DOB opera-bale afişleri sergilendi
Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'nda 1941-2011 yılları arasında Devlet Opera Balesi (DOB) tarafından sahnelenen opera ve balelerin afişleri sergileniyor.
cumhuriyet.com.trKadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve DOB Müdürü Rengin Gökmen tarafından 16 Mart Cuma akşamı açılan 'Opera Afişleri Sergisi' yle hem 1941'de ilk temsilini veren Türk opera topluluğunun 70 yıllık repertuvarının bir 'Afiş Sergisi'yle hatırlanması; hem de Türkiye'de afiş sanatının opera alanındaki serüveninin örnekleriyle yansıtılması gerçekleşti.1941'den başlayarak kronolojik sırayla Süreyya Operası Genel Sanat Yönetmeni Murat Katoğlu ile Aslı Ayhan ve Gizem Tüzün tarafından tasarlanan sergi, başlangıçtan bu yana oynanan bütün temsillerin afişlerine ulaşılamasa da doyurucu ve fikir veren bir koleksiyonun bir araya gelmesini sağladı.
İlk yirmi yılın operaları Ankara'da "Devlet Konservatuvarı" ve sonra "Devlet Tiyatrosu" çatısı altında temsil edilmiş,1960'tan itibaren "İstanbul Şehir Operası" temsilleri başlamıştı. 1982'den başlayarak İzmir Devlet Operası, daha sonra Mersin, Antalya ve nihayet Samsun operaları açılmıştı. İşte bu süreç 17 Mart - 21 Nisan tarihleri arasında açık kalacak olan afişlerden bütün incelikleriyle gözlenebiliyor.
Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası sergi hakkında şu bilgileri veriyor;
“Sergideki afişler, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası elemanlarının çabalarıyla değişik kanallardan elde edilebildi. Ancak toplanan afişlerin bir bölümü son derece yıpranmıştı. Bunlar özenle onarıldı, taramaları yapıldı
ve tekrar basılarak sergilenmeye hazır hale getirildi.
Çoğu eski afişin farklı boyutlarda olduğunu da belirtmeliyiz. Ancak sergileme olanağı ve düzeni düşünülerek bunların çoğu 50x70cm boyutuna göre uyarlandı. Kronolojik sergileme yöntemi için bir başka zorluk da afişlerin tarihlerinin bulunmasıydı. Bunun için yazılı kaynaklardan yararlanıldı ve Devlet Operası'nın çeşitli sahnelerinin görevlileriyle görüşülerek tarihler tespit edildi. Afişlerin tasarımcıları ise ancak tespit
edilebildiği ölçüde gösterildi.
Sergide 50x70cm dışında, büyük boyutlu afişlerden orjinal boyutlu örnekler de sunulmaktadır. Özellikle 1970'Iere kadar, büyük boyutlu duvar afişlerinin yazı ağırlıklı olarak kompoze edildiğini işaret etmeliyiz. Yani
bu sergi grafik dilinin; yazıdan ibaret afişlerden; şekil ve resimli afişlere doğru evrildiğini de gösteriyor.
Sergide, bale temsillerinin afişleri de yer alıyor. Opera afişleri ağırlıklı olduğu için isim ona göre seçildi. Bu ismin tercihindeki ikinci sebep ise, bale temsilierinin1960'Iardan sonra, yani daha geç tarihte başlamasıdır .
Bu sergi vesilesiyle umarız; sergiye gelen opera ve bale severler içinde ellerindeki afiş ve benzeri belge olanlar, bu konuda hazırlanmakta olan kitapta kullanılmak üzere arşivlerini bizimle paylaşabilirler.”