Diyanet'in taraf olduğu dava sayısı 3 bin 398
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesine yanıt veren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın taraf olduğu dava sayısının 3 bin 398 olduğunu açıkladı.
cumhuriyet.com.trBozdağ, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesine verdiği yazılı yanıtta, Diyanet İşleri Başkanlığının, Türkiye'nin en ücra köşesine kadar geniş bir yelpazede din hizmeti sunduğunu anımsattı.
Diyanet İşleri Başkanlığının yaklaşık 117 bin personele sahip olduğunu vurgulayan Bozdağ, buna bağlı olarak da taraf olduğu davaların sayısının personel sayısıyla doğru orantı arz ettiğini belirtti.
Bozdağ, 2016-2017 yılları arasında il ve ilçe müftülükleri dahil olmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığının taraf olduğu 135'i adli, 3 bin 263'ü idari olmak üzere toplam 3 bin 398 dava bulunduğunu ifade etti.
Başbakan Yardımcısı Bozdağ'ın, CHP'li Tanrıkulu'nun soru önergesine verdiği yanıt şu şekilde;
Diyanet İşleri Başkanlığı, ülkemizin en ücra köşesine varıncaya kadar geniş bir yelpazede din hizmeti sunmakta olup, 117 bin civarında personel sayısına sahip bir kurumdur.Buna bağlı olarak da taraf olduğu davaların sayısı personel sayısı ile doğru orantı arz etmektedir. Bu bağlamda, 2016-2017 yılları arasında İl ve İlçe Müftülükleri dahil olmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığının taraf olduğu 135 i adli, 3263 ü idari olmak üzere toplam 3398 dava bulunmaktadır. Söz konusu davalar genel olarak nakil, disiplin, göreve son verme, göreve atanmama, sınavlar, hizmet tespiti ve ecri-misile ilişkin davalar olup, bu davalardan 2016-2017 yılları içerisinde neticelenenlerden 1415 adedi İdaremiz lehine, 358 adedi ise aleyhine neticelenmiştir. 2016-2017 yılları arasında bir yargı kararına dayanan kişi borçlarını ve vekalet ücretlerini zamanında ödemeyenlere karşı ilgili icra daireleri nezdinde 110 adet icra takibi işlemi bulunmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığının taraf olduğu dava ve diğer hukuki işlemler Başkanlık Hukuk Müşavirliği tarafından takip edilmekte olup, 2016-2017 yılları arasında dışarıdan satın alman hukuk ve danışmanlık hizmeti bulunmamaktadır
Vergi muafiyeti tanınan Vakıfların Başkanlarının ve Temsilcilerinin 'Resmi Kutlamalar ve Bayram Törenleri protokolüne' dahil olduğu basına yansıyan haberler arasındadır.
Tanrıkulu: Türkiye’deki 265 ‘vergi muafiyetine sahip’ vakfın protokol listesine girmesinin gerekçesi nedir?
CHP'li Tanrıkulu öte yandan aralarında TÜRGEV, TÜGVA ve cinsel istismar davası ile adı anılan Ensar Vakfı'nın vergi muafiyeti getirilerek devlet protokolüne dahil edilmesini Meclis gündemine taşıdı.
Tanrıkulu'nun, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlması için verdiği soru önergesi şöyle:
Vergi muafiyeti tanınan Vakıfların Başkanlarının ve Temsilcilerinin 29 Ekim Cumhuriyet ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gibi törenlerde resmi protokole dahil oldukları ve 2012 tarihli yönetmeliğe yapılan ekleme ile “Kamu yararına çalışan dernek başkanları”nın yanına “Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıf başkanları da” eklendiği, yani Türkiye’deki 265 ‘vergi muafiyetine sahip’ vakfın protokol listesine girdiği yine basına yansıyan haberler arasındadır.
Bu bağlamda;
1.Türkiye’deki 265 ‘vergi muafiyetine sahip’ vakfın protokol listesine girmesinin gerekçesi nedir?
2.Türkiye'deki 265 vergi muafiyetine sahip bu vakıflar hangileridir?
3.TÜRGEV ve TÜGVA’nın da 265 vergi muafiyetine sahip vakıflar arasında olduğu ve protokol listesine girdiği iddiası doğru mudur?
4.Cinsel istismar skandalları ile gündeme gelen Ensar Vakfı'nın da 265 vergi muafiyetine sahip vakıflar arasında olduğu ve protokol listesine girdiği iddiası doğru mudur?
5.Anılan iddialar doğru ise, bahse konu protokol listesi düzenlemesi hangi ihtiyaçlardan doğmuştur?