DİSK'ten müdahillik talebi

DİSK, "Kısa Çalışma Ödeneği" konusunda TBMM'deki Grup Başkanvekilleri'ne mektup göndererek, ilgili tasarının görüşülmesi sırasında emek örgütlerinin görüşlerinin dikkate alınması ve ödenekten yararlanacak işletmelerin tespitinde sendikaların aktif olarak denetim sürecine katılmaları talebinde bulundu. DİSK, kriz yüzünden işten çıkarılanların işe iadesini de istiyor.

cumhuriyet.com.tr

DİSK, "Kısa Çalışma Ödeneği" konusunda TBMM'deki Grup Başkanvekilleri'ne bir mektup göndererek, ilgili tasarının komisyonlarda ve Genel Kurul'da görüşülmesi sırasında emek örgütlerinin görüşlerinin dikkate alınması gerektiği uyarısında bulundu.

DİSK'ten konuyla ilgili yapılan açıklamada, DİSK'in kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresinin üç aydan atı aya çıkarılması; ödeme tutarının artırılması ve düzenlemenin bütün sektörleri içermesi konularına destek verdiği hatırlatıldı. Ekonomik krizin yol açmakta olduğu, çok ağır sosyal sonuçları ortadan kaldırmak için, kamu eliyle genel, uzun süreli ve etkili bir tedbirler paketinin, vakit gecikmesizin uygulamaya konulmasının, toplumun acil taleplerinin başında yer aldığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:  "Bu noktada, Meclis'e intikal eden Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili tasarı, hiç kuşkusuz sosyal tedbirlerin genel ve uzun süreli olmasına yönelik ihtiyaç ve beklentileri karşılamayacaktır. Ancak mevcut tasarının kapsamının genişletilmesi ve işlevinin güçlendirilmesi bu konuda önemli bir adım olacaktır. Bu çerçevede, tasarı Meclis komisyonlarında ve Genel Kurul'da görüşülürken, DİSK tarafından Üçlü Danışma Kurulu toplantılarında da ifade edilen şu önerilerin dikkate alınmasının ve bu konuda siyasi destek verilmesinin yalnızca üyelerimiz bakımından değil, sosyal olarak sorumlu olduğumuz bütün ücretli kesim için çok önem taşıdığını belirtmek isteriz."

 

Somut talepler
 

Açıklamada, Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili yasama sürecinde DİSK'in talepleri şöyle sıralandı:
"-Kriz bahanesiyle yasanın istismarının önlenmesi amacıyla, ödenekten yararlanacak işletmelerin tespitinde, sendikaların aktif olarak denetim sürecine katılmaları,
-Sosyal adalet ilkeleri gereğince, Bu düzenleme yasalaşmadan önce kriz nedeniyle işten çıkarılanların işe iadesi,
-Yasadan beklenen istirhamın korunması işlevi nedeniyle, yasanın uygulandığı süre boyunca, işçi çıkartmanın engellenmesi,
-Ödeneğin cari ücretle bağının kurulması amacıyla, nakdi ele geçen ücretin yüzde 80'i olması
-Sosyal koruma ilkeleri gereğince, ücretsiz izne çıkmış işçilerin, ücretsiz izin sürelerinin işçinin prim-gün sayılarına dahil edilmesi."