Doğa katili atık piller
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği, (ÇETKODER) 81 ile asacağı afişler ve dövizlerle tüketicileri atık pilin zaraları konusunda uyaracak. ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, cıva başta olmak üzere kadminyum, kurşun gibi maddeleri içinde barındıran atık pillerin, doğaya bırakıldığında insan hayatını ciddi ölçüde tehdit ettiğini bildirdi.
cumhuriyet.com.trÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, cıva başta olmak üzere kadminyum, kurşun gibi maddeleri içinde barındıran atık pillerin doğal yaşama ve insana zarar veren ağır metaller olduğunu belirterek, kampanyanın önemine dikkat çekti.
Türkiye'de atık pillerin yalnızca gömülerek yok edildiğini, oysa gelişmiş ülkelerde bu pillerin geri dönüşümünün de yapıldığını ifade eden Göktaş şunları kaydetti: "Nüfusun artması, teknolojinin gelişmesine paralel bu kirlilik çok daha fazla artış kaydediyor. Sürekli tüketen bir toplum haline geldiğimiz içinde kirlilik hat safhaya varmış durumda. Çevre kirliliğinin en başlıca sebebi atıklardır. Hem de bilinçsizce orta yere saçılan atıklar. Bu nedenle geri dönüşüm şart çünkü geri dönüşümde atıklar fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirildikten sonra tekrar kullanılmaktadır. Yaptığımız çalışmalar var olan kirliliği ve çevre sorunlarını azaltmak amaçlıdır. Bizde hiçbir konuda geri dönüşüm maalesef yapılmıyor. İki yıldır katı atık ayrıştırması çalışmamızda büyük başarı elde ettik. Ancak görüyoruz ki atık piller konusunda ayrı bir çalışma yapmamız gerekiyor. O yüzden bu çalışmayı başlattık."
"Bir kaç belediye ve kuruluş hariç kimse umursamıyor"
Yaşamı tehdit eden, insan sağlığını ve doğayı yok eden atık pillerin mutlaka geri dönüşümünün yapılması gerektiğinin altını çizen Göktaş, Türkiye'de birkaç duyarlı kuruluş ve birkaç belediyenin dışında bunu uygulayanın olmadığınıbelirtti. Bugün yalnızca İstanbul'da ayda 3-4 bin kg atık pilin toplandığına işaret eden Göktaş, "Oysa bu rakamın sadece İstanbul'da 10-15 bin kg civarında olması gerekir. Atık piller için tüm Yerel yönetimlerin atık pil kutuları meydana getirip bunu halkın göreceği ve kullanacağı alanlara yerleştirmeleri acil bir durumdur. Ülkemizde atık pil korkunç boyuttadır. Ve sadece ülkemizde birkaç belediye bunları toplayıp beton hücrelere gömüyor. Bu yeterli değil. Üstelik gömülme işlemi yapılırken toplu olarak gömülmesi de zararlıdır. Ayrı ayrı gömülmesi lazımdır. Düşünün ki bir küçük kalem pil 4 metrekarelik bir toprağı kirletebilmektedir. Toprağın verimini düşürmekte ve kullanılmaz hale getirmektedir. Buna bakarak ülkemizde tüketilen tüm pillerin doğaya, toprağa, çevreye atıldığını göz önüne alarak, pillerin nasıl bir kirlenme meydana getirdiğini, yaşamın tehlikeli boyutunu hesap edebilirsiniz " dedi.
"Yönetmelik var ama halk bilmiyor"
Göktaş, Türkiye'de aslında akü ve pil yönetmeliği olduğunu, yönetmeliğe göre pil ve akü üreticilerinin geri kazanımdan da sorumlu olduğuna dikkat çekti. Ancak hiçbir üretici firmanın bu konuda bir çalışma içinde olmadığını öne süren Göktaş, Türkiye'de acilen geri dönüşüm tesislerinin kurulmasın gerektiğini belirtti.
Geri dönüşümden gayenin insani kazan olduğunu ifade eden Göktaş, atık piller konusunda dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Atık piller ile çocuklarınızın oynamasına izin vermeyiniz. Ayrıca pilleri tükenip tükenmediğini anlamak için sakın ola diliniz ile kontrol etmeyin. Yalamayın. Akmış ve oksitlenmiş pilleri çıplak elle tutmayın, dokunmayın. Sakın ola onları ısıtmayın, ateşe atmayın. Akarsuya, doğaya, çöpe, denize, göle, kanalizasyona pil atmayın. Nikel ve kadminyum pilleri ise almayın, tüketmeyin. Evde ve işyerlerinizde atık pilleri boşu boşuna saklamayın. Uzu süre pili elinizde tutmayın. Evsel atıklarınızdan çöplerden ayrı toplayın."