizlettirilmesi gerektiğini vurguladı. Kırşan, lodoslu günlerde havanın ısınmasından dolayı bacaların daha az çektiğini, tıkalı bacaların, periyodik bakımdan geçirilmeyen cihazların, lodosta karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açabileceğini kaydetti. Kırşan, ''Bu nedenle böyle havalarda doğalgazlı cihazlar kapatılmalı, sobalar söndürülmeli'' dedi.

Bacalara, sıva dökülmelerinin yol açtığı tıkanmalara karşı, standartlara uygun astar çelik baca yaptırılması gerektiğine işaret eden Kırşan, bacalarla ilgili şu önerilerde bulundu: ''Ters rüzgara karşı bacalara şapka taktırılmalı. Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatılmamalı. Cihazlara baca sensörü taktırılmalı, çalışır durumda olduğu kontrol edilmeli, kesinlikle sökülmemeli. Sensörler, bacaların tıkalı olması halinde cihazın gazını keser. Bacalı cihazlar için taze hava temini sağlayan candaki menfez, soğuk...vs gerekçesiyle kesinlikle kapatılmamalı, yoksa hemen taktırılmalı. Balkon, cam, pvc gibi malzemelerle kapatıldığı takdirde; menfez, atmosfere doğrudan açık olacak şekilde balkon camına yeniden monte ettirilmeli. Merkezi sistemle ısıtılmayan binalarda, ısınma için bacasız sistemle çalışan hermetik kombi, sıcak su için de hermetik şofbenler tercih edilmeli, her yıl düzenli olarak bakımları yaptırılmalı. Baca fleksleri, ısınmadan ve soğumadan dolayı deformasyona uğradığından, 2 yılda bir yenilenmeli. Doğalgaz proje tesisatları, mutlaka BAŞKENTGAZ'dan sertifika almış yetkili firmalara yaptırılmalı.''

Hermetik cihazların, dış atmosfere duvarı olan yerlere tesis ettirilmesi gerektiğini söyleyen Kırşan, bacalı cihazların, 8 metreküpten küçük hacimlere yerlere, hacimlere ne olursa olsun balkon, yatak odası, banyo, tuvalet gibi mahallere tesis ettirilmemesi konusunda tüketicileri uyardı.

Dağıtım şirketinden olumlu baca raporu verilmeden cihaz alınmaması ve taktırılmaması gerektiğini de kaydeden Kırşan, bacalı cihazlar için taze hava temini sağlayan camdaki menfezi, soğuk...vs gerekçelerle kesinlikle kapatılmaması, yoksa da hemen taktırılması gerektiğini bildirdi.

Doğalgaz kaçağı hissedildiğinde ne yapılmalı?

''Kurallara uyulduğunda, doğalgaz en güvenli yakıttır''
diyen Kırşan, kokusuz bir gaz olan doğalgaz kokusunun hissedilmesi için gaza ''çürük sarımsak kokusuna'' benzeyen kokulandırma eklendiğini söyledi.

Ortamda çürük sarımsak kokusu hissedildiği zaman paniğe kapılmadan ortam dışına çıkılması ve 24 saat hizmet veren ''Alo 187'' servisinin aranması gerektiğini de vurguladı.

Kırşan, ''Ekipler gelene kadar doğalgaz vanalarını kapatın. Pencereleri açın. Herhangi bir yangına yol açmamak için elektrikli hiçbir şeye dokunmayın, ortamda cep telefonu kullanmayın, sigara...vs içmeyin. Asansörü çalıştırmayın ve kullanmayın'' dedi.